Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

strikeman 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že snímky s Old Surehandem stojí kvalitativně někde mezi totálními průšvihy z šestašedesátého (Apanači, Firehand) a nejlepšími snímky s Vinnetuem a Old Shatterhandem. Jinak na to, že je Vinnetou v těchto snímcích spíše už jen reklamní značkou a jeho role je odsunuta na vedlejší kolej, na to jsem si tak nějak zvykl. Pro mne však konkrétně Old Surehand má svou úroveň a nebál bych se mu přisoudit alespoň lehce nadprůměrné hodnocení - 60%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tieto veselosti s Old Surehandom (ktorý to miestami dáva až do komédie) si mohol (a mal) starý dobrý Winnetou odpustiť. Vôbec sa k hranatému britskému nesympaťákovi nehodí. Pôsobí pri ňom ako decentný a jemný džentlmen, ktorého omylom v reštaurácii usadili vedľa sedláka, ktorý čašnícky cápe po zadku, rehoce sa na celý podnik a nakoniec suverénne použije misu s polievkou namiesto WC a ešte sa na tom dobre zabáva. Takisto ma iritovali ďalšie navlas rovnaké scenáristické barličky z predchádzajúcich winnetouoviek/shatterhandoviek, v ktorých zase raz zlí belosi spôsobia konflikt medzi Indiánmi a belochmi tak, že zabijú pár belochov a extrémne jednoducho sa to pokúsia hodiť na Indiánov (napr. na miesto vraždy pohodia šíp). Belosi im na to samozrejme zakaždým skočia a chcú indiánskych susedov povraždiť. Akože, ono to celé nie je zlé, ale miestami je to fakt až vyložene odlfáknuté, Old Surehand sa zrejme radšej nikdy nemal dočkať vlastných celovečerákov a tentokrát sa to s humorom skutočne riadne preháňa. V dôležitej podpornej úlohe sa objaví Terence Hill. Snímke dominuje viacero wtf momentov a divný strih (vo finále Old Surehand zastrelí pre dej relatívne dôležitého zradcu tak, že vystrelí, počujeme pád tela, ale telo nie). Šokovaný som zostal pri scéne "Máte dôkazy?" - "Mám, počul som to na vlastné uši." - "Super, ideme to povedať vojakom!". Ako málo niekedy stačilo na dôkaz. ()

Reklama

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Poněkud svérázné. Na začátku je sice extrémně brutální (na poměry těchto filmů) přepadení vlaku, ale sotva se zjeví Old Surehand, vše jde kamsi k čertu. Mrtvých je hodně, to je pravda, ale scénáristova nahodilá řešení zápletky (skoro neustále jediným způsobem: postava kamsi jede, nedojede tam a cestou zpátky narazí - doslova - na Old Surehanda) jsou hrozná. Vinnetou se objeví naprosto zbytečně, zřejmě jen jako úlitba diváckému očekávání. Kladem jsou některé lokace, mezi nimi vede stará pošta, a Grangerův samolibý přístup k postavě i hereckým kolegům. Na alespoň tři hvězdičky velmi málo... ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další Mayovka a další špatná Mayovka.Jak mohl vzít někdo tak skvělou knihu a udělat z ní tohle?Děj je naprosto a zbytečně smyšlený a navíc nepovedeně smyšlený.Důležité postavy(Old Shatterhand,Old Death ad.)tu chybí a spousta postav je spíše k smíchu(nejen Old Wable).Pro neznalce knihy je to vcelku průměrně slušné dobrodružství s příjemnou krajinou(kamera se tu rozhlíží opravdu hezky) i hudbou.Za tyhle dvě věci a Pierra k tomu dávám 40%,protože ve srovnání se zlatou čtyřkou ani jinak nemohu. ()

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Film se na první pohled snaží jen vyždímat ještě něco slávy z původních filmů s Vinnetouem, který ve fimu působí jako postava, která zabloudila do špatného filmu. Surehand je jako Mirek Dušín, který bez problému jednou rukou zastřelí z winchesterovky chlapa stojícího za rohem. Na druhý pohled ale film nepůsobí tak špatně, pokud si ovšem připustíte, že se v žádném případě nejedná o dobrodružný western, ale o westernovou komedii s prvky grotesky, místy sklouzající až k parodii. Nic moc, ale koukat se na to dá. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Představitele hlavní role Stewarta Grangera nenáviděl skoro celý štáb. Využíval své moci upravovat scénář a z děje skoro vytlačil Vinnetouovu postavu. (Stocki)
  • Film je první mayovkou Rialto Filmu, která neobdržela Zlaté plátno. (hippyman)
  • Granger pohrdal vším od Pierra Brice s Karlem Mayem, přes Jugoslávii až po hotelový personál. Ovšem členové hotelového personálu si nenechali ponižování líbit a trpělivost jim došla, když Granger hodil po číšníkovi kuřetem. Před cestou do Švýcarska napěchovali jeho zavazadla hotelovými příbory, ubrusy a ručníky a upozornili kamaráda na celnici. Poníženého Grangera si už může každý jen domyslet. (Stocki)

Reklama

Reklama