Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc snesitelná Mayovka z Grangerem. Old Surehand se tentokrát nechová jako největší namachrovanej kokot. Nevím do jaký míry to je tím, že film je v původním dabingu. Každopádně Munzar k němu sedí jak prdel na hrnec a je 100x lepší než Štěpnička. Jinak slušnej film akce je dost. Na začátku tvůrci neváhají nechat bandity zavraždit ženu z dítětem. akorát ta trapná střílecí paráda na konci aby ukázali, že Surehand je prostě největší borec tam nemusela bejt. Jinak celkem solidní záležitost.60% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Stewart Grander se nové role Old Surehanda ujal skvěle a vlastně mě bavil. Vůbec to už nemá kvality prvních filmů, přesto bych to zas až tak nehanil. Skvělá atmosféra divokého západu, má to svůj nadhled jako vždy, jednoduchý ale chytlavý příběh a zajímavé postavy. Nu a hlavně tu je Vinnetou, který ale už pomalu a jistě přechází na druhou kolej... ()

Reklama

Armin82 

všechny recenze uživatele

Pierre Brice v Mayovce bez Lexe Barkera? To je jako Funes bez dabingu Filipovskýho :( Prostě to nefungovalo. Stewart Granger neměl ani z poloviny takový charisma,jak americký playboy Lex Barker, nehledě na fakt,že ve své roli ani nevypadal tak věrohodně. Nikdy jsem nepochopil Karla Maye a jeho postavu Old Surehand. Vždyt dvojici Shatterhand/Vinnetou to všechno tak parádně fungovalo...Tahle Mayovka je určitě jedna z těch slabších,ale pořád se to dalo --->50% ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Nic moc....lepší než paskvily jako Míšenka Apanači a Poslední výstřel leč opravdu žádná výhra....příběh je tuctový jak knižně tak filmově a navíc snímek je nevýrazný ve všech směrech...dobré akce je po čertech málo, hudba nevýrazná a Brice na tom není líp....opravdu v těch posledník filmových mayovkách se mi zdálo jako kdybych se v něm zmýlil.....jediný kdo to zachraňuje je Stewart Granger, který je podle mě lepší jak celý Lex Barker... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv machrující Granger jako Old Surehand je dost nesnesitelný, patří tato mayovka (podle literární předlohy "Syn lovce medvědů") mezi ty lepší, které netočil Harald Reinl. Režisér Alfred Vorher vyprodukoval barvitý příběh s výraznými postavami, v romantickém prostředí a s dějovým spádem. Hudba Martina Böttchera je vynikající. Tohle má ještě půvab těch vinnetouovských filmů 60. let, takže 4 a půl (pět nelze dát, protože ty patří jen tzv. zlaté pětce). Pokud bych to srovnával s ostatnímu západoněmeckými westerny 60. let (ovšem mimo tvorby Haralda Reinla), pak tento by dostal i pět hvězdiček. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (29)

  • Jedná se o první zfilmovanou mayovku s Old Surehandem v podání Stewarta Grangera. Filmoví kritici jím byli nadšení, ale diváci nikoliv. I tak se ovšem jednalo o úspěšný film. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Ve scéně, kdy je Old Surehand (Stewart Granger) u kůlu, aby se vyhýbal šípům, tak šíp jednou sestřelí a na to nabije, potom se ale šípu jen vyhne, ale nabije znova. (GreatestFan)
  • Jiné názvy filmu:
    Belgie: PARMI LES VAUTOURS / DE GANG DER AASGIEREN. Brazílie: O GRANDE ATIRADOR. SR: MEDZI SUPMI. Dánsko: WINNETOU OG VESTENS SJAKALER. Francie: PARMI LES VAUTOURS. Velká Británie: AMONG VULTURES. Holandsko: WINNETOU IN DE DODENVALLEI. Itálie: LA DOVE SCENDE IL SOLE. Jugoslávie: MEDJU JASTREBOVIMA. Rakousko: UNTER GEIERN. Polsko: WINNETOU WSROD SEPOW. Portugalsko: O GRANDE ATIRADOR. Švédsko: VÄSTERNS GAMAR. Španělsko: LOS BUITRES. USA: FRONTIER HELLCAT. (hippyman)

Reklama

Reklama