Reklama

Reklama

Vinnetou - Poslední výstřel

  • Západní Německo Winnetou - 3. Teil (více)
TV spot

Legendární náčelník Apačů a jeho přítel Old Shatterhand vyjíždějí vstříc jejich poslednímu dobrodružství... Vyprávění z Divokého západu jsou stejnou měrou příběhem velkých dobrodružství v dálavách nepokořené přírody, ale současně i pochmurným pojednáním o svobodě a prosperitě dobyvatelů na úkor původního obyvatelstva. Ze střetu těchto protikladů vychází romantismus klasických románů Karla Maye i jejich filmových adaptací ze šedesátých let. Nejvíce patrný pak je právě v závěrečném díle trilogie Vinnetou. Hrdinný náčelník Apačů se zde marně pokouší dodržovat podmínky vzájemného soužití indiánských kmenů a bílých osadníků. Ti navzdory oficiálním dohodám nadále pronikají na indiánská území a zabírají je pro sebe. Vinnetou se v doprovodu Old Shatterhanda vydává do Santa Fe, aby s tamním guvernérem dohodl mírové řešení vyhrocující se situace. Mezitím v městě Clinton proradný obchodník s půdou Vermeulen a vůdce banditů Rollins organizují další výpady a lsti proti indiánům, aby se domohli jejich země. Navíc usilují o život přímo Vinnetouovi, neboť na území Apačů leží zdroj petroleje, kterého se chtějí zmocnit... Vinnetou – Poslední výstřel byl plánovaný jako závěrečný díl trilogie přímo vycházející z příslušných knih Karla Maye a měl se podle plánů producenta Horsta Wendlandta stát také kasově nejúspěšnějším z jeho mayovek. Šance filmu u publika proto neváhal podpořit štědrým rozpočtem a ambiciózními akčními pasážemi, které měly konkurovat již tak impozantním sekvencím přestřelek na pozadí hořícího petrolejového pole v předchozím snímku Vinnetou – Rudý gentleman. Nicméně již samotné ohlášení výroby snímku paradoxně vyvolalo vlnu nevole a pobouření. Filmové mayovky se mezitím staly nejen diváckými hity v Německu i dalších evropských zemích, ale dospěly do stádia opěvovaného kultu. Když se fanoušci dozvěděli o plánech filmařů, že zůstanou věrni předloze, a celý film tedy zakončí scéna úmrtí populární figury, vyvolalo to řadu emotivních reakcí od zarmoucení až po agresi a osočování tvůrců jako vrahů. Wendlandt navzdory všemu zůstal neoblomný a z velké části právě díky tomu vznikla vůbec nejpůsobivější ze všech filmových mayovek. Režie se opět zhostil přední německý řemeslný profesionál Harald Reinl, jenž je podepsaný již pod předchozími částmi trilogie i Pokladem na Stříbrném jezeře. Vedle samozřejmé účasti hvězd Pierra Brice a Lexe Barkera dostal tentokrát větší prostor Ralf Wolter, představitel oblíbeného Sama Hawkense. Role dívky v nesnázích tentokrát připadla francouzské modelce Sophii Hardyové. Coby hlavní záporák se pak divákům do paměti nesmazatelně zapsal italský herec Rik Battaglia, jenž se předtím objevil ve vedlejších partech mayovek z konkurenční produkce Artura Braunera, šéfa společnosti CCC-Film. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (377)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Akce stíhá akci a tentokráte to bude smutné. Velmi smutné. Vinnetou pro mě samozřejmě jako kluka znamenal hodně, i dnes si rád zpestřím filmovou chvilku tím, že jej znovu vytáhnu na světlo a disk opatrně zasunu do přehrávače, abych se mohl kochat dokonale krásnou krajinou, vynikající hudbou a možná největším kamarádstvím filmového plátna. Poslední výstřel funguje jako poslední díl absolutně dokonale. Až si člověk říká, že mohl být klidně v pořádí 5. nebo 6. a ne už třetím. 100% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Netajím se tím, že jako malý kluk jsem Vinnetoua hltal plnými doušky. Všechny díly o náčelníkovi Apačů znám nazpaměť, na karnevaly jsem chodil v masce buď samotného Vinnetoua anebo jeho bílého bratra Old Shatterhanda, doma jsem běhal v obýváku s čelenkou a dlouhou parukou, schovával se za gauče a vařečkou střílel zlé bandity. Pierre Brice a Lex Barker mi utvořili modly. S odstupem času vnímám tu naivitu, utopii, místy až přehnanou snahu o vyjádření gentlemanství. Jistě, nejsem slepý. Ovšem, ty vzpomínky na dětství... Poslední výstřel je zcela určitě nejpovedenější ze všech Mayovek, to mi taktéž nikdo nevymluví. Jedna dlouhá a nabitá idiánská jízda. Chuť slz, které jsem vyplakal na konci, nikdy nezapomenu. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že to jsou hodně body z nostalgie, ale tohle je prostě tak parádní film, kdy na konci na mě pokaždé padá smutek. Vím, že jako dítě jsem u filmu řval jako želva. Vinnetou by si tohle zasloužil jako poslední film, což není úplně pravda, protože se později objevil v dalších, které samozřejmě tomuto dějově předcházely. To bratrství na mě pořád dělá dojem. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika o apačskom náčelníkovi. Ako vo všetkých mayovkách sú hlavní hrdinovia neuveriteľne kladní a ich nepriatelia zákerní. Tento diel mi však pripadá zo všetkých troch najslabší, najrozťahanejší a najnudnejší a o triedu slabší ako Poklad na Striebornom jazere. S odstupom času sa pasce nachystané na protivníkov ako aj vyšmyknutia z nich javia ako veľmi naivné až detinské. Hlavný hrdinovia nielen svojimi vzletnými frázami, ale aj pri bitkách (najmä Lex Barker) priveľmi prehrávajú. Samotný strih je výrazne „deravý“. Film však treba vidieť v kontexte doby kedy vznikala. Možno sa to nezdá, ale je to už 40 rokov. A aj napriek viacerým nedostatkom, ako keď Winnetou dostrieľa a zahodí prázdny revolver (veď čo – nabudúce si kúpi nový), je pravda, že trilógia už asi naveky zostane etalónom na Winnetoua. Nech by sa natočila akákoľvek verzia, asi sa bude porovnávať s týmto filmom a asi jej vždy bude „niečo“ chýbať. Či už Pierre Brice, Lex Barker, Ralf Wolter (Sam Hawkins), atmosféra filmu, nádherné scenérie Národného parku Plitvice alebo len jednoducho povestné „Můj bratře.“ *** 1/2 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Posledný výstrel v rámci nielen Vinnetouoviek, ale aj všetkých Mayoviek. Názov napovedá, ako asi film skončí, čím ho robí emocionálne najsilnejším, zároveň ale aj najsmutnejším. Ešte že majú tie večné lovištia, aspoň prežívajú život v domnienke, že to najlepšie ich ešte len čaká až po smrti. Som zvedavý, čo by na túto sériu povedali John Wayne s Johnom Fordom. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • První klapka zazněla v úterý 8. června 1965, tedy jen několik dní poté, co Harald Philipp dokončil práci na Petrolejovém princi (1965). Poslední klapla padla už po 67 dnech – 13. srpna 1965 a část štábu už v Jugoslávii zůstala, protože za deset dní se zde měl točit film Old Surehand (1965). (hippyman)
  • Vinnetouova (Pierre Brice) smrt se natáčela na Mali Alanu u Obrovacu - tamtéž, kde zemřeli také jeho otec a sestra. Herecky patřila tato scéna k tomu nejnáročnějšímu, co Brice a Lex Barker (Old Shatterhand) natočili. Co se týče počtu fotografií, těžko bychom v nějaké mayovce našli scénu, která by byla fotografována častěji, než tato. (hippyman)
  • Když jedou Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shatterhand (Lex Barker) ke guvernérovi do Santa Fe, vidí v dálce před sebou město. Jedná se o městečko ve španělské Andalusii, jehož záběry si režisér Reinl společně s kameramanem pořídili již během natáčení Posledního Mohykána (1964). (hippyman)

Reklama

Reklama