Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

  • Západní Německo Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nebojácný náčelník musí zabránit, aby do rukou banditů padl dopis, jenž obsahuje cestu k ukrytému zlatu... Vinnetou se pokouší pomoci svému příteli majorovi Kingsleymu, ale nedokáže již odvrátit jeho smrt. Kingsley ještě stačil před bandity ukrýt vůz naložený armádním zlatem a odeslat dopis naznačující jeho polohu své dceři Mabel. Ta se s pomocí Old Shatterhanda vydává očistit otcovo jméno, neboť zvěst o jeho skonu se nedostala na velitelství, kde naopak předpokládají, že major se zlatem zběhl. V patách se jim vydávají bandité, kteří mají majora na svědomí a brousí si zuby na kýžené zlato... Chronologicky naprosto poslední film z klasické řady mayovek vznikal již poté, co producent Horst Wendlandt, jenž celou sérii započal a je podepsán pod většinou snímků zasazených na Divoký západ, ohlásil konec série filmů s Vinnetouem. Situace využil konkurenční producent Artur Brauner ze společnosti CCC-Film a coby samozvaný spasitel vinnetouovek se rozhodl znovu shromáždit hlavní hvězdy s cílem navázat na dávno minulý úspěch. Vedle Pierra Brice a Lexe Barkera se tak před kameru vrátili také Karin Dorová, Ralf Wolter, Eddi Arent i Rik Battaglia. Na režisérskou stoličku byl znovu povolán Harald Reinl, režisér čtyř nejslavnějších titulů série. Brauner původně zvažoval možnost točit film v koprodukci s Rumunskem, ale nakonec zůstal věrný Jugoslávii a využil řadu ikonických lokací přítomných již v předchozích filmech. Po dokončení prací v Jugoslávii dokonce zafinancoval krátké natáčení v USA, kde Harald Reinl za užití dublérů pořídil několik záběrů v Grand Canyonu. Paradoxně tak je Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti jedinou z klasických mayovek, která obsahuje scény americké krajiny. Nicméně ani to nepomohlo obnovit zašlou slávu, a snímek tak zůstal posledním titulem série. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (193)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

U převážné většiny filmů dle Karla Maye mě ovane nostalgický dech dětství a kouzlo romantického dobrodružství v očích a srdci bezstarostného kluka. A s hodnocením jsem smířlivější. Dokonce i ty kusy, u kterých se mnozí rozčilují, že se Maye nedrží a dráždí diváky i svým pojetím a stylem, shledávám o poznání příjemnější. Toto je pro mě příklad, že existovala možnost, že tento druh zábavy vyčichne. Působí už dosti vyčpělejším dojmem. Mnozí hlavní hrdinové jednají jako smyslů zbavení jedinci bez špetky logického rozumného uvažování v jakékoli situaci. Hadi jsou zřejmě geneticky vypěstovanou směsicí mutantů škrtičů a těch, co své oběti uštknou. A i hlavní padouch je jen troska svých vlastních zářivějších rolí dřívějška. Jako by se z charismatického a důstojného zloducha stal zarostlý bezdomovec, který se před vlakovým nádražím s poloprázdnou lahví laciného vína v ruce vrhá na kolemjdoucí, a nevybíravým způsobem se dožaduje příspěvku na další lahev. Dvojice hrdinů a pokrevních bratří v posledním společném kuse: Vinnetou (Pierre Brice s hlasem Thomase Eckelmanna) s až nadpozemskými dovednostmi a jeho věrný druh Old Shatterhand (Lex Barker s hlasem Gerta Günthera Hoffmanna). Z dalších rolí: častokrát doběhnutý zkušený zálesák Sam Hawkens (Ralf Wolter), naivní botanický amatér Lord Castlepool (Eddi Arent), naivně svědomitá a okouzlující Mabel Kingsley (půvabná Karin Dor), vyčpělý a chamtivý desperát Murdock (Rik Battaglia s hlasem Rolfa Schulta), přestárlý mladík s romantickou představou hrdinství a vojenský kapitán Cummings (Clarke Reynolds s hlasem Clause Jurichse), úplatný vojenský žalobce Cranfield (Branko Špoljar s hlasem Gerda Martienzena), prostoduchý náčelník indiánského kmene Siouxů Rudý buvol (Voyo Goric s hlasem Klause Sonnenscheina), či dobrácký náčelník Osagů Bílé pero (Sime Jagarinac s hlasem Joachima Pukaße). Pro někoho to stále může působit jako příjemná zábava a rozhodně není všechno špatné. Dobro zase vítězí nad zlem a chamtivostí. A opět nádherné scenérie: vodopády řeky Krky, opětovně údolí řeky Zrmanji a národní park Paklenica a jako bonus reálné záběry ze skutečného Grand Canyonu. Ale je dobře, že se dále již nepokračovalo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když u kormidla nestál Harald Reinl, bylo takřka s železnou pravidelností zle. Po úspěších „slavné čtyřky“ chtěl každý trochu toho zlata ukousnout a mayovky vznikaly bohužel jak na běžícím páse. Narychlo splácané, bez podpory alespoň průměrného scénáře a především bez kouzla a náboje těch příběhů, které jsme v dětství mlčky hltali. Reinl přesto ještě jednou naskočil do sedla, a i když chronologicky patří „údolí smrti“ jinam, tak naposledy (před brzkou smrtí) využil služeb Lexe Barkera. Ten coby Old Shatterhand znovu brázdí prérie se svým pokrevním bratrem, aby mohli znovu vyškolit hordu nebezpečných banditů, kteří potřebují pár dobrých rad o právu a spravedlnosti. Vrací se i dobře známý záporák s tváří italského herce Rika Battaglia, osudová kráska Karin Dor, krásné exteriéry i trochu jiná hudba Martina Böttchera. Tenhle souboj dobra a zla samozřejmě zdaleka oné čtyřce nekonkuruje, ale lehká nostalgie tam i tentokrát přeci jen zůstala. PS: Vladimír Ráž zní jinak, ale nakonec to se ctí udýchal. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Filmy Poklad na Striebornom jazere a Vinnetou 1-3 sú pre mňa kultom a videl som ich snáď aj 10-krát. Sám nechápem, prečo som tento filmík vzhliadol až teraz... Na údolí smrti sa podielali všetky známe osvečené ksichty cez režiséra, hlavných hrdinov, kameramana, atď...aj prostredie Plytvických jazier zostalo zachované, čiže teoreticky by všetko malo fungovať...Pravda je taká, že negunguje celkom ideálne a niekedy to poriadne škrípe. A to najmä v scenári (tú naháňačku s Old Shatterhandom a následný útok včiel snáď scenárista nemyslel vážne!!!). Čiže- mierne sklamanie, určite aj preto, že spomínané staršie filmy nasadlili laťku príliš vysoko... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Reinl má v sérii apačoviek proste svoje čaro a pokiaľ bola legendárna dvojica pod jeho taktovkou, nikdy som sa nenudil. Táto časť síce len pláva na pútavejších scenároch svojich silnejších bratov a snaží sa upútať aj inými miniroličkami, ktoré všetci pobavujúco dobre poznáme, no aj tak je to silný westernovo-napínavo-zábavný nadpriemer. 80%. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zakončení pro mě kultovní série je z dnešního pohledu dost slabé. Samozřejmě, v klukovských letech jsem viděl film jinak, ale s poslední scénou jsem si uvědomil, že klukovský věk se již nevrátí. Během léta 2015 jsem zhlédl téměř všechny filmy s Old Shatterhanden a Vinnetouem a tento mi připadal jako směs všech předchozích - některé scény mi byly povědomé, jako bych je už někdy viděl :-) Jinak ta samá klišé, zvraty, padouchové a hrdinové. Tvůrci se pokusili už i o triky - ty s včelami jsou dnes úsměvné, pyrotechnické naopak pěkné a povedené. Samozřejmě mě potěšila přítomnost všech postav "party" dobrodruhů, občasná nadsázka a stále stejně dobrá hudba. Poslední věta filmu a poslední záběr napravili alespoň trochu jinak nemastný neslaný dojem. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (26)

  • Za 20 000 DM si společnost CCC pronajala od společnosti Rialto 40 kufrů plných kostýmů a nejrůznějších rekvizit a 10 beden se zbraněmi. K vypůjčeným věcem patřily také dva kostýmy pro Vinnetoua (Pierre Brice), tři kostýmy pro Old Shatterhanda (Lex Barker), jeden kostým pro Vinnetouova dvojníka, starý Hawkensův (Ralf Wolter) kabát, stříbrná puška kalibru 16/70, medvědobijka a henryovka kalibru 12/70. (hippyman)

Reklama

Reklama