Reklama

Reklama

Pyramida boha slunce

  • Západní Německo Die Pyramide des Sonnengottes (více)

Obsahy(1)

Doktor Sternau je po předchozí konfrontaci s proradným bývalým kapitánem Verdojou v bezvědomí, takže ani neví, že se díky svým zachráncům ocitl na chvíli v blízkosti bájného aztéckého pokladu. Verdoja mezitím uzavřel pakt s Čičimoky a spolčil se s mazanou Josefou, s níž ho spojuje nenávist ke Sternauovi a touha po zlatě. Proradný Alfonso přemluvil ke sňatku indiánskou princeznu Karaju a má nyní poklad na dosah. Doktor Sternau se mezitím za pomoci přátel navrátil na Arballezovu haciendu, kde se zotavuje. O jeho záchraně se dozví Veroja a plánuje na haciendu útok... Pyramida boha slunce představuje druhou část vyprávění, které započalo ve snímku Poklad Aztéků. Dvoudílný projekt iniciovaný producentem Arturem Braunerem vychází z cyklu Mayových kolportážních románů Waldröschen (naposledy vyšel česky pod názvem "Tajemství starého rodu"). Nicméně podobně jako v jiných mayovkách se film předlohy drží velmi volně, spíše na jejím základě skládá nové vyprávění s totožnými motivy. Na druhou stranu v tomto případě tvůrce omlouvá fakt, že předloha čítá přes dva tisíce stran a naopak v porovnání s jinými mayovkami zůstávají Poklad Aztéků a Pyramida boha slunce své předloze v mnohém věrné. Oba filmy vznikaly najednou během jednoho natáčení, jež probíhalo v tradiční destinaci štábů točících mayovky, v Jugoslávii. S ohledem na tento fakt zůstává štáb i herecké obsazení totožné jako v případě Pokladu Aztéků. Diváci tedy opět uvidí Lexe Barkera coby udatného doktora Sternaua a Ralfa Woltera jako naivního obchodníka s kukačkovými hodinami Andrease Hasenpfeffera. O život jim opakovaně usiluje trojice zloduchů ztvárněných Rikem Battagliou, Gérardem Barraym a Michele Girardonovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Karl May se opakuje a Robert Siodmak není tak vybaven jej převést do filmové podoby jako Harald Reinl. Bez jugoslávské křídy, zato s papundeklovými pyramidami. Když chybí polovina charismatu, Pierre Brice, těžko se s materiálem, který May zanechal pracuje. Konec je jak z Pokladu na stříbrném jezeže, ale Herbert Lom byl zajímavější záporák. Přestřelky, přepady i koňské honičky jsou všechny stejné a chybí scény vášnivých vyznání přátelství mezi rudou a bledou tváří (není to nakonec queer?), indiánské rituály - pokrevní bratrství, souboje u kůlu, skalpování či jízda na proděravěné kánoi. Množství stran Francouzi, dobráci, peóni, Čičimékové, Aztékové vede k překombinovanému ději, pod nímž ubohých 95 minut praská ve švech. Prostředí a rekvizity jsou ještě méně přesvědčivé než ztvárnění Indiánů z plánů a těch pár záběrů ze skutečných mexických lokací, na nichž se ovšem s herci zjevně nenatáčelo, iluzi Mexika přesvědčivě nevykouzlí. Nehledě na to, že Monte Albán je město Zapotéků, Chichen Itzá Mayů a Teotihuacán po něm pojmenované civilizace. Nic aztéckého. To už ovšem netřeba brát jako výtku - je dost jiných. Ta hlavní opět zní: "Knédlwesterny jsou všechny téměř stejné, vždy stejná směs exotické romantiky, ušlechtilého divošství a šablonovitých postav." ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dokončenie Pokladu Aztékov a vďakabohu posledný film s Dr. Sternauom. Rovnako biedne, ako prvý diel. Barker tu má zúfalo málo akcie a stále je vlastne svojím spôsobom len vedľajšou postavou, obecne je akcie veľmi málo a to, čo tu je, je zvládnuto béčkarsky. K tomu treťotriedna výprava a divný scenár. Nedá mi nespomenúť scénu, v ktorej ústredného záporáka na obe oči oslepí črepina, ktorú mal v JEDNOM oku, na čo sa následne koná operačný zákrok v poľných podmienkach, za ktorým stojí renomovaný chirurg a uznávaný európsky lekár, ktorý problém vyrieši tak, že črepinu z oka vyberie DÝKOU a následne žiada o vretú vodu na vypláchnutie rany (!!!). ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Rozhodně napínavější a akčnější než první díl mexické série. Na jedné straně ušlechtilost a dobro: Dr. Sternau, poručík Potoka, Frank alias Hřmící šíp, civilizovaní Aztékové, trotl prodávající kukačkové hodiny (všichni hájí zájmy Benita Juareze), na straně druhé jasné zlo: kapitán Verdoja, promiskuitní Josefa a její otec, šlechtic Alfonso, proradní a krutí Čičimékové vedení Černým jelenem, maršál Bazain (všichni lačnící po zlatě, skoro všichni prokazatelně na straně Habsburka Maxmiliána, což rozhodně nebyla historicky postava zlá). Obě strany proti sobě tvrdě a nesmiřitelně bojují, záporáci se nakonec vraždí i sami navzájem a do toho nám hraje monumentální hudba. Mexická série je horší než série orientální, ale výrazně lepší než poslední dva filmy se Surehandem. Apropos Gerard Barray při natáčení mexické série našel tu pravou: Španělku, která hraje naivní Karju, si vzal za ženu. 80 % ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Odpovídá žánru mayovek, zhruba stejné jako první díl "Poklad Aztéků". Divadelní až pohádkové, skvělá Michele Girardonová jako koketní Josefa s půvabným dabingem Hany Talpové, Rik Battaglia jako padouch Verdoja, Gérard Baray jako zkažený šlechtic. A samozřejmě Lex Barker, který ovšem nemá dostatek prostoru. Jinak vše hodně naivní, herectví indiánů prkenné, laciné kulisy v pozadí - je třeba chápat jako mayovku, tedy dobrodružnou polopohádku. Pět hvězdiček zaslouží jen vybrané scény Josefy s Verdochou, ti totiž herecky výrazně převyšují ostatní dřeva. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 7/10/// +poutavý hudební mix, hodně postav, celkem drsné -škoda že ne drsnější, občas zmatečný děj a obrazovost snímku (hodně přeplácané)/// Tak v tomto případě si dám říct. Když pominu, že je to opravdu velký filmový mišmaš, tak je to docela zábavné a zajímavé. Řekl bych hodně pestré. Film však hlavně vyzdvihuje pestrobarevná hudební skladba, u které jsem se až místy smál, ale proč ně, pořád lepší než poslouchat jak šumí ticho :-). Příběh je opravdu hodně mimo mísu klasických Vinnetuovek, ale proti gustu… Zaujalo mě celkem velké množství herců a s tím spojených mnoho jejich osudů a charakterů, ovšem dle mého názoru díky tomu má málo prostoru Lex Barker. Jinak tento film mohu jedině vyzdvihnout./// Celkem 78%/// Technická: nějak jsem minul předešlí film Poklad Aztéků a tak jsem se domníval, že se jedná právě o tento film. No jo, bylo mě divné, že se příběh filmu vynořil odnikud. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • V priebehu jedného roka od premiéry videlo film v Československu celkovo 539,202 divákov. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se, stejně jako tomu bylo u prvního dílu, v Jugoslávii (Zupci u Trebinje, Popovo Polje u Trebinje, Stubica u Titogradu, Tuzi u Titogradu, řeka Cijevna u Titogradu), Španělsku (okolí Barcelony, Montserrat) a Německu (zámek Charlottenburg v Berlíně). (hippyman)

Reklama

Reklama