Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z historických okamžiků novodobých českých dějin – první přímou volbu hlavy státu v České republice – zachytil režisér Tomáš Kudrna v novém dokumentárním filmu Hledá se prezident v produkci společnosti Negativ a v kinech se objeví dva týdny po inauguraci nového prezidenta. Na pozadí dramatických událostí doprovázejících první prezidentské volby se tvůrcům podařilo zachytit obraz jednotlivých kandidátů tak, jak je nebylo možné poznat prostřednictvím zpravodajských médií. Film přináší řadu pohnutých i humorných momentů z volebního zákulisí a přibližuje divákům soukromou tvář kandidátů i lidí v jejich blízkém okolí. Filmový štáb s většinou uchazečů o prezidentský úřad natáčel už od července minulého roku, zaznamenal dramatické okamžiky při shromažďování podpisů, zákulisí volebních kampaní devíti kandidátů v prvním kole i finále prezidentské volby v kole druhém . Ústřední osou filmu je cesta hlavních kandidátů od začátku jejich volební kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (154)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ironií okolností jsem tento filmový počin shledal stejným fatálním omylem, jako sám výsledek prezidentské volby. Osobně bych od tohoto dokumentu čekal nekompromisní nahlédnutí do špinavého zákulisí, fundovaný komentář a vyjádření osobního stanoviska. Namísto toho jsem dostal jen nesouvislý sled záběrů s nulovou vypovídací hodnotou, které zásadně postrádají nějaký jednotící princip a autorský komentář. Nazývat toto dokumentárním filmem se mi zásadně příčí, toto podle mě nemá s dokumentem nic společného a o prezidentské volbě to neříká nic jiného, než že by to byla ubohá fraška. Pokud člověk sledoval tehdejší mediální pokrytí celé prezidentské volby, nemohl se v tomto filmu dozvědět nic nového, koukat na něj je tedy i s odstupem naprostá ztráta času, která může nanejvýše tak znovu jitřit staré rány a vztek nad tím, koho si tenhle zkurvynárod zvolil na Hrad. Nechce se než uplivnout si a znovu hlasitě zvolat: na mě nekoukejte, já volil knížete. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné! Člověk jen kroutí hlavou a nestačí se divit, co všechno je při prezidentské kampani možné a jak někteří nejmenovaní kandidáti dokáží vystupovat, co říkají a čím se pyšní. Stačí jen zapnout dokumentaristickou kameru a dějí se neuvěřitelní věci, které jsou, bohužel, pravdivé a skutečné a někdy tyto věci velmi zabolí. Člověk při sledování dokumentu zjistí, že se při volbách opravdu rozhodl správně, že nedal na mediální a jinou kampaň, že volil opravdu dle svého nejhlubšího vědomí a svědomí a že mu není situace v České republice lhostejná a hlavně, že BYL volit a našel svého prezidenta, ať už zvítězil kdokoliv. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

V našich poměrech nadprůměrný časosběrný dokument zachycuje, zdá se, to skutečně nejpodstatnější z historicky první přímé prezidentské volby. Žádný z kandidátů tu není jen černobílý; střídá lepší momenty s těmi, u kterých by nejraději nebyl. Přesné zachycení Schwarzenbergova politováníhodného výroku o Edvardu Benešovi jako válečném zločinci de facto by kdekoliv jinde než u nás znamenalo předčasný konec politické dráhy. Na věci nemění nic ani to, že výrok byl řečen s vioditelnou bezelstností muže neznalého blíže věci (zdvořile řečeno). Lidsky na mne nejvíce zapůsobila Taťána Fischerová. Celkově: pod drobnohledem všetečné a nanejvýš všímavé kamery se většina kandidátů jevila podstatně lépe než ti, kdo tuto volbu umožnili nebo ti, kteří o ní psali. Ty nebo ony excesy, které nejde přehlédnout, nepřesahují to, co známe z vlastní zkušenosti z našeho okolí např. z komunálních samospráv. Je jen potěšitelné, že i když se autoři dokumentu netajili svými sympatiemi, dokázali odolat levnému pokušení průzračných preferencí svých favoritů a nikde nepřekročit meze nepodjaté novinářské profesionality. Těch 90 minut, po které dokument sledujete, se rozhodně nenudíte. A v ledasčems si doplníte své znalosti. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument. Zdál se mi objektivní. Obsahoval vše podstatné a zajímavé z doby před tímhle nedůstojným honem na voliče i po něm. Nejvíce se mi líbily záběry na týmy jednotlivých kandidátů. Na všechny ty patolízaly a podivná individua, kterých bylo kolem každého kandidáta hodně. Po volbě se hladové zástupy vyžírek ještě pěkně rozrostly. Nesmím zapomenout ani na Helenku Vondráčkovou, Davida Černého (autora ohyzdného vztyčeného prostředníku směrem na Pražský hrad), Jiřinku a další "umělce". Jen jedné věci jsem nerozuměla. Po prohrané volbě sděloval Karel Schwarzenberg svým příznivcům, že jim děkuje, že jedna bitva skončila, ale boj pokračuje. Měl tím snad na mysli všeobecnou štvanici na Miloše Zemana, která zahlcuje média (včetně tzv. veřejnoprávních) intenzivně už celý rok? ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

cca první polovina napěchovaná dosud nespatřenými záběry z předvolebního zákulisí, kterému jednoznačně vládl (alespoň podle dokumentu) Miloš Zeman se svými neustálými vtípky, narážkami a připomínkami, je výborná, ale od momentu prvního kola volby to už jde od desíti k pěti.. druhá polovina dokumentu totiž člověku, který dění mezi prvním a druhým kolem volby alespoň trochu sledoval, nenabídne vůbec nic nového či zajímavého a závěr je navíc hrozně zdlouhavý - 90 minut by stačilo.. 3* ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Tomáš Kudrna nesměl zveřejnit žádnou část natočeného materiálu před skončením prezidentských voleb. (ZHODNOTITEL)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama