Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (104)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

--- ! ,,Tak dáme tomu Eliášovi patnáct let, nebo provaz ? '' ! --- Dnes jsem byl na premiéře dokumentu v Meet Factory na Smíchově. Kolem mne seděli nejen ti, kteří s natáčením pomáhali, nejen historici a soudci, ale i rodiny obětí tohoto vraha. O Vašovi jsem už lecos slyšel a četl hlavně díky Post Bellum, kauza generála Heliodora Píky či stíhače Josefa Brykse mi také není neznámá. Netušil jsem však kolik lidských osudů má tato zrůda na svědomí.... Dokument začíná jeho narozením v Užhorodě a postupně mapuje Vašovu kariéru lemovanou mučenými, zavražděnými v lepším případě odvlečenými NKVD (což je vlastně to samé). Ve svých 96 letech souhlasil s natáčením dokumentu. Na svůj věk vypadá dobře, jasně a zřetelně se vyjadřuje, umí dobře formulovat věty a obohacuje je právnickou terminologií. Občas se ale zapomene a o obětech nemluví jako o lidech ,, ale těch věcech'' na otázku proč tak tvrdě šel po západních letcích není schopen odpovědět vůbec, jen neustále polyká a hledá slova.... Většinu vět svého vyprávění začíná: ,,jednoho krásného dne.. '' ! Film je obohacen drobnými rekonstrukcemi, které jej ukazují za mlada během války, v divokých padesátých letech i normalizačních sedmdesátých... Dokumentem nás provází sochař Černý, který mi zprvu připadal že do tohoto typu dokumentu moc nepasuje, ale pak jsem si nějak zvykl. Dokument mapuje i snahu bývalých veteránů po roce 2002 Vaše zavraždit - po neúspěšném soudním procesu, kdy byl zproštěn viny z důvodu promlčení. Na závěrečnou otázku na co je Vaš pyšný odpověděl, že vždy hájil lidství a právo! Jediné co ho žralo byl fakt, že porevoluční vláda neocenila jeho zásluhy za budování země a že nebyl povýšen na generála, na což měl dle tabulek nárok.... No snad je opravdu někde nějaké peklo, kde to jemu a Vašovi podobným vrahům a zrůdám dá vyžrat až do dna nějaká vyšší inštance, když naše soudy stojí za hovno. To je totiž jediná útěcha na tu obrovskou bezmoc při sledování tohoto dokumentu. NUTNO POUŠTET VE ŠKOLÁCH ! ! ! * * * * * ()

nascendi

všechny recenze uživatele

A potom, že Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Riť paľovu. Možno melú, ale iba pomaly. Tak pomaly, aby tí, ktorí celý život presadzovali bezprávie tými najodpornejšími formami, boli nakoniec podľa "práva" ponechaní, aby dožili v pokoji svoj hnusný život. O paralele o nezrušiteľnosti Mečiarových amnestií sa mi ani nechce písať. Dokument bol pre mňa prínosom, lebo som okrem Urválka dosiaľ nevnímal, že mal ďalších, rovnako výkonných kolegov. Okrem faktografie však bol tento dokument spracovaný na môj vkus povrchne a tendenčne. Takže som rád, že dokumenty nehodnotím, lebo by to nedopadlo dobre. ()

Reklama

packa 

všechny recenze uživatele

Hrané scénky jsou strašlivě nepodařené, nikterak to však nesnižuje výpovědní hodnotu díla. Vaš byl neskutečně odporná zrůda a pokud někdo pochybuje, že ďábel někdy mohl mít lidskou podobu, měl by tento dokument povinně shlédnout. Vaš byl hnusná veš, novodobá inkarnace Bobliga z Edelstadtu, víc k jeho osobě netřeba dodávat. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Místy je Vašův medailon velmi silnou výpovědí o člověku, lidech, vztahu schopnosti zlo dělat, rozpoznat, stát se jeho součástí a později vyděděncem... Na plný počet to není z několika důvodů: umělec černý je podobně pokřivený jako zamlada Vaš, nevím co v dokumentu dělá, podle všech dostupných informací byl Vaš souzený za vlastizradu a nikoli za smrt belgického agenta (když tak upravím po nahlédnutí do rozsudku, ale to několik týdnů potrvá), místy účelovost a neobjektivita (jako zdroj relevantních informací Vašovo odvolání a žádost o obnovení procesu? WTF?To je text určený k "zalíbení", ne k psaní monografií). ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vyobrazení komunistického prokurátora Karla Vaše jako formát hraného dokumentu není sice dokonalý, ale přesto (nebo možná právě proto) nabízí skvělou představu o dotyčném soudruhu, který byl osobně zodpovědný za zmaření mnoha lidských životů. Jen na okraj dodávám, bylo by jistě také zajímavé vědět, jaké a čí zájmy zavinily, že Karel Vaš neskončil doživotně v kriminále. Troufám si říci, že spravedlnost je stejně stále u nás slepá. Je to smutné, ale bohužel je to tak, postkomunistická justice je ostudou Česka. Stačí si přečíst každodenní tisk nebo zhlédnout zprávy v televizi. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Rozhovor s Karlom Vašom trval osem a pol hodiny. Vaš hovoril v kuse – bez akejkoľvek prestávky na jedlo či záchod. (Illioplius)

Reklama

Reklama