Reklama

Reklama

Kosti a skalp

  • Česko Kostěný tomahawk (festivalový název) (více)
Trailer 1

Divoký západ. Městečko Bright Hope, stojící uprostřed ničeho, zatím vytrhávala z jeho ospalosti pouze loupežná přepadení. Tuto „idylu" ovšem velice rázně utnou příslušníci indiánského kmene, kteří unesou půvabnou Samanthu. Nejedná se totiž o kmen tradiční, nýbrž... kanibalský. A také notně vyhládlý. Místní muži dávají dohromady ne právě klasickou záchrannou výpravu v čele s šerifem Franklinem Huntem (Kurt Russell), která musí za každou cenu Samanthu vysvobodit dřív, než si na ní divoši začnou pochutnávat. Krutost jejich protivníků je však mnohem větší, než si kdo dokázal představit, a jejich mise je v čím dál větším ohrožení. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (733)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// It is the official opinion of deputy do_Od, that this movie was pretty fucking good. Se vší vážností, špinavej western, kterej mi brnkal na všechny ty správný struny. Kurt Russel s plnovousem? Check. Patrick Wilson, kterej roli od role nabírá na sympatiích? Check. (P.S. věděl jsem, že ho budu mít moc rád už od A-Teamu, kdo z vás tohle může říct ) Lili Simmons? Check. Nekompromisní arogantní šmejd se vší dovedností, které je pro takovou povahu potřeba v podání starýho dobrýho Jacka? Check. Lili Simmons? Double check. A nakonec, napříč vší logice, šťastnej happyend a vynikající dialogová výměna mezi soon-to-be-dead šerifem a jeho zástupcem o vyřizování pozdravů manželkám. No zastřelte mě, kdybych tomuhle nenapálil 10/10 a nešoupl si to mezi topku letošního roku a dost možná i žánrovou špičku obecně. K poetice mistra Sergia to má daleko, stejně tak jsem tady neslyšel žádného druhého Morriconeho, ale zatraceně, tohle bylo přesto ták dobrý. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá záchranná výprava v prostredí stretu dvoch odlišných svetov, ktorých spája jedine postupné a nevyhnuteľné umieranie - súmrak Divokého západu (posledné desaťročie 19. storočia) vs. tradičné šamanstvo s prvkami kanibalizmu niektorých indiánskych kmeňov. Jeden svet čaká vízia niečoho nového, ten druhý čaká iba definitívny koniec - symbolicky vo filme ako aj v skutočnosti. Smutná nostalgia za tým starým sa tiahne vlastne celým filmom, ktorý aj napriek tomu, že disponuje pomalším tempom, ani chvíľu nenudí a v závere aj príjemne krvavo prekvapí. Navyše je film zručne natočený a výpravne dobovo presne zladený. Príjemné prekvapenie, môžem len odporúčať (bojazlivcov nech nevystraší nálepka horor). 80/100 ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

O "Kostěném tomahawku" se hojně mluví a píše jako o hororu ve westernových kulisách, případně o westernu, který se ve finále zvrtne v horor. To je ovšem zplošťující vnímání, protože S. Craig Zahler ve svém nevídaně vytříbeném debutu vytvořil důmyslný revizionistický western. Nové pojetí v jeho podání neznamená špínu, nihilismus a zavržení hrdinství, k nimž se uchylují předchozí dekonstrukční snímky jako "Nesmiřitelní". Zahler přichází s mnohem důmyslnějším, propracovanějším a originálnějším uchopením ikonického žánru. Mistrovsky napsaný film znovu etabluje western pro dnešní cynickou a poučenou dobu tím, že jeho ikonické atributy pojímá se sofistikovaným nadhledem, ale současně aktualizuje jeho základní vyprávěcí vzorce a étos. Indiáni tedy nejsou divoši, ale v postavě profesora se stávají jízlivou personifikací křivdy bílých mužů, která zdejší kovboje přesahuje nejen co do obeznámení s přírodou a jejími podivnostmi, ale i rozhledu, důvtipu a inteligence. Podobně manželka hlavního hrdiny může být sarkastická, racionální i inteligentní, a při tom si zachovat roli objektu a trofeje. Hrdinskost se nevyhnutelně stává synonymem omezenosti, ignorance a paličatosti. Nejzásadnější roli zde hrají troglodyti coby anonymní a racionalitě se vzpírající monstra, která do života na hraně civilizace navracejí ohrožení, mystérium a především element cizího. Jsou ideálními nevyzpytatelnými, bestiálními divochy jako indiáni v báchorkách doby divokého západu, než jejich tradiční vyobrazení nasáklo pachutí genocidy. Ve výsledku pak může "Kostěný tomahawk" na jedné straně do úst hlavní ženské postavy vložit památnou a výmluvnou repliku, která jízlivě glosuje machismus zdejších mužů, a současně být heroickou oslavou jejich houževnatosti a odhodlání. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Na levnou budgetovku má Bone Tomahawk tedy vskutku skvostné obsazení. Navrátivší se Kurt Russell, můj oblíbený Patrick Wilson a po dlouhé době i Matthew Fox navíc ve velkých rolích! Stejně jsem ale žádnou střílečku nečekal. Prostřední akt mi vlastně nepřišel tolik záživný a je jasné, že procházka pustinou byla levná záležitost, ale možná bych tam přecijen trošku krátil. Ovšem závěrečný akt vše vynahrazuje a jasně symbolizuje jakýsi nepřiznaný prequel k Osmi hrozným, ovšem jaká jatka si dovolil pan Zahler si prosím nedovolil ani Tarantino. Opravdu si upřímně vůbec nepamatuji, kdy jsem tolik odvrátil zrak od naturalistické a zároveň nechutné scény v jeskyni. Možná to i režisér trošku přehnal, nicméně to nic nemění na tom, že posledních cca 20-25 minut jsem ani nedutal a vychutnával. Otázka jestli to ospravedlní minimálně 40 minut vaty, ale to nechám na vás...7/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedného dňa, nečakane z večera do rána, zmizne z budovy šerifa Hunta štvorica ľudí. Okrem jedného z väzňov sa medzi nezvestnými nachádza aj manželka pána Arthura O'Dwyera, ktorá je v malom mestečku Bright Hope jedinou lekárkou. Keď sa daná udalosť objasní, ako únos z radov kmeňa ľudožrútov, neostáva miestnemu mužovi zákona v doprovode O'Dwyera a dvoch spoločníkov nič iné, ako podniknúť záchrannú akciu. Vstúpiť však do teritória týchto bezcitných, ľudských tvorov za účelom splnenia svojej úlohy, bude náročnejšie ako sa pôvodne domnievali. Luxusné herecké obsadenie či vysoká kvalita spracovania snímku sľubuje divákovi zážitok na ktorý len tak ľahko nezabudne. Musím uznať, že sa mu to z časti vďaka jednoduchému príbehu aj darí. Jedinou vítkou sa tak môže stať pomerne dlhočizná stopáž, ktorá sa z môjho pohľadu nevyhla hluchým pasážam. "Bone Tomahawk" mohol byť kľudne o dvadsať minút kratší. Kto dúfa v krvavé jatka, môže zabudnúť. Veľa som si sľuboval od záverečných minút, ktoré v konečnom dôsledku v určitých momentoch vďaka dvom, trom gore záberom (obzvlášť jednému, ktorý sa bude fanúšikom hororu veľmi páčiť) vynahradili mnohé "zameškané", no taktiež musím jedným dychom dodať, že sa tvorcovia nevyhli určitému "kroku", kedy to mierne prepískli, takže celý tento výtvor z konečného hľadiska vidím niekde na úrovni - 65% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (16)

  • Závěrečné titulky jsou vytvořené pomocí Autoglyph Endcrawl®. (Rominator)

Související novinky

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

18.12.2019

Režisér Yorgos Lanthimos (Favoritka, Humr) oznámil svůj další projekt. Bude jím gotický horor The Hawkline Monster podle knihy Richarda Brautigana. Příběh se pak točí kolem dvou pistolníků, které si… (více)

Ridley Scott chystá drsný western

Ridley Scott chystá drsný western

12.05.2016

S. Craig Zahler proráží do Hollywoodu. Autor románu Bone Tomahawk napsal a natočil jeho loňskou adaptaci a očividně s ní zaujal Ridleyho Scotta. Legendární režisér Blade Runnera nebo Vetřelce totiž… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Star-Lord hledá tátu

Star-Lord hledá tátu

16.12.2015

Z loňských Strážců Galaxie se vyklubal obrovský hit, který se 4. května 2017 dočká pokračování. O čem bude? To režisér James Gunn tají, docela jistě ale víme, že se na plátně objeví otec hlavního… (více)

Reklama

Reklama