Reklama

Reklama

Jespák a ostrorep

  • Velká Británie Crash: A Tale of Two Species
všechny plakáty
Velká Británie, 2013, 60 min

Obsahy(1)

Jespák je malý pták, který proslul dlouhými migracemi, při nichž ročně zdolává až třicet tisíc kilometrů. Ostrorep je pravděpodobně nejbližší žijící příbuzný trilobitů. Životy těchto dvou zcela odlišných tvorů se přitom zvláštním způsobem prolínají. Jde o ukázku fascinující a křehké sítě vztahů v přírodě.
Jespák, ostrorep, nečekané vztahy v přírodě (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Smutný dokument o dvou úžasných tvorech, kteří jsou těsně před vyhynutím a spousta lidí o jejich existenci ani neví. Ostrorep, jež je hojně využíván jakožto návnada při rybolovu nebo "farmaceutické zlato" a Jespák jehož úbytek je způsoben úbytkem Ostrorepa, je jak začarovaný kruh v jehož středu stojí člověk. ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušila, kdo je to ostrorep. Vypadá jako stará vojenská přilba, co má vlastní nožky a umí k tomu ještě slušně plavat. Jedna samice za svůj život vyprodukuje až 80 tisíc vajíček, z nich jen asi deset ostorepů se dožije dospělého věku. Živočich, co má modrou krev a pro nás velice vzácnou. Zajímavé bylo vidět, jak jim berou krev. ()

Reklama

xpaja 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument. Sice jsem věděl že nějaký Ostrorep existuje, ale neměl sem tušení že je tak jedinečný. Má "bájnou" modrou krev založenou na hemocyaninu (měď), ne jako my obyčejní lidé s hemoglobinem (železo) :-) . Navíc se ostrorepové odchytávají pro farmaceutické účely, kdy je jim odebírána krev, z nichž se extrahuje LAL(Limulus amebocyte lysate). Ten reaguje s bakteriální infekcí a podobně jako lidský CRP slouží jako marker na přítomnost bakteriální infekce. Jespák už tak jedinečný není, tedy až na to, že toho opravdu hodně nalétá a je na pokraji vyhynutí, protože se živí vajíčky taktéž vymýrajícího Ostrorepa. Dávám --- == 72 % == --- . ()

Zajímavosti (1)

  • Krev ostrorepa amerického se využívá v medicíně k určení pyrogenity látky. Tato metoda je velmi citlivá, v případě přítomnosti nebezpečné látky se totiž krev srazí v gel. Ostrorepi tímto způsobem kompenzují svůj jinak primitivní imunitní systém. Dříve byl také využíván ke krmení hospodářských zvířat. Jeden litr krve ostrorepa stojí od 15 000 amerických dolarů. (Dragoni)

Reklama

Reklama