Reklama

Reklama

Nebraska

  • USA Nebraska (více)
Trailer

VOD (1)

Bruce Dern jako umíněný senior, který věří, že vyhrál milion dolarů. Americký režisér Alexander Payne se prosadil oceňovanými nezávislými tituly Občanka Ruth (1996) a Kdo z koho (1999), ale uplatnil se i v Hollywoodu pozoruhodným příběhem ovdovělého důchodce O Schmidtovi (2002) s nezvykle uměřeným výkonem Jacka Nicholsona. Hrdinou jeho filmu Nebraska (2013) je také senior, i když trochu jiného ražení. Woody Grant (ve vynikajícím podání Bruce Derna) má na rozdíl od Schmidta pevné rodinné zázemí, ale viditelně chátrá, jak tělesně, tak i duševně. Reklamní leták na odběr jakýchsi časopisů považuje za výherní tiket a jako umíněné dítě se chce vydat z Montany do Nebrasky za jeho proplacením. Mladší z Woodyho synů se stává jeho průvodcem na cestě, která je zavede mj. k dávno neviděným příbuzným. Snímek byl záměrně natočen na černobílý materiál, zdůrazňující bezútěšnou strohost zimní krajiny amerického středozápadu. Payne několikrát přiznal velký vliv, který měla na jeho dílo tvorba Miloše Formana. A Nebraska je v tomto ohledu přímo učebnicovým příkladem. Payneovo hořce humorné nahlížení na rodinné vztahy i na život samotný zjevně souzní s Formanovou tvůrčí filozofií. Snímek posbíral řadu ocenění, z nichž je patrně nejvýznamnější herecká cena pro Bruce Derna z prestižního festivalu v Cannes. Ze šesti nominací na Oscara (nejlepší film, režie, scénář, kamera a herci Bruce Dern a June Squibbová) Nebraska bohužel žádnou sošku nevytěžila. (Česká televize)

(více)

Videa (16)

Trailer

Recenze (227)

novoten 

všechny recenze uživatele

Trochu o stárnutí, trochu o smutnění, trochu o rodině. A vzhledem k houpavému indie duchu vlastně tak trochu o ničem. Herecky je sice Nebraska zvládnutá na jedničku, ale režisérský rukopis Alexandera Payneho se projevuje tím samým, co mě kdysi nepříjemně zaskočilo u Bokovky a dvě oscarové sezóny zpátky zklamalo u Dětí mých. Chvíli se totiž vypráví ničím nepřibarvená story ze života obyčejných lidí, aby se následně začalo klimbat v nadnesené náladě lásek, tužeb či nostalgie. A několikrát dokola. Takové snění a střízlivění asi dokáže leckoho uspokojit, což vlastně docela dobře chápu. Já se ale stejně jako u dvou výše zmíněných případů cítím poněkud ošizený. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mnoho ľudí túži po výhrach, ktoré nikdy nedostanú - na tom sú založené všetky lotérie, herne aj hracie automaty. Niekedy však prostredníctvom túžby po výhre je možné dostať niečo celkom iné - vzájomné poznanie jeden druhého. V čiernobielej road movie o ceste za chimérou, plnej svojrázneho, no trefného a neuhýbajúceho humoru sa presne toto medzi mlčanlivým otcom, čo si ľúbi vypiť a synom, ktorého opustila frajerka, odohrá. Okrem toho je v Nebraske trefne vystihnutý život na americký spôsob vo vnútrozemí - v ľubovoľnej dedinke, neoplývajúcej turistami ani blízkosťou prírodnej atrakcie. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Neskutečně ostré a smutné zároveň. Jeden z mála filmů, kde vám zvlhnou oči a o pár vteřin později se smějete a bezchybně to funguje. Něco tak úsporného a přitom plného smutku a humoru zároveň jako scéna na hřbitově, to se jen tak nevidí. Tam je všechno. A prosím Oscara za scénář. Minimálně. Všichni herci parádní a Phedon Papamichael kouzlí s obrazy. Payne složil reparát na jedničku s hvězdičkou a Dern ať si pro toho oscara klidně dojde. Doufám, že s kšiltovkou Prize Winner. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Starý človek - hotový kokot..." Túto pamätnú hlášku môjho bývalého podstatne staršieho nadriadeného citujem rád. Život s hlavou a mozgom, ktorý prestáva slúžiť nie je jednoduchý hlavne pre rodinu a blízkych príbuzných. Čiernobiela road movie, ktorá sa ako trefne poznamenal Malarkey možno zbytočne hrá na umenie, ponúka príbeh, ktorý nie je drámou ani komédiou, ale vyberá si niečo z každého z týchto žánrov a vo výsledku je film takmer bezchybnou sondou do života jednej rodiny, ktorá má po dlhšom čase príležitosť si veci vydebatovať. Ten nesilený humor ma vážne bavil. Dvojica podarených bratrancov mi sadla najviac. Kto by ich nechcel mať v rodine, že? Od úvodu je jasné, ako zbytočná cesta to je, ale ako to vo väčšine road movie býva, je samotná cesta dôležitejšia ako cieľ. Ak vám to trochu pripomenulo Príbeh Alvina Straighta , tak nie ste sami. Naoko "obyčajný" film bez trikov, streľby a výbuchov si svoju oscarovú nomináciu zaslúžil. A dá se to i bez peňez. (takmer.) 80%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Melancholická road-movie se pro mne časem stala nejlepším filmem Alexandera Paynea, a je trochu na pováženou, že jde o jeho jediný film, ke kterému si sám nenapsal scénář. Rozjezd je sice poněkud pomalejší, ale už tady začínají ty dokonale vystižené rodinné vztahy a lakonicky stručné dialogy. Výborná herecká dvojice Bruce Dern a Will Forte, nádherná černobílá kamera, soundtrack bych sice asi bez filmu poslouchat nevydržel, ale s ním ladil perfektně. Ano, přesně takhle vypadá film, který se nedostane do našich kin. :( ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • První zkušenost Alexandera Payna s digitální kamerou, anamorfními čočkami a černobílým filmem. (Cheeker)
  • Když David (Will Forte) sleduje zpravodajské vysílání svého bratra, čas na displeji DVD přehrávače se pohybuje, což znamená, že sledujeme DVD kopii vysílání, nikoliv skutečné vysílání. (Nathanielmon)

Související novinky

Tarantino chystá nový western

Tarantino chystá nový western

20.01.2014

Ačkoliv westerny nejsou příliš v kurzu, Quentin Tarantino rozhodně patří mezi hrstku filmařů, kteří si můžou dovolit je točit. Nespoutaný Django se rychle stal jeho nejvýdělečnějším filmem, není tedy… (více)

Reklama

Reklama