Reklama

Reklama

30 let v temnotě

(festivalový název)
  • Španělsko 30 años de oscuridad

Obsahy(1)

30 let v temnotě není dokumentárním filmem o občanské válce, ale popisuje jeden z jejích důsledků. Frankistický režim neuznával lidská práva a po porážce republikánů docházelo k zmanipulovaným soudním procesům. Řada lidí se musela uchýlit do exilu nebo se skrývat. Ve Španělsku se objevil fenomén tzv. topo (krtek), což byly osoby, které se po desítky let ukrývaly v malých prostorách většinou uvnitř svých domů. To byl také případ bývalého republikánského starosty Manuela Cortése, který se po celých třicet let ukrýval v otvoru ve zdi svého domu, aniž mohl vyjít ven. Strach z prozrazení byl tak velký, že lidé často nedůvěřovali ani členům vlastní rodiny. Záběry z tohoto období Cortésova života samozřejmě neexistují, proto je režisér Manuel H. Martín nahradil animovanými sekvencemi. Vznikl tak napínavý dokumentární film, který je unikátním svědectvím o málo známé realitě španělských dějin. (La Película)

(více)

Recenze (3)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Festival La Película (21. února 2013 - kino Světozor, Praha). Snímek 30 let v temnotě je dokument, který zobrazuje opravdu zajímavé období španělských dějin (1939-1969). Dokument stojí hlavně na silném příběhu člověka, jenž se musel ukrývat před světem, aby mohl žít...ale jaký to byl život? Film/dokument je kromě klasických rozhovorů s účastníky (a zde i s historiky či autory knihy) prezentován díky speciální animaci ve stylu "Valčík s Bašírem". Režisér Martín uchopil toto téma ze správného úhlu a animované sekvence ze života Manuela Cortése přidávají filmu na netradičnosti. O fenoménu španělských "krtků" si rád ještě něco zjistím...silné 4 hvězdy. ()

deric 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin přibližující události z doby občanské války ve Španělsku, následné druhé světové války a především dopad Francova režimu na běžné obyvatele. Situace ve Španělsku bylo podobná v řadě aspektů době komunismu u nás, jen tady se o tom příliš nemluví. Animované sekvence jsou střídány archivními záběry a rozhovory. Formou zpracování připomíná Waltz with Bashir, ovšem úroveň animací a zvuku zdaleka nedosahuje tak dobrého technického zpracování. Zpočátku mě zaskočily statické obrázky po kterých přejíždí kamera, tímto film ztrácí na dynamice a trochu nudí diváka, který se dozvídá většinu informací od vypravěče. Na druhou stranu, co byste čekali akčního na 30 letech strávených v úkrytu? ()

Reklama

Reklama