Reklama

Reklama

Náměstí Tahrír: Srdce egyptské revoluce

  • USA In Tahrir Square: 18 Days of Egypt's Unfinished Revolution
Dokumentární / Dobrodružný / Krátkometrážní
USA / Egypt, 2012, 36 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmocnili se náměstí a během osmnácti dní se jim podařilo svrhnout režim. Tento dokument, natočený na náměstí Tahrir v Egyptě, zaznamenává situaci od počátečních bojů po závěrečné oslavy. Diváci tak mají jedinečnou příležitost podívat se do ulic Káhiry a zažít na vlastní oči moderní revoluci. Dne 25. ledna 2011 se začaly tisíce Egypťanů shromažďovat na náměstí Tahrir v Káhiře a pokojně požadovali ukončení třicetileté vlády prezidenta Hosni Mubaraka. Podpořeni podobnými protesty v dalších arabských zemích a mobilizováni skrze sociální média, se Egypťané z nejrůznějších vrstev společnosti zmocnili na osmnáct dní náměstí Tahrir. Dočkali se – 11. února mohli začít oslavovat. Toho dne bylo totiž oznámeno, že Mubarak konečně odstoupil. Dokumentaristé Jon Alpert a Matthew O’Neill, držitelé ceny Emmy, zaznamenali pocity demonstrantů během prvních dnů povstání a zachytili také smrtící bitvy, kdy se síly podporující Mubaraka střetly s demonstranty. Tento dokument nabízí unikátní pohled na události, které se staly největší vzpourou v histoii Egypta. [Zdroj: HBO] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Znalci by možno povedali, že je to jednostranný dokument, možno je v ňom aj nejaká demagógia - to neviem posúdiť, lebo som Arabskú jar podrobne nesledovala. Ale je zaujímavý. Jednu hviezdičku navyše pridávam za to, že bol nakrútený osobnou účasťou redaktora a jeho štábu, ktorí išli medzi ľudí. ()

vicvixx 

všechny recenze uživatele

No jednostranné to je až moc, nicméně film je hezkou ukázkou toho, že kdo má v Egyptě armádu, má Egypt, což se ostatně ukazuje i v dnešních dnech, po svržení Muslimského bratrstva a Morsího. Armáda je skutečným vládcem Egypta, a zaplaťpánbůh za to, že hlavouni té armády jakžtakž stojí při lidech, kteří se konkrétně v Egyptě nechají zlákat kdejakým pomatencem ve volbách, viz Morsí. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama