Reklama

Reklama

Dlouhý šťastný život

(festivalový název)
  • Rusko Dolgaja sčastlivaja žizň (více)

Obsahy(1)

Původně městský člověk, který se stal hospodářem, se rozhodne pomoci ostatním vesničanům bránit jejich půdu před státem. Rozhodnutí pustit se do cizího boje ho však může stát všechno. Působivé moderní vyprávěčství režiséra filmů „Volný styl" (2006), „Sumasšedšaja pomošč" („Není pomoc jako pomoc", 2009) a „Koktebel" (2003). Saša žije ve vsi na severoruském poloostrově Kola a oddaně řídí to, co zbylo ze starého družstevního statku. Se zaměstnanci vychází dobře, všichni ho respektují a tolerují jeho víceméně utajovaný milostný poměr se sekretářkou místního úřadu Annou. Znenadání je Saša postaven před dilema: oblastní prospěchářští úředníci, rozhodně žádné citlivky, mu nabídnou lukrativní obchod. Z právního hlediska se Saša nemá o co opřít, jelikož jeho smlouva na pronájem statku byla stvrzena pouhým potřesením ruky. Tlak na něj se ještě zvyšuje, když ho zaměstnanci přesvědčují, aby se nenechal zlomit. Na pozadí krajiny vystavené přírodním živlům nabírá osud tohoto nebojácného muže svůj směr. V tragédii slušného člověka, který se odmítá podvolit chamtivosti a korupci a riskuje tak všechno, co je mu drahé, rozvíjí režisér Boris Chlebnikov příběh z ruského venkova do existenciálního lidského dramatu. (Ostrava Kamera Oko)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dlouhý šťastný život ( A Long Happy Life, Dolgaya Schastlivaya Zhizn) je realistická bajka jak těžké časy nastanou pro poctivého muže v současném Rusku. Boris Khlebnikov vytvořil film s přímým jednoduchým vyprávěním s hrdinou, kterému lze držet palce. Má to více než humoristickou sílu ale chce to trochu znalost kontextu situace v Rusku. Děj je situován do malé ospalé vesnice na břehu řeky na severu Ruska v Murmanském regionu. Mladý idealista Saša sem přijel z města založit farmu a užit si vesnického života. Film je taková deklarace života v Rusku, která ukazuje , že sovětské ideály solidarity a práce pro lepší budoucnost ztratili důvěryhodnost. Byrokracie, peníze a pravidla silných svalů Kamera je zde dynamická - takový realistický styl. Postupně člověku dochází, že navzdory politickým změnám v Rusku jsou některé věci v Rusku věčné. Herci se typově výborně chodí na demonstraci ztráty hodnot. Pro mě to byla také příjemná lekce ruského jazyka. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Súzniem so záverom. Rozpisovať to tu nebudem kvôli možnému spoileru. Len stručne spomeniem, že naša polobalkánska karpatská džamahírija by občas potrebovala zopár takých Sašov. ()

Reklama

Galerie (36)

Reklama

Reklama