Reklama

Reklama

Ten, který prošel ohněm

(festivalový název)
  • Ukrajina Toj chto projšov kriz vogoň (více)

Obsahy(1)

Ukrajinský pilot Ivan Dodoka se z válečného hrdiny promění v nepřítele lidu – po osvobození skončí v sibiřském gulagu, protože ho během války věznili nacisté. Dodokovi se sice podaří z tábora uprchnout, ale následkem intrik je pronásledován po celém Sovětském svazu jako nebezpečný zločinec. Až mnohem později vyjde najevo, že Ivan žije v Kanadě, kde se stal náčelníkem indiánského kmene. Neuvěřitelná dobrodružství titulního hrdiny se inspirují skutečnými osudy Ivana Datsenka. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (6)

JohnSorrow 

všechny recenze uživatele

Firecrosser je velmi netradiční a všekombinující pojetí osudů Ivana Datsenka. Film jako takový divákovi nabízí zajímavý pohled na události kolem druhé světové války, které jsou však jen kulisou pro hlavní příběh. Celý snímek působí velmi zmateným dojmem a já (a myslím, že bych se nemusel bát použít obecné slovo divák) jsem se velmi často v příběhu ztrácel. Některé pasáže Ivanova života byly přeskočeny, jiné podány ve zvláštním pořadí a do tohoto zmatku (ukrajinský film se špatně načasovanými českými titulky a anglickými, které těm českým ve většině případů neodpovídaly - díky Bohu za anglicky mluvené pasáže) vstupovaly halucinace hlavního antihrdiny. Ovšem film jako celek ve mně zanechal zvláštní pocit klidu a nutnosti přemýšlet... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Divák, který prošel ohněm. Ztratíte se někde mezi ukrajinskou frontou, trestným táborem na Sibiři a kanadským tee-pee. První varování přichází v úvodní sekvenci, kdy se sovětské a německé stíhačky nahání v oblacích s čápy za doprovodného zpěvu indiánů. Tady otěže vyprávění pevně převzala fantazie a aktuální nápad. A chaos, který ale obvykle pomůže před cílem vyprávění rozklíčovat. Tentokrát ne, takže máte pocit, že život pilota Ivana Dodoka musel být podobně zmatečný jako režiséra Michajla Illenka (na festivalu ho zastupuje dcera Ivanna, její otec prý ztratil pas a nemohl tak do Brna přijet…). kult pro Cinema Mundi, 2013. ()

Reklama

infidele 

všechny recenze uživatele

komentář Sandiega je adekvátní.....film chtěl být dramatem, ale bohužel vyplynul jako absurdní komedie.....dobrodružnost je zase přeplácána absolutním nedostatkem vodítek, pomocí nichž by si divák mohl utvořit smysluplný průběh filmu. vše je jakoby v mlze. jenže mlha je režisérem nezamýšlená a ztrácí se pod přívalem"haluzí", jinak vizuální prvky filmu (šamanství, vlci, čápi a letadla) nelze snad ani nazvat.....dcera režiséra se vyjádřila o hrozivě nízkém rozpočtu filmu....ten by snad ani problémem nebyl, pokud by se tvůrci nesnažili s málem vytvořit megalomanské dílo ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Ukrajinský dobrodružný velkofilm. Od tohoto spojení se dalo očekávat leccos, ale to, co film nabídl, překonalo i ty nejdivočejší představy. Často se říká, že dobře zvolený námět a silný příběh (navíc podpořený skutečnými událostmi) dokáže zachránit i slabou tvůrčí stránku filmu. Když ovšem režisér nedokáže ani smysluplně odvyprávět příběh, to pak i sebevděčnější látka rychle ztrácí na zajímavosti. Nejen, že téměř chybí logické vazby mezi jednotlivými scénami a vůbec pocit, nějakého koherentního dějového vývoje, ale za hranici chápání se dostávají i samotné motivace postav, nemluvě o absolutním selhání v tvorbě soudržného diegetického světa. Film se rozpadá do obrazů, u nichž nezbývá, než si lámat hlavu nad jejich úlohou v narativním celku. Zde ale pekelný zážitek zdaleka nekončí. Film bez zdravého odstupu plýtvá patosem, což je zvláště špatně ve chvíli, kdy nám nedochází, kdy se mezi postavami zrodil vztah či dokonce velká láska (velmi "originálně" podaná ve formě rusko-tatarského slovníku, k němuž se později s novým vztahem přidává i jazyk indiánského kmene). Ani vojenská kariéra protagonisty nenabízí nic jiného než chaotický sled leteckých bitev, které svým zpracováním odpovídají prehistorii 3D grafiky s téměř nulovou simulací fyzikálních zákonitostí. Pro pochopení hrdinova uvěznění a přípravy na útěk aby divák marně hledal mezi řádky či rovnou mávl rukou nad absencí řetězce příčina-následek. Vina je však i na dalších stranách. Snímke doprovází opravdu nelibozvučná a kolovrátkově se opakující hudba, která není schopna najít soulad s obrazem ani nabídnout význam či konkrétní pocit. Kamera si příliš často vystačí statickým frontálním pohledem, který dodává scénám vzezření divadelního jeviště a připomíná tak výpravně chudé předrevoluční televizní inscenace. Poté si nelze udělat představu o daném prostředí a zorientovat se v troskách světa, který režijní neschopnost rozmetala silou atomovky. Korunu snímku nasazuje úsilí ozvláštnit příběh o "poetické" prvky. To znamená, že společně s letadly se bitev zúčastní i čápi a ti jsou s hrdinou natolik propojeni, že nakonec jako v pohádce jeden z nich pomůže i jeho manželce. Kapitolou o sobě jsou sny sdílené mezi protagonistou a jeho hlavním sokem, který o uprchlém vojákovi nemá informace, přesto jeho sny vypovídají o tom, že je dokonale obeznámen s jeho současnou situací. Postavy prostě mají telepatické schopnosti a to je třeba vzít jako fakt, přes který nejede vlak. Navíc se v ději neustálé míhá vědma, která všem jen plete hlavu a snaží se ještě zvýšit "tajemnost" či "metafyzičnost" příběhu. Nepopírám, že v indiánské osadě se podaří vyprávění dostat na alespoň únosnou mez a objeví se pár zajímavých i nápaditějších scén, ale to už vše ubíhá do ztracena, jelikož máme přece boha z mašiny a snímek lze vždycky ukončit titulkem jak to bylo dál. I když zdejší dovětek stejně hlava zase nepobere, obdobně jako celkové jednání hlavní postavy. (Cinema Mundi 2013) ()

MeGab odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud byl v tomto filmu nějaký děj, tak na hlavu padlý a nelogický stejně jako chování postav. Byla to koláž obrazů a proslovů, které byly poskládány tak, aby se co nejvíce zastřela souvislost se všemi ostatními. A co se trikových záběrů týče, kladl jsem si otázku, zda to byl nějaký hlubší umělecký záměr, co vedl režiséra k tomu, aby ty triky vypadaly tak neuvěřitelně pitomě. Ty „triky“ u mne snižují hodnocení filmu minimálně o dvě hvězdičky. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama