Reklama

Reklama

Salma

(festivalový název)
  • Velká Británie Salma
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie / Indie, 2013, 91 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Když bylo Salmě třináct let, rodiče ji zavřeli do sklepa a zakázali jí studovat a chodit ven. Toto domácí vězení trvalo devět let, dokud pod nátlakem nesouhlasila s dohodnutou svatbou. Pak se pouze přesunula do další izolace – pod drobnohled manžela a jeho rodiny. Muslimská dívka z jihu Indie našla ve svém „vězení“ jedinou útěchu v psaní básní. V nich popisuje nejen své touhy a přání, ale především otevřeně a do nejintimnějších podrobností líčí krutý život dívek spoutaných extrémně přísnými islámskými nařízeními a zvyky ve své vesnici. Salma tajně pokračovala v psaní i poté, co jí manžel vyhrožoval smrtí. Sešit s básněmi se jí podařilo dostat k nadšenému vydavateli a stala se z ní nejznámější tamilská básnířka. Sláva, kterou získala, jí pomohla částečně se osvobodit a začít bojovat za větší práva obyvatel vesnice. Britská filmařka Kim Longinotto se ve svých filmech často věnuje příběhům odvážných žen, které čelí diskriminaci a nespravedlnosti, například ve snímku Růžová sárí, jenž byl uveden před dvěma lety na festivalu Jeden svět. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Riley 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, alespoň výpovědí. Nicméně dokument neměl hlavu ani patu - veškeré informace jsme slyšeli minimálně 3x a to už mě opravdu nedojalo, ale nasr..o. Působí to na mě, jako by režisér nechtěl vystřihnou jediný záběr a tak nám prostě pustil všechno co natočil. Zkrácení by ale filmu zvedlo body. 50% (Jeden svět, 2013) ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Realita jedné indické vesnice, ve které patriarchální nadvláda zavedla pravidlo, zavírat dívky ihned po objevení se menstruačního cyklu do sklepa či komory. Tam zůstávají, dokud nesouhlasí se sňatkem s mnohdy mnohem starším mužem. Hlavní hrdinka Salma vzdorovala dlouho. Nakonec podlehla a její jedinou revoltou zůstalo psaní básní, i když jí stejně jako ostatním dívkám bylo upřeno vzdělání. Vyvolala ve vesnici doslova revoluci a postupem doby začala bojovat za práva muslimských žen. Zajímavá byla výpověď mladého muslima, proč by ženy měly nosit burku. Ten byl teda fakt na facku! Nehledě na závažnost tématu se objevují prázdné pasáže a zůstalo mnoho nezodpovězených otázek. ()

Reklama

Reklama

Reklama