Reklama

Reklama

Duhový šampionát

(festivalový název)
  • Nizozemsko Gay Champions (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dva mladí nizozemští novináři se s kamerou vydávají do Kyjeva na první ukrajinskou gay pride. Od organizátorů průvodu se dozvídají o homofobii panující v zemi. Naprostá většina Ukrajinců považuje homosexualitu za nemoc a gayové a lesby musí svůj soukromý život skrývat. Odpor k lesbám a gayům potvrzuje před šokovanými novináři i představitel církve. V poslední době také sílí důraz na tzv. tradiční hodnoty a názory, že homosexualita je západní propaganda, která by se měla zakázat. K tomuto účelu se dokonce připravuje restriktivní zákon. Právě proto pořádají ukrajinští aktivisté gay pride těsně před Mistrovstvím Evropy ve fotbale, které se v Ukrajině v roce 2012 odehrává. Chtějí se postavit za svá práva a zároveň se chránit před očekávanými útoky neonacistů a jiných skupin pomocí velké pozornosti médií, která je díky fotbalu na Ukrajinu obrácena. Věří, že pouze veřejný průvod může zmírnit společenský odpor. Lehký a veselý tón filmu se s přibližujícím datem průvodu stává vážnějším. Mezi pořadateli roste nervozita a obavy z násilných reakcí. Do poslední chvíle není jasné, zda se gay pride vůbec uskuteční... (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Vyvrcholení snímku je až tragikomické. Hrstka gayů a celé autobusy odpůrců. Jsem samozřejmě proti diskriminaci této menšiny a domnívám se že postoj obyvatel Ukrajiny je ovlivněn tím, že prudce ubývá počet obyvatel, kteří se stěhují za prací do zahraničí (včetně naší země) a pokud budou mladí napodobovat nevázaný život a pozdě zakládat rodiny, nebo žít single, ukrajinské společnosti to zasadí poslední ránu. Ukrajinská kultura by pak musela dovážet miliony Afričanů a Arabů jako to dělají vymírající země západní Evropy pod záminkou ideologie rozmanitosti (multikulturalismus). ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Přestože většinu pozornosti strhává hlavní téma, zajímavý postřeh byl i kolonialistický imperialismus, který dva mladí Holanďané na Ukrajinu přivážejí. Scéna ve vlaku, kde uplácejí průvodčího a místní dívky západními tyčinkami Snickers. Může dokonce evokovat Evropany, kteří původní obyvatele Ameriky uplácejí blýskátky. Dále scéna v posteli s lampou, kdy mladý novinář předvádí s přízvukem Ukrajinku, která se chce dobře vdát (s lampou) a odjet tak do Západní Evropy, ač ji lampa marně přesvědčuje, že je jen lampa s cetkami… ()

Reklama

Reklama