Reklama

Reklama

Na sever od slunce

(festivalový název)
  • Norsko Nordfor sola (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Inge a Jørn nejsou běžní surfaři. Spojení s vodou a přírodou se rozhodli prožít si až na dřeň. Na devět měsíců se usadili na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska daleko za polárním kruhem, kde našli nejen perfektní vlny, ale také spousty naplavených odpadků. Na pláži chtějí zůstat, dokud neposbírají alespoň tunu toho, co sem dennodenně přináší moře ze vzdálených míst. Svůj životní styl odpovědných surfařů dotahují k dokonalosti i tím, že se živí levným prošlým jídlem a jejich dodávka jezdí na přepálený olej. Fantastické záběry přírody, dobrodružného surfování za polární noci i „běžného“ pobývání na pláži spojuje čirá radost ze života mimo civilizaci. Hrdinové filmu si však zároveň musí zajistit základní podmínky k přežití. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

ilias 

všechny recenze uživatele

Podmanivá tma a samota. Surfování v polární noci musí být magický zážitek. Ekologický nádech a poselství o tom, že žít se možná dá i jinak. A byla to i legrace ("Řekni mi, jaká je dneska zima." "Počkej, podívám se na olivový olej. (...) Dneska je fakt zima, olej úplně zamrznul."). Snow Film Fest v Divadle pod Lampou, Plzeň, dneska. ()

Akret 

všechny recenze uživatele

Každý z nás má jistě svůj sen o opuštěném místečku, kde bude pánem svého času s výhledem na moře. A přesně takový sen si splnili tihle dva kluci, kteří se rozhodli jeden rok strávit na opuštěném norském pobřeží, kde za svůj pobyt zaplatí přírodě sběrem odpadků, které vyplavuje každý den moře. Záviděníhodné odhodlání a tak dobře uskutečněné a naplno prožité dobrodružství, že se dalo jen závidět, v dobrém slova smyslu. (viděno v rámci festivalu Jeden svět 2013) ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud jste zvláštní a máte rovněž zvláštního kolegu, tak se neváhejte chytnout za ruce a vydat se na sever Norska! Z naplavených fošen si postavíte útulný brloh o 24m2 s miniaturním krbem, jež vás bude chránit před čtyřiceti stupňovým mrazem! Po ránu budete sbírat odpadky, v poledne si ohřejete prošlé švédské koule z koniny a večer se budete třásti zimou! Naštěstí sníh dobře izoluje, koule zasytí a kolegu jste se naučil ignorovat! 83% ()

lythande 

všechny recenze uživatele

Surfy, moře, příroda a moře odpadků. Dva nadšení norští borci se rozhodnou strávit několik měsíců na Severu své země a užít si nezávazný surfing, pobyt na čerstvém vzduchu a v nedotčené přírodě. Oprava. Až na jednu věc je vše nedotčené. Je to pobřeží plné odpadků. Po každém přílivu něco doplave. Borci to dávají. Kromě surfingu přišli také sbírat odpadky. Pěkný odvaz, asi tak 4 tuny odpadků a hodně surfu a bydlení a stavění srubu. Na to, že borci jsou sami na pobřeží a sami natáčí, tak kamera taky opravdu dobrá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Dnes mi v moři byla zima, byla taková jiná - větší.. '' Věřte, že když si tyto poznatky sdělují hrdinové příběhu, většina z nás by už upadala do bezvědomí z podchlazení stejně jako Leonardo přidržující se ojíněné trosky z potopeného Titanicu. Seveřané jsou pro mně jiná liga. Ta zimuvzdornost i schopnost žít bez světla, kdy světlo není ani přes den zasluhuje respekt. U nás stačí měsíc zatažena a lidé a lékaři již naříkají na jarní únavu a nedostatek slunce :-). Inge a Jørn to mají posunuto ještě o level dál. Tento film je netradičním dokumentem s eko podtextem. Ale nezaznívá to tam nijak extrémisticky. Kluci jen konstatují co všechno vyvrhuje moře, kolik toho je a za jak krátký čas je vysbíraná pláž zase plná odpadu. Lidé jsou prostě prasata postupně si zadělávající odpadem svůj vlastní životní prostor. Nechtěl bych vidět podobný dokument o surfařích z nějakého zálivu v Číně nebo indii... Kluci samozřejmě nebyli sami, určitě kolem běhal minimálně jeden chalan s kamerou, nebo možná celý štáb. Možná, že kdyby opravdu vždy točil jeden z hrdinů, mělo to punc dokonalosti. Záběry na severskou přírodu jsou dechberoucí... Také bych se chtěl někdy podívat kulatým okénkem svého domečku na polární záři na obloze... Před klukama smekám, už jen fakt, že se za celou dobu nechtěli vzájemně zavraždit je obdivuhodný. Možná je výhoda pro kempaře a trosečníky být takto hodně na severu. Když přijde ponorka, skočí se do příboje a ledová voda udělá s adrenalinem své :-) ! --- Nějak mi ale u filmu chybělo nějaké hlubší poselství. Spíše to vypadalo tak, že si kluci prostě udělali na 9 měsíců prázdniny a přitom (a né primárně pro to) sbírali odpadky ze ,,své'' pláže. Ačkoliv mně to často prudí, tady ta eko stránka mohla být klidně více zdůrazněna. bylo by to totiž na místě. Dávám 4 prošlé cereální sušenky z nichž je plesnivá jen jedna. :-) * * * * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Záběry, které nebyly točeny rukou ani jednoho z hlavních představitelů, vznikaly většinou přičiněným sourozenců jednoho z tvůrců, který je přijel navštívit. (Skokan44)
  • Film byl natočen na fotoaparátu Canon 5D a obohacen o snímky z kamery GoPro. (Dragoni)
  • Tvůrci odmítli sdělit, kde se jejich pláž nachází s tím, že každý si musí najít svou vlastní pláž. (Skokan44)

Reklama

Reklama