Reklama

Reklama

Lidský rozměr

  • Česko Lidský rozměr v pěti kapitolách (více)
Trailer
Dánsko / Bangladéš / Čína / Nový Zéland / USA, 2012, 83 min (Alternativní 56 min)

Obsahy(1)

Jak budeme žít na této planetě, když nás brzy bude 7 miliard? Dočkáme se i gigaměst? (Česká televize)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Forty- 

všechny recenze uživatele

Modernistický mestský design v spojených štátoch a západnej európe sa stal de facto štandardnou šablónou ktorú opakujú krajiny po celom svete. Human Scale pojednáva o zaujímavych trendoch a faktoch, napríklad ako sa momentálne modernistický design uplatňuje v Ázijských krajinách, ktoré však narážajú na doposiaľ nevídané probémy (hlavne škála problému je dramaticky odlišná vzhľadom na výrazne väčšiu populáciu v Ázií). Naopak na západe môžeme (konečne) pozorovať pozitívne trendy ako prioritizovanie chodcov pred automobilmi, premiešavanie mestských a business častí (modernistický design historicky prísne oddeľoval rezidenčné časti, industriálne časti, downtown atp.) a podobne. Dokument to hrá dosť na city a dojmy (možno trošku zbytočne) a niektoré scény sú podľa mňa zbytočne umelo vynaťahované. Mám také zmiešané dojmy - ani ryba ani rak. Na dokument je to zbytočne ukecané a rozcitlivené, na film zasa málo hrané a dramatizované. 60% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ako budovať mestá nie pre autá, ale pre ľudí. Málokde to už pochopili, ale nájdu sa také prípady, napríklad v Kodani. Dokument skáče po rôznych mestách a krajinách, vidíme náhodné ukážky, a hlavne veľa rečí občas súvisiacich s témou, občas nie. Dáva námety na zamyslenie, ale to je všetko. ()

Reklama

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu očekávám rozdmýcháni mých mozkových závitů o pár obrátek navíc, pokud možno objektivní a smysluplné názory a v rámci možností ne moc uspávací pojetí. Zde všechny body uspěly na jedničku a navíc jsem zahlédla i navýsost sympatické lidi mluvící se zaujetím a jiskrou v oku o svém oboru a spolu s protínajícími záběry na města a hlavně lidí v nich mě i donutili zamyslet se nad mým cupitáním v uličkách a zhodnotit, jak je mé okolí uzpůsobeno pro socializaci a do jaké míry řídí růst a následnou tvář města korporace a ne lidi, co v nich opravdu živoří. Příjemná délka, vkusné zpracování, názory od odborníků, co nesedí na zadku u přednášek na univerzitě, ale chodí v ulicích se sešitkama v ruce, kde dělají čárečky o projíždějících rikšách a stojí si za délkou chodníků - prostě sympaťáci s větami hodných ne učebnice, jako spíše sbírky citátů o životě. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vrátit města lidem, udělat z nich znovu prostor pospolité existence... i když je pětice kapitol tak trochu nevyrovnaných (hlavně ta bangladéšská je trochu zmatenou kolekcí roztomilého žvatlání), je tu celá řada přínosných úvah, příkladů a ideí. Pátá kapitola skvostná, už ani nevím, kdy jsem byl k smrti dojat dokumentem. Lidský rozměr dává prostor pro optimistické snění o lepšími světě, aniž by nutně mluvil o politické revoluci a zvrhlém systému. Prostě propaguje perspektivu chodce. A navíc velmi esteticky vypadá. U Dánů nepřekvapí. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet tohto dokumento o urbanizácii svetových miest "podkopalo" až moc odborne poňaté vykreslenie témy a problémov s tým súvisiacich. Pre laika to môže byť dosť metúci snímok, čo je škoda, lebo dalo sa to natočiť aj trošku záživnejšie a viac pre širšie publikum. V rámci dokumentaristiky priemerný snímok. 50 % ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Austrálii, Bangladéši, Číně, Dánsku, Itálii, Novém Zélandu a USA. (Cheeker)

Reklama

Reklama