Reklama

Reklama

Políbeni sluncem

(festivalový název)
  • USA Sun Kissed
všechny plakáty
USA, 2012, 82 min

Režie:

Adi Lavy, Maya Stark

Hudba:

Tom Darom

Obsahy(1)

Yolanda a Dorey mají již druhé dítě postižené velmi vzácnou formou smrtelné kožní rakoviny, vyskytující se běžně v jediném případě z milionu. Oba rodiče pocházejí z indiánského kmene Navahů a nemoc svých dětí berou statečně a s odevzdáním. Když Yolanda objeví, že i jiné navažské děti trpí stejnou chorobou, začne pátrat. Zjišťuje, že s manželem porušili stejně jako další páry odvěké tabu: vzali se navzdory faktu, že pocházejí ze stejného klanu. Z bludného kruhu sebeobviňování je dostane až odhalení skutečnosti, že nemoc přímo souvisí s násilným vystěhováním Navahů americkou armádou v 19. století. Do navažské populace v roce 1864 drasticky zasáhl tzv. Dlouhý pochod, který většina Navahů nepřežila a v jehož důsledku u potomků začalo docházet ke genetickým změnám. V průběhu tříletého pátrání Yolandy a Doreyho film poodhaluje téměř neznámou kapitolu z historie amerického kolonialismu a jeho následky. Současně ukazuje komplikovanou situaci amerických původních obyvatel, kteří se snaží uchovat si své tradice i v moderním světě. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

luczi 

všechny recenze uživatele

Vše kolem nás je život a nám nepřísluší ho ničit, jinak se může obrátit proti nám a našim dětem, alespoň tak zní staré indiánské moudro. Dávné zlo proti životu se však v tomto případě obrací proti jednomu celému národu a jeho potomkům, až časem odhalujeme, kde pramenilo. Není nutné znát přesnou statistiku či lékařská fakta, ale tohle je pro mě zásadním sdělením, že každé rozhodnutí, každý čin člověka proti člověku způsobuje nezapomenutelnou a navždy trvající bolest. Druhým a souvisejícím tématem je pak násilné narušení tradičního způsobu života Navažských indiánů a jejich současné hledání vlastní ztracené identity. ()

pappaja 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem se z filmu nedozvěděla nic víc, než to, co jsem si přečetla v programu Jednoho světa. Žádné další informace o vzácné chorobě, vědecký rozbor.. nic. Jen snůška dohadů a pověr starých Indiánů. Film akorát brnká na city, jaké jsou ty děti s Xenoderma pigmentosum chudinky. ()

Reklama

Reklama