Reklama

Reklama

Bahrajn - vstup zakázán

(festivalový název)
  • Francie Bahrain, the Forbidden Country
všechny plakáty
Francie / Bahrajn, 2012, 52 min

Scénář:

Stephanie Lamorre

Hrají:

Stephanie Lamorre (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

V únoru a březnu 2011 svět obletěly záběry brutálně potlačených demonstrací, kterých se v bahrajnském hlavním městě Manámě zúčastnily desetitisíce lidí. Královská rodina, proti jejíž absolutistické vládě byly protesty arabského jara namířeny, neváhala použít i ostré střelivo. Mrtví se počítali na desítky, zatčení, mučení a zmizelí na tisíce. Po několika týdnech Bahrajn z obrazovek televizních stanic zmizel. Dokument Stéphanie Lamorre však ukazuje, že za oponou nezájmu se stále odehrává znepokojivé dění. Film byl natočen ilegálně, neboť novináři a filmaři mají do současného Bahrajnu zmítaného nepokoji vstup zakázán. Královská rodina, reprezentující minoritní sunnitské muslimy, zmobilizovala veškeré represivní prostředky, aby povstání potlačila. Přesto noc co noc lidé v ulicích vyjadřují odpor proti režimu a nedodržování lidských práv. Režisérka se s mladými ženami účastní zakázaných demonstrací, kde se lidé dusí slzným plynem, a je svědkem nočních „šťár“ policie v šíitských čtvrtích. Působivý film vypráví o nezlomné touze po svobodě, za kterou obyvatelé Bahrajnu neváhají položit i život. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Film byl pro mě cenný tím, že mě přenesl do země, kam se asi nikdy nevypravím, a dal mi okusit trochu tamější napjaté atmosféry. Ještě cennější však pro mě byla následná diskuse po projekci s překladatelem filmu z arabštiny, jehož slova uvedla vše ještě do jasnějších obrysů. ()

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Protesty jsou na denním pořádku od jara 2011. Demonstrace jsou potlačovány slzným plynem, který má na svědomí desítky obětí. Používané zbraně jsou z USA (Pensylvánie).Běžné zbraně jsou v rukou vlády a obyč. člověk se k nim nedostane (rozdíl oproti Sýrii), nejčastěji je používaný Molotovův koktejl (zápalná zbraň). Ústavu sepsal král, lidé chtějí konec monarchie a demokraticky zvolenou vládu, parlament a svobodu projevu. Premier je bratranec krále a u moci je 40 let. Ideálem by pro ně byly United Arab monarchies:( V zemi hraje velkou roli sektářství, je zde sice 75% šíitská většina, ale je utlačována kvůli své víře a propouštěni z práce. Doktoři byli vězněni i za to, že ošetřovali demonstranty. Lidé protestují také formou hladovky. Existuje zde Bahrajn watch, což je seznam osob (cca 22O), které mají zakázaný vstup do Bahrajnu kvůli kritice apod. Revoluce Arabského jara se vzájemně ovlivňují a doufají v podobný průběh a vítězství jako v Egyptě. Pro demonstranty je o to snadnější bojovat, když vidí podobné úsilí u sousedů. Podobná mobilita je v zemi už od 50.let, ale stále neztrácí naději a sílu, což obdivuji. ()

mnaujohansso 

všechny recenze uživatele

Na včerejší projekci v rámci jednoho světa jsem měla pocit, že je tento film volným pokračováním snímku promítaným na loňském ročníku "Výkřik do tmy", a překladatel filmu, mi to poté potvrdil. Z následné diskuze s ním poté vyplynulo, že kvůli mezinárodnímu ohlasu na první snímek vznikl i tento. Režisérka musela prokázat vysokou míru odvahy, do Bahrajnu přijet jako turistka a točit zde skrytou kamerou demonstrace, rozhovory s povstalci i zdravotními sestrami, které mohou jít do vězení za to, že ošetří protestujícího účastníka nepokojů. Poněkud mne ale na snímku znepokojovalo, že podobně jako v jiných zemích kde jsou nepokoje lidé nechodí do práce a příjde mi zvláštní, že mají po dvou letech nepokojů ještě co jíst. Připomínalo mi to snímek "pět rozbitých kamer", kde autor neustále ukazuje, jak chodí na hranice záškodničit Izraelcům, a pak oplakávají mrtvé, ale nikdy je nezachycuje při nějakém dialogu s druhou stranou nebo tvůrčí činnosti. Je to kontroverzní snímek a určitě je dobře, že vznikl. Se vzrůstem mediální pozornosti pro Bahrajn se dle slov překladatele filmu budou zlepšovat podmínky politických věznů a zmírní se represe proti civilnímu obyvatelstvu, přesto jsem z kina Světozor odcházela se smíšenými pocity a nevěděla na čí stranu se přiklonit. ()

spagr 

všechny recenze uživatele

Film je velmi dobre natoceny, pohledy do postizenych rodin prinaseji divakovi primou konfrontaci s realitou. Stejne tak ocenuji i tema zvolene reziserkou. Jedina, ale obrovska vada na krase je - absolutne jednostranny pohled. Predstavte si, ze jste prijeli do Recka v roce 2006 - vsude spousty agresivnich a protestujicich anarchistu. Vy jste si vzal kameru a zachytil tyto demonstrace anarchistu jako "nazor lidu". Nazor teto male skupiny ale neni nazor lidu. A stejne tak nezobrazuje nazor lidu film "Bahrajn - vstup zakazan". *************************** Pro zajemce o deni v Bahrajnu - jako diskutujici pri promitani v kinu Ponrepo byl reditel jazykove skoly, ktery za posledni tri roky navstivil Bahrajn 9x. Sam jsem se podival do Bahrajnu pred dvemi lety. A oba jsme se shodli, ze situace v Bahrajnu neni takova, jakou ji ukazuje film. Pokud si chcete udelat uceleny obrazek, musite Bahrajn navstivit, ne se podivat na film. Filmu ukazuje obraz hodne zkresleny. Informace pro uceleni pohledu - Bahrajn obyva 56% pristehovalcu-levne pracovni sily (indove, bangladesane, atd.), a co se tyce mistniho obyvatelstva - 22% Sunitu a 22% Shiu. Ve vlade je 80% sunnitu, kteri podporuji jak pristehovalce, tak Americany (cca 40% ostrova je US vojenska zakladna). Shiove naopak nesnaseji cizince. To se projevilo ve zdravotnictvi, ktere spada do kompetence Shiu - pristehovalce je nove zakazano bezplatne osetrovat. "Povstani" v Bahrajnu trva od roku 1991 (ne jak v ostatnich arabskych zemich od roku 2012). Existje teorie, ze "povstani" bylo vyvolane Iranem v reakci na zrizeni americke zakladny na Bahrajnu. Shiove u kormidla = mene americanu v regionu Perskeho zalivu. V Bahrajnu neexistuji chudi lide. Kazdy v Bahrajnu ma od vlady narok na - vzdelani zdarma (studenty vysila vlada i na studia do zahranici na sve naklady), zdravotni pece zdarma, elektrina zdarma, prispevek na automobil ve vysi cca 5.000 Eur. V pripade nezamestnanosti zadatele - potravinove listky, listky na benzin, prispevek na dum. O tom si muzeme i v "socialni Evrope" nechat jen zdat. Do Bahrajnu se dostanete snadno. Zadna kontrola navstevniku, zadne omezeni pro novinare. Na letisti si pujcite auto a muzete jezdit kdekoliv chcete. Nikdo vas nebude omezovat. (dostali jsme se do mesta, na F1 zavodiste, na dostihove zavodiste, do hor, na americkou zakladnu, k ropnym vrtum i na letiste pro vladu bez jedineho problemu) ()

Reklama

Reklama