Reklama

Reklama

Bez proudu

(festivalový název)
  • Velká Británie Black Out
všechny plakáty
Dokumentární / Rodinný
Velká Británie, 2012, 47 min

Režie:

Eva Weber
(další profese)

Obsahy(1)

V době závěrečných zkoušek vyrážejí v Conakry, hlavním městě africké Guiney, stovky školáků a studentů každý večer na podivnou pouť: pěšky putují na mezinárodní letiště, na benzínku nebo do bohatších částí města. Tedy tam, kde je jisté, že najdou osvětlení, pod kterým by se mohli připravovat na zkoušky. Podobným těžkostem však čelí i jejich učitelé: každý den řeší, jak svou látkou zaujmout ve třídě, kde sedí sto vyčerpaných žáků, i jak se připravit bez světla na další školní den. Z deseti milionů obyvatel Guiney má přístup k elektrickému proudu jen každý pátý, mimo města téměř nikdo. Vizuálně úchvatný film britské dokumentaristky Evy Weber ukazuje touhu Guinejců po vzdělání. Líčí jejich snahy a naděje, které vkládají po desetiletích násilností a krutovlády do prvního demokraticky zvoleného prezidenta Alphy Condeho. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

fraktal 

všechny recenze uživatele

Dobré téma "nůžek" otvírajících se i přes (tak široce vykreslenou) snahu těch dole "nepropadat se níže". Ovšem děsně rozvleklé - jako by se snímek skládal ze dvou filmů: jeden dokumentárně reportážní, tvořený monology přeplněné stížnostmi, druhý pak z melancholických snímků, které pasují do libovolné země třetího světa. Vidět to coby 2 nezávislé dokumenty, tak jsem mnohem radši. PS: Ač si Guinejci v tomto filmu neustále stěžují na chudobu, oproti Indii jsou na tom (materiálně - alespoň dle toho, co jsem zahlédl v tomto filmu) velmi dobře! ()

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Většina dokumentů trpí, ať už v jednom nebo druhém směru, radikální nevyvážeností mezi námětem a filmovým zpracováním. Bez proudu není výjimkou. Je to velmi kvalitně natočený dokument o slabším tématu, které sice nabízí možnost přesahu, nicméně režisérka jej nevyužívá. A tak až vyjdete z kina, zůstanou vám v mysli vzpomínky na spoustu krásných obrazů, lehkost střihu, ale když se vás někdo zeptá: "O čem to bylo?" uvědomíte si, že už ani nevíte, že vás to prostě nezaujalo. ()

dobruca 

všechny recenze uživatele

Film v podstatě jen ukazuje fakt, že v Cornakry mají problém s elektrickým proudem a kvůli tomu se hodně studentů po nocích chodí učit na letiště, kde je osvětlení. Nejde však příliš do hloubky v hledání důvodů a souvislostí tohoto problému a ani neukazuje možné řešení. ()

Reklama

Reklama