Reklama

Reklama

Hitlerova tajná stíhačka

(TV film)
  • USA Hitler's Stealth Fighter

Obsahy(1)

Během posledních měsíců 2. světové války objevili američtí vojáci v Německu tajné zařízení, kde docházelo k vývoji nového typu stíhacího letounu. Kdyby měli němečtí inženýři více času, dokázali by s jeho pomocí zvrátit výsledek války? V létě 1945 došlo k ohromujícímu objevu na severu Německa: američtí vojáci tady našli tajný hangár, ve kterém se skrýval tucet nedokončených letounů ve tvaru bumerangu. Byly to Hitlerovy tajné stíhačky HO 229. Tato „létající křídla" byla tehdy odeslána do Spojených států. Dnes tým odborníku pracuje na přesné a kompletní reprodukci HO 229. Chtějí zjistit, jestli nacisty navržená letadla takřka o čtyři dekády předešla dnešní moderní maskované letouny. Dokázala by uniknout spojeneckým letadlům a změnit výsledek druhé světové války? (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Horten Ho 229. Německá tajná superstíhačka, která měla zvrátit chod druhé světové války. Přeskočila svoji dobu minimálně o dvě generace. Kdyby ji Němci nasadili dříve, a kdyby zároveň s ní dříve vynalezli atomovou bombu, mluvili bychom zřejmě všichni po německu. Dokument jako takový sice pojednává o historii tohoto stroje, spíš je ale věnuje stavbě repliky, která slouží k zodpovězení jedné z klíčových otázek. Zda je pro radary neviditelná. Je to zajímavé a člověk se dozví hodně nových informací. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Nepříliš podrobnej dokument o legendární říšský superstíhačce. Kdo zná německou techniku tak se nic moc novýho nedoví. Průměr. 60% ()

Reklama

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to, že se tvůrci výhradně snaží hrát na strunu "to letadlo od samého počátku mělo být neviditelné", mimo jiné proto ho stavěli ze dřeva. Ale prd, když uprostřed války trpíte nedostatkem hliníku, i dřevo přijde vhod. Britská Mosquita také byla celá ze dřeva. Navíc kovu v něm bylo víc než dost. No a tvar samokřídla? Hortenovci na to prostě byli ujetí, stejně jako na druhé straně Atlantiku Jack Northrop, který si od nich později pár věcí půjčil. ()

Thinger 

všechny recenze uživatele

Dokument ztrácí hlavně tím, jak se snaží být bombastickým a jak se snaží ukázat, že tento stroj mohl změnit vývoj války. Přitom reálnou šanci by měl, kdyby jej vyvinuli a začali vyrábět o pět let dřív než ve skutečnosti. Každopádně konstrukce letadla byla opravdu převratná, zřejmě až tak, že se na ni prakticky zapomnělo. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama