Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 048)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Legendární ruská pohádka, která u nás každoročním vysíláním téměř zlidověla a velká část národa ji bere jako nedílnou součást Vánoc. O kultovní a nestárnoucí status v českých luzích a hájích se zřejmě s největší mírou zasloužil nezapomenutelný a jedinečný český dabing. Ten milounký, jako ptáček zpěvný hlásek Nastěnky, chvástající se Ivánek nebo František Filipovský a jeho baba Jaga. A samozřejmě další postavy, "krasavice" Marfuša, dědeček Hříbeček, dobrotivý tatínek a sám pán zimy, Mrazík a jeho kouzelná hůlka Mrazilka. Tito všichni a další v poeticky rýmovaném scénáři asi nejoblíbenější nečeské pohádky. A taktéž oblíbené pohádkové hlášky. "Je ti teplo, děvče?" -"Teplo, dědečku Mrazíčku, teplo", "Ha, Ivan!" ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím do obrovského zástupu onanistů a onanistek, kteří si potřebují pohonit u tohoto sovětského kultu minimálně každé vánoce. Stejně tak ovšem nehodlám tuto pohádku posílat do horoucích pekel jenom proto, kde vznikla. Jakožto člověk, který nevyhledává a dá se říct, že ani moc nemá rád pohádky, musím ovšem přiznat, že Mrazík je jedna z mála milých a vtipných pohádek, která mi zkrátka nevadí. Tuto pohádku jsem v mládí viděl tolikrát, že bych ji jako jednu z mála zvládl převyprávět. Velkou pochvalu si zaslouží i český dabing, protože tohle bych si v originále vidět asi nepřál. [75 %] ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem viděl poprvé, když jsem chodil do 1. třídy. Od té doby se na ni dívám každé vánoce. Co k ní říci? Brilantní zahraniční pohádka, od které by se mohli dnešní tvůrci "pohádek" (jestli tomu vůbec lze říkat pohádky) lecčemu přiučit. Film jsem slyšel l i v ruském znění, ale náš dabing jí přidal (zvláště u postavy baby Jagy) patřičnou šťávu. Před naší za naší, ať 5* zapráší. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Len preto, že to do nás hustia televízie pravideľne každé Vianoce, sa z toho predsa nestane umelecké dielo. Za komunistov to bol takmer povinný film, a v ľuďoch to akosi ostalo. Nejedná sa však o nič výnimočné. Obyčajná ruská rozprávka zo šesdesiatych rokov. U mňa "Mrazík" nedosahuje ani len priemeru. ** ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Oproti většině komentátorů velebících přednosti českého dabingu jsem si dopřál luxus nejen ruského originálu, ale i slovenského dabingu. Ruský originál rozhodně není marný a ve srovnání se slovenským ztvárněním se blíží české podobě, která je naopak jasně založena na dokonalém převodu své skvělé ruské předlohy. Mistrovské dílo ruského filmu povyšuje nápaditým propojením hned několika tradičních pohádkových motivů tuto kvalitu nejen na evropskou, ale nesporně i světovou úroveň. Vodková opilost, ta odvrácená tvář carské i bolševické Rusi, je tu předvedena ve své nejpůvabnější podobě. Inna Čurikova, jedna z nejkrásnějších ruských hereček, v nevlastní nehodné sestře našla a beze zbytku zvládla jednu z nejlepších úloh své početné filmografie. Pochybuje-li někdo po zhlédnutí této humorem a lidstvím dýšící pohádce o přínosnosti a výraznosti nezaměnitelné formy ruského vkladu do evropského i světového kulturního dědictví i kulturní současnosti, je nepochybně nositelem názoru, který si nemůže činit nárok na výraznější ohlas. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (56)

  • Rozprávka sa spočiatku stretla len s vlažným ohlasom. Filmová legenda sa z nej stala až postupom rokov a dodnes je vo svete oveľa populárnejšia ako v krajine svojho vzniku. (Raccoon.city)
  • K roku 2019 byl Mrazík nejreprízovanější pohádkou v historii České televize. (TheSlezy)
  • Když si Ivan (Eduard Izotov) povídá s dědečkem Hříbečkem (Galina Borisova) a sedí u toho, tak se mu mezi záběry mění poloha rukou a nohou. (SONY_)

Reklama

Reklama