Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 049)

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasika ruské kinematografie a především českého dabingu, která je krystalicky čistým kultem, se vším co k tomu patří. Zábavná pohodovka nacpaná od úvodních po záverečné titulky hláškami, kouzelně bizarními situacemi i nezapomenutelnými figurkami. Legenda, kterou mnozí známe zpaměti a nestydíme se za to. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Najviac ma vždy dostane, aký má Nastenka v slovenskom dabingu tenučký hlások. A tým zrejme končíme, po toľkých opakovaniach v televízii Mrázik ani zďaleka nepôsobí ako bezchybná vianočná klasika, skôr ako naivne vyznievajúca rozprávka o namyslenom Ivanovi, ktorý sa poučenia dočkal a lásku si našiel. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Rusové jsou velcí umělci a Alexandr Rou je jedním z nejlepších tvůrců ruských filmových pohádek. Tomuto, původem irskému režisérovi, musím vyseknout poklonu, i přesto že byl členem komunistické strany. Mrazík je po formální stránce neobyčejně pohádkový, malebný, poetický i vtipný, herecké obsazení a výkony naprosto dokonalé. Za zmínku stojí též další, méně známá Rouova pohádka „Království křivých zrcadel“, jejíž výtvarná složka je znamenitá. Nebo zpracování Gogolových povídek "Večera na chutore bliz Dikaňki". ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

V podstate sa podpisujem pod Meliesove slová. Prvýkrát som túto srágoru videl až teraz, na Vianoce roku Pána 2006, takže prvok nostalgie našťastie/bohužiaľ nehrozí. Z filmu tak ostáva len zlý, žalostne zlý pokus o rozprávku, ktorý nefunguje ani ako "vážny" príbeh, ani ako "zábavne zlý" film. Nikdy viac. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Oproti většině komentátorů velebících přednosti českého dabingu jsem si dopřál luxus nejen ruského originálu, ale i slovenského dabingu. Ruský originál rozhodně není marný a ve srovnání se slovenským ztvárněním se blíží české podobě, která je naopak jasně založena na dokonalém převodu své skvělé ruské předlohy. Mistrovské dílo ruského filmu povyšuje nápaditým propojením hned několika tradičních pohádkových motivů tuto kvalitu nejen na evropskou, ale nesporně i světovou úroveň. Vodková opilost, ta odvrácená tvář carské i bolševické Rusi, je tu předvedena ve své nejpůvabnější podobě. Inna Čurikova, jedna z nejkrásnějších ruských hereček, v nevlastní nehodné sestře našla a beze zbytku zvládla jednu z nejlepších úloh své početné filmografie. Pochybuje-li někdo po zhlédnutí této humorem a lidstvím dýšící pohádce o přínosnosti a výraznosti nezaměnitelné formy ruského vkladu do evropského i světového kulturního dědictví i kulturní současnosti, je nepochybně nositelem názoru, který si nemůže činit nárok na výraznější ohlas. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (56)

  • Bez Georgije Milljara (Baba Jaga) by Mrazík možná ani nevznikl. Filmaři natočený materiál skladovali ve sklepě domu, v němž během natáčení bydleli. Jednoho rána tam však prasklo potrubí. Všichni se zděsili, že je se surovinou amen, ale když k domu přiběhli, uviděli promáčeného a zimou ztuhlého Milljara, vytahujícího filmové kotouče ze sklepa. (Tonula)
  • Kvôli úsporným opatreniam nebolo vo fľaši, z ktorej Inna Čurikova (Marfuša) popíjala, mlieko, ale len zakalená voda. (Raccoon.city)
  • Scenárista filmu Nikolaj Erdman strávil 30. léta 20. století ve vyhnanství na Sibiři za to, že napsal satirickou bajku o Stalinovi. (raininface)

Reklama

Reklama