Reklama

Reklama

Chudoba cti netratí

Česko, 2012, 53 min

Obsahy(1)

Představte si, že po zaplacení nájmu vám na ostatní životní potřeby zbude 125 korun na den. A že z toho musíte kromě sebe zabezpečit i čtyři malé děti. Režisérka Daniela Gébová nás seznamuje se třemi matkami samoživitelkami, které jsou lapeny v pasti chudoby. Jana trpí nevyléčitelnou nemocí, která ji už připravila o obě nohy a postupuje stále dál. Stará se o dvanáctiletého Vojtu a ten zase pečuje o ni. Anna žije se čtyřmi ze svých deseti dětí v azylovém domě. Martina sama vychovává čtyři děti, z nichž nejmladšímu jsou teprve dva roky. Všechny tři ženy mají hluboko do kapsy, přesto ani jedna z nich neztrácí optimismus. Všechny jsou také odhodlány postarat se o své děti co nejlépe a materiální nedostatek se snaží vynahradit láskou. Film je součástí mezinárodního projektu Proč chudoba?, který má za cíl vyvolat debatu o různých podobách chudoby ve světě. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

mortak 

všechny recenze uživatele

Tři ženy, tři monology. Bohužel chybí jakýkoliv vklad autorky dokumentu. Vidíme pouze přítomnost, tak trochu naaranžovanou, ale o minulosti těch žen se toho moc nedozvíme. Což vadí hlavně u posledního příběhu, kdy se divák ptá, proč je Martina tak pasivní, co se týče mužů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Poutavě natočený dokument. Člověk si uvědomí jaký podíl na výchově mají geny. V druhé ukázce by deset hlučných hyperaktivních romských sourozenců asi vzalo poslední zbytky sil každému. Přechod ke třetí ostravské chudé rodině s bílými tichými dětmi působí jako dovolená v ráji. Sociální politika je jak je vidět nastavena tak, aby ten kdo nepracuje (nebo vychovává děti v domácnosti) měl pokud se hodně uskromní celkem slušné živobytí. ()

Reklama

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Profil tří žen, různých názorů, různého původu, které žijí v těžké finanční situaci a samy vychovávají své děti. Jaké jsou? Jak zvládají každodenní boj o peníze? Jak vidí nás ostatní? Kde se stala chyba? Kde selhal systém? To vše se snaží Daniela zodpovědět ve svém dokumentu, který neurazí, ale jak se domnívám, ani zvlášť nenadchne. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama