Reklama

Reklama

Zdravotní turistika: za operací a pro orgány do celého světa

(TV film)
  • Francie Sun, Sea and Surgery
Francie, 2009, 49 min

Obsahy(1)

Zdravotní turistika je vzkvétajícím fenoménem. Každý rok cestují stovky tisíc lidí, aby se za výhodných finančních podmínek nechaly operovat na druhém konci světa. Zubní chirurgie, liftink obličeje nebo krku, botox či operace srdce, nic není nemožné.
Rodina z Texasu si vyrazila do Bangkoku na dvoutýdenní dovolenou, během které si matka s dcerou nechají na místní klinice zvětšit pomocí plastické operace ňadra, neboť ve Spojených státech by za takový zákrok zaplatily tolik, co tady za operaci včetně čtrnáctidenního pobytu a zpáteční letenky. Pro kliniky v Bangkoku je zahraniční klientela klíčová, vždyť osmdesát až devadesát procent jich přicestuje ze Spojených států, Austrálie, Japonska, ale i ze Singapuru či Hongkongu.
Tento boom se však netýká jen Thajska a nejde jen o plastickou chirurgii. Ve stínu levných operací se objevují i zneklidňující tendence, které přesahují meze naší představivosti. V Indii se například rozběhl nový trh náhradních matek, a tak se rodiče, kteří nemohou mít děti, vydají do chudinské čtvrti za ženou, která odnosí jejich dítě. Náhradní matka pak dostane za devítiměsíční těhotenství pět tisíc eur, tedy odměnu ve výši desetileté mzdy, díky které si může postavit malý dům a zajistit budoucnost svým vlastním dětem.
V době globalizace se lidské tělo stává zbožím jako cokoli jiného. Na internetu nabízejí lidé své orgány k transplantaci. V jedné z nejchudších čtvrtí ve filipínské Manile žije kupříkladu Gilbert, jenž prodal svoji ledvinu za tři tisíce eur jen proto, aby dokázal uživit vlastní rodinu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je o stinné stránce globalizace a omamné moci peněz. Je ztělesněním toho, co nedokážu pojmenovat a mohu tak jen nechápavě vrtět hlavou. Indická žena si odnošením dítěte vydělala na vlastní dům a děti poslala do lepších škol. Nyní si svým břichem vydělává znovu, ale již neříká, na co. Peněz však nikdy není dost. Filipínská vláda pro změnu zvolila chytrou taktiku, jak povznést ekonomiku a přilákat do země zahraniční peníze. Umožňuje prodej ledvin a jater od živých dárců a protože jedna třetina obyvatel Manily žije pod hranicí chudoby, o přísun čerstvých orgánů je postaráno. Každý do obchodu vstupuje dobrovolně, peníze zachrání život a ještě pomohou druhým k lepšímu bydlení, vzdělání a dokonce i k luxusu v podobě televize. Dárce dostane 3 000 Eur, klinika, doktoři a zprostředkovatelé si rozdělí 72 000 Eur. Ženy v Indii se uklidní tím, že dítě, které 9 měsíců nosily pod srdcem, čeká šťastný život. Přesto se musím ptát. Znamená to, že bohatství automaticky předpokládá štěstí? Bude se dítěti líbit, až se dozví, že jej rodiče koupili? Je prodej ledviny či pronájem břicha tím nejlepším řešením na materiální nouzi? Je plastická operace tou nejlepší odpovědí na nespokojenost s tím, jak vypadáme? Když mi někdo bude držet nůž pod krkem a přinutí mě tak k něčemu, co nechci, budou lidé tvrdit, že jsem tak učinila ze svobodné vůle? A co když mě k tomu přiměje bolest a zoufalství při pohledu na mé hladové, špinavé a bosé děti? ()

Leonisa 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument donutí diváka přemýšlet o morálce doktorů a lákadle finanční odměny pro chudé. Je to dobře udělaný dokument a rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

Víteček 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dobrý dokument. Člověk by hodnotil hlavně obsah a to samo o sobě moc nejde. Na druhou stranu je to asi to nejlepší a ukazuje to slušnou kvalitu, že dokument sám o sobě neruší obsah a je i dobře, že ho příliš nehodnotí, jen celke objektivně podává. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Peníze světem vládnou stejně jako vždy v historii. Dají se prodat a koupit děti a proti tomu je prodaná ledvina nic. Chlapík riskuje svůj život, aby zajistil rodinu na několik let dopředu. Snad kladný hrdina. Ale jinak opravdu nevím, jak posoudit "morálku" takových obchodů... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama