Reklama

Reklama

Moc má jméno šibenice

(TV film)
Česko, 2013, 52 min

Režie:

Jiří Šindar

Scénář:

Jiří Šindar

Hrají:

Josef Somr

Obsahy(1)

Dokument o metodách práce StB v padesátých letech, tzv. „volavčích sítích“. A také o devadesátých letech, kdy byla nejednou rehabilitována nejen oběť, ale i její udavač.

Metodu „volavčí sítě“ ukazuje dokument na dvou příbězích. Prvním je likvidace skupiny BOZ 38 Františka Dvořáka, působící na Hodonínsku v roce 1948–49, druhým je známý „Případ Babice“, v němž ale dokument klade několik dosud nezodpovězených otázek.

Hlavní příběh dokumentu tvoří případ z Bystřice nad Pernštejnem, v Archivu bezpečnostních složek označen jako Matouš a spol. V-842 Brno, jehož vyústěním byly nejen dlouholeté tresty, ale také dva rozsudky smrti – nevinného zemědělce Josefa Krejčího z Kunic a pak konfidenta samotného – Josefa Matouše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Binne 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem viděla dokument s názvem "Věž smrti". V podstatě stejně, jako "Moc má jméno šibenice" uvažuje nad tím, co pro nás znamenal lidský život a spravedlnost. Asi není překvapením, že v dobách zatemnělých myslí a úderných hesel neexistoval přílišný prostor pro soucit a lásku. Bohužel i "Moc má jméno šibenice" stejně jako "Věž smrti" jsou pojaty příliš konkrétně, je tedy velmi pravděpodobné (jako se už nyní stalo), že tato svědectví zapadnou velice rychle, příběh skončí se životem pamětníků a tento dokument někde v archivu, jelikož nemá dostatečná efekt. Tento efekt je patrný například v dokumentu o Karlu Vašovi (Vrahem z povolání - utrpení soudce Karla Vaše), zde se nabízí také rozbor osobnosti hlavního antagonisty, jeho vztah ke smrti i ke svým obětem a úzká souvislost režimu s těmito psychopaty na vedoucích pozicích. I v dokumentu "Moc má jménu šibenice" byl nezměrný prostor pro podobné uchopení tématiky, nebylo ho ale využito. V závěru se tedy jedná o zajímavou a smutnou zpověď těch, kteří si prožili jedno z velmi temných období naší historie i naší lidskosti. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama