Reklama

Reklama

Uvězněni na Hořkém jezeře

(TV film)
  • Německo Trapped on Bitter Lake
Německo, 2011, 51 min

Obsahy(1)

Na Hořkém jezeře se sešli lidé ze dvou různých světů – ze Západu a Východu. Založili tam takovou malou námořnickou Organizaci spojených národů a byli na to hrdí. Dostali se do pasti ve svých záoceánských lodích, trpěli všichni stejně. Bylo jedno, jaké je kdo státní příslušnosti. Psal se rok 1967. Studená válka dělila svět na dva tábory: kapitalistický a komunistický. Supervelmoci USA a Sovětský svaz si rozdělovali politickou mapu světa.

Velké Hořké jezero je přirozeným vodstvem Suezského průplavu. Rozbočovací i sběrné stanoviště na Egyptem spravované vodní cestě. Na začátku takzvané Šestidenní války v červnu 1967 byly na jezeře uvězněny lodě z osmi zemí. Pro Poláky, Němce, Švédy, Američany, Bulhary, Francouze, Čechy a Angličany zde cesta skončila. Zdánlivě náhodně sestavený konvoj mezinárodních obchodních lodí zde musel spustit kotvy na příkaz, který přišel z Káhiry. Hořké jezero totiž leží na egyptském území. Na československé obchodní lodi Lednice byl tehdy Václav Kňourek radistou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

xpaja 

všechny recenze uživatele

Dokument sám o sobě nijak úchvatný není. Zajímavá je především událost která ho inspirovalo. Šestidenní válka uvězní 14 lodí z různých zemí na osm let uprostřed Suezkého průplavu. Dokument popisuje trable posádek, kterým museli za tuto dobu čelit a přátelství, které mezi nimi v této težké situaci vzniklo. Aspoň, že posádky se mohli po půl roce střídat. Ani se nedivím, že po těch letech dokázali odplout pouze dvě lodě po vlastní ose. Dávám --- == 65 % ==--- . ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama