Reklama

Reklama

Děvčátko a věci

(festivalový název)
  • Sovětský svaz Děvočka i vešči (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1967, 10 min

Recenze (3)

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Lehce naivně působící, minimalistické dílko dvaadvacetiletého Michalkova. Někdo má Poštovní schránku, někdo kazeťák... ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Režisér nemusí animovat předměty, aby vyjádřil, že věci mají duši. Bohatě stačí, když s nimi konfrontuje bytost, která je právě jako oduševnělé vnímá. A takovou je vlastně každé dítě, které se s láskou obrací k jakékoli maličkosti, která účastně utváří jeho svět - již proto, že vše okolo sebe přijímá jako součást sebe sama. Jakýsi příjemně nepříjemně vonící svět dospělého dorozumívání se obklopuje v tomto Michalkově krátkém filmu snící nespící děvčátko, a to se z těch nedbalých záhybů snaží „vymáčknout“ to jeho jedinečné poselství. Měří-li nakonec tomuto osvobozenému světu na pokraji flámu čas kapajícím vínem, přesně „odšívá“ čas vlastního snění a bdění, tedy dětského nevinného dbaní a dospělého nedbalého proviňování se. Dno nevyhnutelného pádu zpředmětnil Michalkov po tomto svém debutu ještě mnohokrát - a zpravidla skvěle. Přesto tento jemně vhlíživý pohled na probouzení každého z nás by měl rozechvět všechny ty příští scény - a myslím, že v tom nejlepším režisérově filmu - Unaveni sluncem - tak zcela explicitně činí. ()

lera ivanova 

všechny recenze uživatele

Bezdětný dvaadvacetiletý Michalkov natočil těchto osm minut se stejným přístupem, s jakým dobrý otec točí home video své dcerky. Talentovaně se zamyslel nad tím, že poetičnost dětství porovnáním s dospělostí spočívá ve zvýšené, zamilované pozornosti vůči drobnostem každodenna. Přesto musím dát nízké hodnocení. Holčička a věci totiž nejsou nic víc než filmový exersíz, seminárka pro profesory ze VGIKu. Uvažuju tak, že sebelepší slohové cvičení nebo první pokus o reportáž, které napsal třebas nějaký Hemingway do nějaké Trapeze, si taky nezaslouží víc než dvě hvězdičky, ne proto, že by šestnáctiletý Hem neuměl psát, ale proto, že Stařec a moře je za nesporných pět. ()

Reklama

Reklama