Reklama

Reklama

Neandrtálský kód

(TV film)
  • Velká Británie Neanderthal Code, the
Velká Británie, 2008, 2x49 min

Střih:

Matt Briggs

Obsahy(1)

Mezinárodní tým genetiků se po řadu let pokoušel rozluštit genetický kód neandrtálců. Tento výjimečný projekt měl poodhalit, jací ve skutečnosti byli. A také zda se jejich geny dosud vyskytují v našich buňkách.

Na Zemi žije šest miliard lidí – a každý z nás patří ke stejnému druhu: Homo sapiens, člověk moudrý. Ale nebylo tomu tak vždycky. Po většinu naší historie jsme sdíleli svět s dalšími druhy lidí. Nejznámější, ale zároveň nejméně poznanými z těchto pravěkých lidí byli naši nejbližší příbuzní – neandrtálci. Byli houževnatější, silnější a odolnější než dnešní lidé.

Výsledky projektu přečtení neandrtálského genomu byly uveřejněny v roce 2010. Prokázaly, že ke vzájemnému křížení moderních lidí a neandrtálců skutečně došlo. Testování současné lidské populace odhalilo, že DNA lidí z Evropy, Asie a dokonce i z Tichomoří obsahuje až čtyři procenta neandrtálských genů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Meijin 

všechny recenze uživatele

Poměrně objevný dokument, v jakém vztahu je Homo sapiens a Homo neanderthalensis. Dva díly by nevadily, kdyby do nich bylo, co dát. Tvůrci doslova aplikovali poučku "opakování matka moudrosti" a opakovali a opakovali některé klíčové pasáže třeba i 5x. Zejména v druhém díle se toho člověk dozvěděl nového velice málo, což byl velký neduh tohoto jinak asi 5* pravěkého dokumentu. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Po stopách hybridizace east-end boys s west-end girls a naopak diváka seznamuje s novými poznatky ohledně hypotézy míšení obou druhů na základě jejich DNA. Činí tak ale trochu nepříliš systematickým, přehledným a přesvědčivým způsobem, rovněž chybí elementární výklad pojmů pro laického diváka a hlavně kritické zhodnocení alternativních hypotéz a výzkumných zjištění. Ty jsou zamlženy svědectvími odborníků, záběrů z míst nálezů a laboratoří i scénami hraného dokumentu. Velmi spekulativní výklad o spolupráci obou druhů, trochu rozvleklé zpracování obtíží při zhodnocení jednotlivých nálezů, odkaz na Rothbergovu 454 Life Sciences, světluščí luciferáza a spojitost s Hubbleovým teleskopem. Hezká názorná paralela hledání genomu se skládáním skartovaného textu. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama