Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna inscenácia nakrútená na motívy poviedky Boženy Slančíkovej-Timravy o sociálnych, spoločenských a morálnych pomeroch na slovenskej dedine v tridsiatych rokoch. Tragický príbeh bedára Paľa Ročku sa odohráva v dvadsiatych rokoch minulého storočia na slovenskej dedine a režijne ju naštudoval Martin Šulík. Dej sa odohráva v malej dedinke a predstavuje kratší časový úsek. Hlavnou postavou je Paľo Ročka, jeho žena Zuza a Paľova matka stará Mara. Ako už napovedá samotný názov celý dej sa sústreďuje okolo na smrť chorého Paľa. Príbeh sa začína, keď Paľo konečne dostavia svoj nový dom, do ktorého sa nasťahuje spolu so svojou Zuzou a ich práve narodeným synom. Ich radosť však netrvá dlho. Krátko na to Paľo ochorie. Nikto si to najprv nevšíma, dokonca ani Zuza mu neverí keď si ľahne do postele s bolesťami. Chorý Paľo si spätne uvedomuje svoj život, ktorý bol a je, len práca, bieda a služba... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Šulíkův filmařský styl je zde znát hlavně díky častému natáčení v exteriérech a také využívání krásy přírodních lokací a záběry v nich nechávat delší jen kvůli tomu. Díky tomu se to aspoň trochu vymyká klasickým televizním filmům, ale bohužel je to jediná výjimka, takže to sice je dobře napsané, ale taky poněkud mdlé, nevýrazné a výraznější scénu jsem si tu taky zrovna nenašel, ačkoli na ně náběhy samozřejmě jsou. Rozhodně mě ale potěšilo, že Šulík film o umírání pojal bez vydírání a spíš se soustředil na Palovo usmiřování s ostatními, aniž by do toho neustále vkládal, že brzy umře. Vlastně se to tu zmíní s příchodem doktora, pak to všichni vědí, ale až do konce se v tom nikdo pateticky nepitvá - a to je podle mě správná varianta, jak takový formát podat. Rozhodně lepší a funkčnější, než v drtivé většině takových filmů. A vlastně jen tenhle fakt tomu z mé strany zařídil čisté tři hvězdičky, byť jakýkoli oficiální Šulíkův film mi přijde výraznější a lepší, ať už u něj mám jakékoli hodnocení (tedy s výjimkou Slunečního státu). 3* ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skôr slabé ako dobré. Hlavný hrdina aj scenárista sa mali viac posnažiť, aby ich vlažné výkony neboli na škodu celému filmu. ()

Cikinko 

všechny recenze uživatele

Myslím , že veľmi dobre spracovaný film z dielne Martina Šulíka. Divák je od prvej sekundy vtiahnutý do deja "in medias res". Skvelý herecký výkon hlavnej postavy Paľa a samozrejme vidina zmeniť obyčajnú chudobnú dedinu podľa amerického vzoru, toto všetko nám ponúka film, ktorý je krásny svojou jednoduchosťou a pohľadom na človeka z psychickej stánky. Vývoj hlavnej postavy je viditeľný , automaticky po príchode lekára si uvedomí roky strávene ťažkou prácou na poli, či okolo domu. Aj za 48 minút sa dá natočiť pekné dielo :) ()

Reklama

Reklama