Reklama

Reklama

Život s Kašparem

  • USA Life with Jester
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1989 jedenadvacetiletý iniciátor studentských protestů, dnes čtyřicátník, který má za sebou životní zvraty, výhry i zklamání. Jakuba Špalka pohání vpřed a zároveň pohlcuje posedlost divadlem. Jeho dům za Prahou se postupně plní kulisami a kostýmy, Jakubova žena a dvě dcery z něj však odešly. Za dveřmi čeká nový začátek a jedno z nejtěžších rozhodnutí vůbec. Film o hledání rovnováhy mezi svobodou, odpovědností za druhé a uměleckými zásadami přibližuje 23 let života jedné z nejvýraznějších osobností českého divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (15)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Helenu Třeštíkovou pro sebe vlastně pořád ještě objevuji, protože jediný dokument, který jsem od ní doposud viděl, je "Katka", což je ale dokument, který na mě udělal dojem. "Život s Kašparem" zase pěkně ukazuje, jak se lidé mohou měnit, jak se mění jejich názory a jejich postoje k životu. A možná i odhaluje to, jací jsou. ()

cunicekb 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je trochu ze slabšího soudku paní Třeštíkové, ale i tak má své velké "třeštíkovské kouzlo". Dozvěděla jsem se dost nových informací. Docela mě mrzelo věčné točené kolem "ledviny", to si myslím do tohoto typu dokumentu moc nepatří, autorka chtěla patrně vyjádřit, že pokud se v rodině objeví problém takhle velkého rázu, jde všechno ostatní stranou a opravdu se začne odehrávat boj, který se točí jenom kolem toho jediného, nicméně bylo nutné tuto skutečnost ukazovat v "divadle" ? Záměr byl dobrý, ale dokument se tím zvrhl spíše do zdravotnického prostředí.... Co se týče Jakuba, nemám z něj úplně dobrý pocit a to patřil mezi mé top :( ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Oproti "předrecenzentům" mne téma odlišného pohledu na zásadní věc mezi Jakubem Špalkem a jeho partnerkou zaujala z celého dokumentu nejvíc - že je hlavní protagonista hodně zaujatý svou prací, to jsem tak nějak tušila a věděla z jiných zdrojů a tudíž mne to nepřekvapilo. Zato téma "dát či nedat" ve mne rezonovalo několik dní... ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ačkoli má být dokument o vztahu Jakuba Špalka k divadelní společnosti, kterou na přelomu 80. a 90. let založil (k čemuž odkazuje i samotný název filmu), je spíše o tom, jak mu divadlo "komplikuje" rodinný život, jak je oddán věci, jak divadlu obětuje naprosto vše, aniž by něco detailního z Kašpara jako takového ukázal. Těžko bych ale mohl Třeštíkové tuhle uměleckou volbu vyčítat (i vzhledem k výmluvnému konfliktu, který ve výsledném filmu zůstal, po němž následovala několikaletá pauza v natáčení). Stejně jako u Lavičkova časosběru i zde jsou nejsilnějšími momenty ty, kdy jsou vidět na Špalkovi drobné nuance v chování a názorech, kdy se z nejdříve odhodlaného, zapáleného a i arogantního a egoistického člověka, který v lecčems upřednostil divadlo před rodinou (včetně inkriminované a hodně diskutované transplantace ledviny), postupně stává více smířlivým, životem opráskaným jedincem hledající životní jistoty a rodinné zázemí (a připouští darování ledviny své partnerce). Holt sledování uměleckých osobností bývá obvykle zajímavější (narážka na tebe Soukromý vesmíre). ()

lida93 

všechny recenze uživatele

Dokumenty Třeštíkové mají velký zvuk a není divu :). Do té doby jsme nevěděla o panu Kašparovy nic a film uměl pěkně člověka provést životem známého herce, který pořád zkouší a zkouší žít divadlem a zároveň žít s partnerkou a někdy je moc těžké souznění s uměleckou duší zapálenou pro "bláhovou věc " :) ... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama