Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aktuální snímek bratrů Holwerdových Nevěřící je unikátním angažovaným dokumentem o vědě, kritickém myšlení a ateismu. Film produkoval sám protagonista – jeden z nejproslulejších teoretických fyziků současnosti Lawrence M. Krauss. S další ikonou světové vědy Richardem Dawkinsem v něm cestuje po světě, aby společně přednášeli a diskutovali o vědě a kritickém myšlení. Dokumentární snímek Nevěřící se stal v loňském roce hitem jejich společného přednáškového turné, které v letošním roce pokračuje na univerzitách ve Spojených státech a exkluzivně se odehraje i v Olomouci. Film měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Hot Docs v Torontu v roce 2013. Objevuje se v něm řada známých osobností, včetně Woodyho Allena, Wernera Herzoga, Cameron Diaz, Rickyho Gervaise, Iana McEwana, Cormaca McCarthyho a Sarah Silverman. Projekci filmu bude předcházet úvodní slovo tvůrců, po projekci bude následovat debata s hlavním hostem letošního ročníku AFO – Lawrencem M. Kraussem. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (30)

baribal 

všechny recenze uživatele

Dva mimořádně inteligentní vědci si honí své ego nad vírou ostatních lidí ve spojených státech. Je to dost velké zklamání, že dokument, který měl měnit zaběhlé pořádky v myšlení lidí se omezuje pouze na glorifikaci dvou hlavních aktérů. Samotný dokument má odstrašující konstukci, diskusí pomálu a většinu je zde pouze potlesk a záběry Krausse a Dawkinse. Dojem, který ve mně oba zanechali je ten, že i přes jejich inteligenci trpí nedostatkem respektu k ostatním lidem. Viděl jsem mnohokrát lepší dokumenty na toto téma a tohle byl prostě jen slaboučký odvar ze dvou brilantních mozků. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Richard Dawkins říká krátce po začátku, že už ho nebaví diskuse s moderátory, protože moderátoři totálně zničí debatu, která se rozvíjí, a proto se rozhodli s Lawrencem Kraussem pořádat debaty jen spolu. Problémem je, že v tomto pořadu je moderátor, a tím je střihač. Celý dokument je vlastně jen sběrem krátkých štěků, které samy o sobě působí nedostatečně, nadutě a s malou informační hodnotou. Tyto štěky jsou vybrány z celé řady pořadů, rozhovorů či shromáždění a každý z těchto pořadů, rozhovorů či shromáždění by ve své plné délce měl pro mě větší hodnotu, než tato sbírka všeho a zároveň ničeho. ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Tohle je ryze americký dokument pro Američany. Což jest náramná škoda. Pod pláštíkem mohutné show, rádoby provokativních hlášek a občasného laciného handrkování s vidláky se totiž snadno ztratí podstata věci, totiž boj proti zkostnatělosti, zabedněnosti & hlouposti. A jen chvilkami vysvitne, jak jsou Krauss s Dawkinsem inteligentní, myšlenkově otevření a vtipní. Ostatek patří do odlišného diskurzu, jakož i kulturního okruhu... ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bude buď velmi dlouhý komentář, jelikož tu budu chtít narvat všechny mé myšlenky, nebo velmi krátký, protože nebudu vědět s čím začít. (Osobně doufám ve verzi číslo jedna.) V prvé řadě asi napíšu to, že Lawrence Krauss je neskutečně inteligentní a vtipný člověk a vidět ho naživo bylo velké privilegium. Za druhé jsem věřící a tak je tento snímek pro mě jedním velkým soustem, se kterým jsem se musela poprat. Aneb jděte na Velký Pátek na AFO 2014 na film brojící proti víře... přijdu do pekla, ale to jen v případě, kdy bych na něj věřila, takže jsem vlastně v suchu:) Na jednu stranu jsem s řadou věcí, co ve snímku i v závěrečné diskuzi zazněly souhlasila, na druhou stranu jsem našla i pár názorů, co se mi nelíbily a s kterými nesouhlasím. Podle mě se tam až moc často zdůrazňovalo slovo inteligence, jak kdyby věřící byli totálně vygumování kokoti, co si neumí bez pomoci boží zavázat tkaničky. Potom mi vadilo to, že jim nestačí to vyvrátit /to bych brala/, ale oni to ještě musí s pohrdáním zesměšnit a ještě prohlašují, že je to správné to zesměšňovat a opovrhovat těmi lidmi. No a názor, že když se jim podaří všechny lidi přesvědčit, že Bůh neexistuje a budou všichni nevěřící, že už nebude potřeba to slovo "Nevěřící" používat, protože se nikdo nebude lišit... to je naprosto bláhová a nikdy se neuskutečnitelná myšlenka. A poslední s čím nesouhlasím je jeho prohlášení, že dnes řada "moderně myslících" lidí si vybírá jen určité věci z náboženství a že víru a církev nelze od sebe rozdělovat, že když už si vybírají jen něco, můžou přestat věřit úplně. Bullshit. Víra a církev jsou dvě totálně odlišné věci a člověk může věřit v Boha a přesto pohrdat církví, která stojí za tolika zlem v dějinách lidstva a jejíž názory se vůbec neposouvají s dobou a jsou pořád na úrovni středověku. (Což se samozřejmě netýká jen křesťanství, ale i islámu a dalších). Pak ale přišla spousta názorů, které mě ohromily a musela jsem přikyvovat. Vzhledem k vědě, tam bylo řečeno, že "Jsme ještě méně významní než jsme si mysleli a měli bychom se radovat, že můžeme žít v této době. Je to privilegium žít v této době." Ovšem jejich "hnutí" mi nepřijde o tolik odlišné od náboženství... vždyť ty shromáždění s přednáškami atd... to působí jak sekta:D Ale to si asi neuvědomují, takže pšššt. Nebo že oni věří v multiverzum, když je něco doposud nevysvětlitelného, no a jaký je pak problém, když se jiní ze stejných důvodů obrazí k Bohu? Je pravda, že tento snímek je spíše zaměřen na USA, že tady to na nás až tolik nepůsobí, zvláště v ČR, které je jednou z nejateističtějším zemí. P. S. Lawrencovy tenisky a Richardovy kravaty byly úžasnými zpestřeními snímku. A vůbec velký potlesk oboum za jejich práci a za to že se nebojí takto vystupovat a prohlašovat veřejně své názory. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

jako zapřísáhlý ateista musím těmto dvěma chlapíkům za jejich snahu o osvětu zabedněné většiny světa zatleskat, třebaže samotný dokument toho po obsahové stránce příliš nenabídne.. je to celé poslepované ze spousty vystoupení, díky čemuž je dokument plný krátkých trefných postřehů, názorů a myšlenek, ale jako celek toho příliš neřekne.. rovněž mi zde chybělo více prostoru pro konfrontaci, jak tomu bylo třeba v Religulous Billa Mahera.. celkově jde přesto o zajímavou a zároveň zábavnou podívanou, které ale díky způsobu zpracování nemohu dát více než 3*... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Vo filme zaznejú piesne "Jigsaw Falling Into Place" a "Meeting In The Aisle" od alternatívnej rockovej skupiny Radiohead. (skeptic)

Související novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (více)

Reklama

Reklama