Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 1 (2013) (série)


Život a smrt v Tanvaldu (S01E01)

(epizoda)
  • Slovensko Život a smrť v Tanvalde (festivalový název)
TV spot

Obsahy(1)

Hledání pravdy v kauze zabití mladého Roma v Tanvaldu o silvestrovské noci roku 2012, kdy údajně v sebeobraně místní občan zastřelil dvaadvacetiletého Ladislava, otce dvou malých dětí. Dokumentární detektivka, ve které se autoři vydávají po stopách české xenofobie. V Tanvaldu mají místo náměstí parkoviště a supermarkety. Zima je zmrzlejší než ve zbytku republiky. Rok 2012 tu začal neštěstím. Hodinu a půl po půlnoci zastřelil tanvaldský senior dvaadvacetiletého juniora. Šlo o nutnou obranu? Nebýt toho, že mladík byl Rom a střelec Gádžo, vášně by nebyly probuzeny. Vše se navíc odehrálo ve městě zavřených textilek, extrémní nezaměstnanosti a nízké tolerance. Natáčení začalo pár dnů po té nešťastné střelbě. Ukázalo se, že rodiče zemřelého Ladislava žijí na dohled od pána, který střílel. Jak natočit film o neštěstí, aby nebyl bezvýchodný? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (62)

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Známá dvojka >me:r:diálních< parazitů K & R žijících si z dávek veřejnoprávních toků kvílí s objektivitou a dokumentaristickým zápalem sobě vlastním nad smrtí nevinného spoluobčana a promarněnou budoucností jeho plodného a pro společnost přínosného života v době, kdy stát bojuje o každou duši, které by mohl vyplácet sociální a jiné dávky... (Sakra sarkasmus! Uf...) . . . Resumé? Pro chlapce typické blbečkování, kvazidokumentární ubohost a manipulátorský hnus. - - - - - (Poprvé viděno 16.4.2013 ze záznamu webu ČT, hodnocení 242., komentář zde s nutkáním zvracet jako pětatřicátý - 16.4.2013) ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hrozný demagogický brak. Dnes jsem viděl Klusáka a Remundu v Hyde Parku. Sami potvrdili, že je to autorský dokument, což znamená v překladu agitačku, která se za každou cenu snaží zastávat "slabších" tzn. cikánů. Celkově je jejich stavba dokumentu zavrženihodná (on to ani dokument není, spíše pocitová onanie nad nebohým cikánem). Jejich pohrdání a vysmívání oběti útoku bylo na pár facek, ještě odpornější bylo, když se ti dva dojímavě pohádali nad sirotkem...fakt hnus. -99%...septik!!! PS: V Hyde Parku Klusák vyblil nejhorší sračku, co jsem od něho slyšel, cituji: "já mám pocit, že ti bílí závidí těm rómům jejich svobodu, to že jezdí taxíky a všechny své peníze utratí a nemusí pracovat"...pane Klusáku nerad se k tomu uchyluji, ale musím Vás nazvat debilem. Výborné komentáře: dobytek a Ivoshek ()

Reklama

kapsomut odpad!

všechny recenze uživatele

Upozornění: Nejsem rasista a neházím do pytle všechny cikány....! Ale popravdě, většina jsou to strašný existence! --- Tvůrci by zasloužili kopačku na krk... zase cigošské zastávání... Pokládali otázky, na který nezkušený a méně schopný člověk nedokáže odpovědět a moderátoři toho moc dobře využili a snažili se je zesměšnit nebo z nich udělat pitomce. Prostě hnus. Fandim tomu chlapovi, kterej ho zastřelil! Co měl dělat? Nechat se pobodat a až potom střílet?! Co to ***** má bejt?! --- a přesně je tu koment uživatele rene75: "Některé scény velmi silné - pro mne ten rozhovor se satnarkou o tom, kvůli čemu se maji lidi střílet."... o to těm tvůrcům šlo. Já bych jim to řekl... !!! Když na mě jde někdo z nožem, já jsem na zemi a mam rozbitou palici a on mě chce pobodat, tak proč sarka nevystřelit? Řekne mi někdo důvod? Pochybuju, že řeknete. Jděte se zahrabat extrémní humanisti! ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Nejsem rasista, ale… Klusák s Remundou opět tnou do živého. V konečném důsledku vlastně ani není důležité, jaké rasy jsou v dokumentu zastoupeny - Klusák s Remundou si zvolili Romy, jinde ve světě to můžou být Čečenci (koneckonců mezi nimi a Čechy není až takový rozdíl) nebo Mongolové. Život a smrt v Tanvaldu jasně ukazuje, že předsudky, ať už se jedná o ohraná klišé nebo nenávist bez zjevného důvodu (tj. nulová argumentace), jsou v naší společnosti hodně hluboko zakořeněny a stejně jako neuvěřitelné historky babičky z vesnice se předávají z generace na generaci bez jakýchkoliv dovysvětlujících informací nebo možnosti zpochybnění ze strany dětí - protože ta stará, moudrá babička má přece vždycky pravdu. Z toho pak vznikají situace jako ta na koupališti, kdy mladá dívka volá po rasové segregaci, aniž by si to zřejmě uvědomovala, případně další vyjadřuje přání, že by „mohlo těch cikánů tady ubejt“, ale na otázku v čem jí tedy jejich počet tolik vadí, už není schopná odpovědět. Jak je vidět na zdejším hodnocení, téma vyvolává různorodé emoce a mě jen mrzí, že neexistuje recenze na serveru jako Novinky.cz, protože jsem si jistý, že by v tamní diskuzi došlo k další plodné debatě na toto téma. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně je zajímavé, jak všichni "ví", jak se to doopravdy stalo. Tady se hodnotí dokument, ne ten incident. Jak se věci skutečně udály, ví jen zúčastnění, jestli jsou schopni si pravdu připustit. Dokument není a ani nemůže být objektivní, což nevypovídá nic o jeho kvalitě, pokládá otázky, které drtivá většina lidí evidentně nejsou schopni vnímat, protože se nehodí do jejich vidění světa. Problematika není černo-bíla a vůbec ne jednoduchá, což autoři ukázali. I když mám u některých jejich dokumentů problém se stylem, fandím jim, víc takových dokumentaristů. "My nejsme rasisti, ale..." ehm ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Patrik Tatár dostal dva roky vězení za výtržnictví kvůli incidentu, při kterém byl zastřelen jeho bratr. (alanwilder)

Reklama

Reklama