Reklama

Reklama

Soukromí mistrovského díla - Série 5 (2006) (série)


Botticelli: Mystické narození (S05E08)

(epizoda)
  • Velká Británie Sandro Botticelli: The Mystic Nativity
Velká Británie, 2010, 50 min

Obsahy(1)

Botticelliho obraz v londýnské Národní galerii jako by svým zobrazením duše Vánoc převyšoval ostatní díla. Je to radostný, oslavný výjev; září pozemskou i nebeskou radostí. Existuje dobrý důvod, proč se ladně tančící andělé v horní části obrazu objevují na milionech vánočních pohlednic; vynikají krásou. Ale při bližšším prozkoumání samotného obrazu zjistíme, že všechno není takové, jak se na první pohled zdá. Odehrávají se tam přitom podivné děje. Andělé objímají lidi a za nimi zahlédneme, jak zápasí s ďábly. Tato disporoporce přímo volá do nebe.
Obraz se zrodil v éře velkých krizí, v bouřlivých a vyšinutých dobách, kdy umění disponuje darem nás očišťovat a povznášet. Znepokojivý je fakt, že jsme vydáni na milost některým postavám, následně mizejícím v prohlubních ve spodní části obrazu. Botticelliho Mystické narození bude nám provždy připomínat, že žijeme v proměnlivém prostředí, kde nadále přežívá naděje k dobrým změnám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Půl tisíciletí jednoho oleje na plátně ze 3.řady cyklu BBC Soukromí mistrovského díla. Popis konceptu i detailů obrazu Mystické narození (En) v kontextu doby jeho vzniku s rozsáhlou a poučnou odbočkou k Savonarolovi. Pokračuje zajímavým druhým životem díla a jeho osudem v Británii (propojení Manchester 19.st.- renesanční Florencie), na závěr živý obraz. Negativem jsou snad jen konvenčně emotivní odbornické vstupy. Rež. Ian Michael Jones ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama