Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film CHARAKTER evokuje prostřednictvím střetu dvou vyhraněných osobností, syna a otce, dusivou atmosféru sociálního napětí 20. let. Historické psychologické drama s kriminálními prvky sice nezapře svůj původ v literární předloze, zároveň však upoutá originálně zachycenou atmosférou chudé přístavní čtvrti a působivým ztvárněním životních osudů protagonistů, mladého advokáta Jacoba Katadreuffea a jeho otce, obávaného a nenáviděného starce, exekutora Dreverhavena. Na pozadí temných reálů dělnických čtvrtí, zahlcených nevlídným počasím, budují tvůrci příběh s antickými ozvuky a s antickým nádechem. Opírají se o vynikající herecké výkony, jež dodávají zvláštní plasticitu ostře řezaným charakterům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Charakter" má velmi dobrou, v podstatě noirovou atmosféru. Na mě z něj padla taková lehká deprese z toho, že vlastně není v dějinách pořádně období, kdy by byl klid. Vždy se najde někdo, kdo z nějakého důvodu trpí, vždy je zde vrchní vrstva, která se ukájí na těch slabších. A mohou tam vzniknout pak i takové příběhy. ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Můj milovaný filmový klenot, který jsem si soukromě zařadil po bok takovým veledílům jakým je Kmotr. Souboj mladého Jacoba s démonickým Dreverhavenem mě jednoduše strhl. Aby taky ne, když herecké výkony, režie, kamera, hudba, vynikající výprava, atd. tady šlapou v dokonalé harmonii. A ten konec. Ou, yes!!! ()

Reklama

Gaskin 

všechny recenze uživatele

Film pojednává o zvláštním vztahu otce a syna, kde otec, slavný exekutor, vychovává ze stínů svého syna tak, aby ho, až bude za zenitem, v jakési zvrhlé pietě zabil, a tím by vlivný muž dosáhl jedné z věcí, na které se nedá dosáhnout ani penězmi a vlivem - nesmrtelnosti. A dámy a pánové, je to mela. Do puntíku propracovaný film, kameraman je ostrý jako pistolník z divokého západu, nepostřehl jsem za celý film jediný špatný záběr, střih je dynamický když má být a veeče se když se vléct má. herci jsou na někoho, koho jsem předtím jedinkrát neviděl, vždy dokonale přesvědčiví. Orchestrální hudba nepůsobí jako vystřižená z pána šelem, ale přesně zapadá do jakékoliv scény.. a.. scénář/režie.. film je vlastně natočen na motivy hybridu dvou povídek a je zrežírován tak, že by většina renomovaných režisérů mohla závidět. atmosféra vybroušená do posledního detailu, "záporák" vyprofilován s naprostou dokonalostí i bez toho, aby se oháněl raketometem, retrospektivní styl vyprávění nekulhá v jediném momentu a samo vypointování filmu je jeden z důvodů, proč byste u něj měli sedět. je mi jasné, že se mi nepodařilo skrýt moc nadšení, ale ani si nemyslím, že bych měl. 10/10 bez ediného mrknutí oka.. a jdu se dívat znovu. naplno řečeno, tenhle film se hned napoprvé, co jsem ho viděl, umístil do mé hitparády top ten filmů, které vám doslova urvou koule. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce není co vytknout, herci, kamera, atmosféra to tady fakt šlape jak hodinky. Problém jsem měl s příběh, takových střetů osobností už tu bylo mnohem víc a já tady po většinu času postrádal delší emotivní stopu. Závěr, vlastně jsem jejich chování a vztah naprosto nechápal a nemyslím jen otce a syna, ale i matky a taky dalších postav, na to jak reálná šla z filmu atmosféra, tak postavy byly až moc filmové. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Hezký a působivý film se skvělou atmosférou a hudbou, který vás udrží v napětí a zájmu od prvních do posledních sekund. K tomu skvěle vykreslené postavy a prostředí přístavního holandského města 1. poloviny 20. století - to vše napomáhá tomu, že na vás film silně zapůsobí a dýchne na vás přesvědčivou atmosférou. 8/10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen podle stejnojmenného románu spisovatele Ferdinanda Bordewijka. (Hans.)
  • Děj filmu se odehrává v Rotterdamu ve dvacátých letech 20. století. Vzhledem k tomu, že velká část města byla zničena během druhé světové války, natáčelo se i na jiných místech: v Antverpách, Wroclawi, Hamburku, Gentu a Haagu. (skudiblik)

Reklama

Reklama