Reklama

Reklama

Doktor Pomahač

(TV film)
Česko, 2013, 52 min

Kamera:

Ivo Popek

Hrají:

Jaromír Meduna (vypravěč)

Obsahy(1)

Portrét světoznámého plastického chirurga, který provedl vůbec první transplantaci obličeje v USA a proslul i dalšími unikátními operacemi. Uvedení koprodukčního snímku společnosti VIDEO THEO a České televize s názvem „Tváře jsou zrcadla našich životů" před dvěma lety nastartovalo v České republice vlnu zájmu o Bohdana Pomahače, který se následně stal díky unikátním operacím (tři celkové transplantace obličeje a transplantace horních končetin) významnou světovou kapacitou v oboru plastické chirurgie.
Dokument „Doktor Pomahač" sleduje další osudy Jamese Makiho. Ten už čtyři roky žije s novým transplantovaným obličejem. Susane Helfgot, manželka prvního dárce obličeje, jediná osoba ve Spojených státech, která není pro společnost anonymní, je velmi otevřená k tématu transplantací z pohledu rozhodování příbuzných zemřelého o dárcovství obličeje. Má významnou roli ve formování názoru veřejnosti na Pomahačovu průkopnickou, v mnoha ohledech (lékařská etika, transplantační postupy atp.) novátorskou práci. Odborníci z amerického i českého prostředí se zase zaměřují na problematiku a otázky vyplývající z medicínských i etických problémů transplantačních programů tohoto typu.
Realizace dokumentu proběhla ve spolupráci s Brighton and Women's Hospital. Jednačtyřicetiletý český chirurg v této bostonské nemocnici pracuje už šestnáct let a stačil zde uskutečnit řadu dalších unikátních transplantací. Ostravský rodák vystudoval lékařskou fakultu University Palackého v Olomouci. Jeho žena je oční lékařka. V USA se však věnuje dvěma dětem a manželovi, který by bez harmonického rodinného zázemí svou náročnou profesi dělat nemohl.
Prvním pacientem v Pomahačově programu transplantací obličeje byl James Maki. Přišel o část tváře a oslepl po pádu do kolejiště metra, které bylo pod napětím. Úspěšná operace proběhla v dubnu 2009. První úplnou transplantaci obličeje v USA provedl Pomahačův tým v březnu 2011. Příjemcem byl pětadvacetiletý Dallas Wiens, který po úrazu elektrickým proudem přišel o celou tvář i oči. Když slyšel o možnosti transplantace, nevěřil, že se může podařit. Oční nerv se sice nahradit nedá, ale jeho nový obličej má mimiku. Postižení lidé se znovu vracejí k normálu. Je pro ně zázrakem, že mluví, jedí, cítí... Jen o měsíc později, v dubnu 2011 transplantoval pod Pomahačovým vedením tým lékařů celou tvář i Mitchi Hunterovi. Toho při automobilové nehodě rovněž zasáhl elektrický proud. Čtrnáctihodinové operace se účastnilo na 30 lékařů, anesteziologů, sester a dalšího personálu. Odvedli precizní, detailní práci.
Charlu Nasch napadl ochočený šimpanz Travis, který patřil její přítelkyni a Charlu znal. Přišla o obličej a obě ruce. Měla štěstí jen částečně. Její organismus nový obličej přijal, ruce však ne.
Před rokem se uskutečnila další složitá operace. Pětašedesátiletý Američan Richard Mangino přišel následkem otravy krve o všechny končetiny a ruce mu Pomahačův tým nahradil během dvanáctihodinové operace. Dnes má již cit v prstech a ovládá zápěstí.
Týmu doktora Pomahače nejde o to, aby udivoval svět unikátními transplantacemi, ale chce pomáhat pacientům k návratu do běžného života a dále vylepšovat metody, kterými toho lze dosáhnout. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

castor 

všechny recenze uživatele

Obdiv transplantačnímu polobohu, který vrací lidi do běžného života a příjemné mrazení v zádech při pohledu na moji srdcovou Alma mater.. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Doktor Bohdan Pomahač je nejlepší reklamou na Českou republiku, jaká může existovat (naštěstí ne jedinou). Je jistě vynikajícím odborníkem, velkým profesionálem, a zdá se, že i poměrně normálním manželem a otcem. "Bohužel" je jeho práce, posunující hranice možností (lékařské) vědy natolik fascinující, že se samotným Panem Doktorem těžko můžete točit o něčem jiném - jako dokument je tedy tento film zoufale neobjevný. Skoro by se chtělo říct, že je to od režiséra trochu srabárna, vydat se natočit film o něčem, k čemu nemusí vůbec nic dodávat, aby to zajišťovalo veškerou pozornost diváka a jeho obdiv k tomu, nač se dívá. To, že je to vlastně velmi povrchní dílo s mluvícími hlavami, které přináší jen základní informace o práci a osobním životě svého objektu, je prostě fakt. Takže asi takhle - můj nebetyčný respekt k doktoru Pomahačovi, i k těm, kdo tvoří jeho tým. Ale mám-li hodnotit dokumentární film o něm, tak můžu režiséra jakž takž omluvit televizními možnostmi a stopáží, ale i tak to nic nezmění na tom, že promrhal šanci natočit něco působivého, na čem by měl vlastní tvůrčí zásluhu. 60% za slušné řemeslo. ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Úcta,respekt,obdiv. Hluboce smekám před Mistry svého řemesla a lidmi jako je pan doktor Pomahač.Nemohu nevzpomenout na Rytířku českého lékařského stavu, paní profesorku Radanu Königovou, zakladatelku popáleninové medicíny, špičkovou plastickou lékařku a vzácnou ženu, které věnuji tichou vzpomínku. A moje přání: více takových dokumentů!:) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama