Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Sociopatovo video. A jeho táta také. Netečné oko kamery, existuje jen fascinace pozorováním a touha něco zakusit. Studie sociopatie. No, proč tak se tak lacine snaží šokovat a nutí díat se na explicitní násilí, vždyť diváci pořád ještě nejsou Benny (na film jsem se pokoušela dívat už potřetí, předtím jsem to po úvodní scéně vždy vypla). ? Ale nepřistoupím na to, že film nejak reflektuje jak z nás "zlá zlá" společnost a "zkažené" bohaté rodiny vytváří sociopaty. Podobnost existuje mezi námi, diváky násilných výjevú kdesi v dalekých krajích, kterých se to týká asi tak, jako Bennyho všechno kolem nej. Ale o tom se už toho napsalo, Sontagová a další... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Medzi Bennyho najväčšie záľuby patrí kopírovanie filmov z požičovne na vlastné video pásky, či sledovanie akčných filmov. Jedného dňa si pri návrate domov spoznáva mladé dievča, ktoré pozýva k sebe domov. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby ju niekoľkými ranami pukačkou na ošípané nezastrelí. Fascinovala ho totiž rodinná zabíjačka, ktorú zachytil svojou domácou kamerou. Nie som po emocionálnej stránke rozcuchaný na maďeru, ako by sa to asi v takomto prípade, pri tomto druhu snímku patrilo, ale pravdou je, že "Benny's video" núti diváka zamyslieť sa, kam táto doba speje. Človek, ktorý zoberie život len tak pre zábavu, rodičia, ktorý bezhlavo stoja na strane dieťaťa, neuvedomujúc si, aké následky to môže mať pre spoločnosť v budúcnosti. Nuž, takýto sme my, ľudia. Všetci máme pocit, že poznáme všetkých, bezhlavo súdime, pritom ani len netušíme, kto žije po našom boku. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Michael Haneke – výjimečná osobnost nejen evropského, ale samozřejmě i světového filmu. Tvůrce, který si nebere servítky a točí kontroverzní (otázkou je, jak moc kontroverzní ve vztahu k dnešnímu světu a principům, na kterých je postaven) díla, která mají nejen uměleckou, ale především sdělovací a kritickou hodnotu. Bennyho video není prvoplánovým zdrcujícím portrétem jednoho krutého a nelidského činu čtrnáctiletého chlapce, ale spíše filmem mapujícím (kritizujícím) dnešní systém a portrétem současné společnosti jako takové (většinu konkrétních motivací a poslání tohoto filmu lze velmi dobře vypozorovat při rodičovském dialogu, kdy Bennymu zůstanou pootevřené dveře). Opět je to ten syrový Haneke, který si vybírá témata pro většinu ostatních filmařů nepřijatelná a který sice kritizuje, nastavuje zrcadlo, ale v žádném případě nesoudí. „Pouze“ konstatuje. Skutečnost, že se film nesnaží nijak explicitně šokovat (vyjma snad jedné, max. dvou scén), dává prostor k četnějším psychologickým a sociologickým otázkám, které si chtě nechtě budete klást po celou dobu sledování Bennyho videa. Můj pětistý film, který tady na čsfd hodnotím. Rozhodně si ho ale nebudu pamatovat jen pro to, že byl právě pětistý. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ďalšia nemilosrdná rana pod pás od režiséra Michaela Hanekeho. Je to lepšie ako Siedmy kontinent a 71 fragmentov chronológie náhody dokopy. Tvorca tu opäť podáva psychický nátlak takým spôsobom, že divákovi tuhne krv v žilách. Etické zásady a morálka ľudského pokolenia je tu opäť rozdrvená na prach. Bez štipky súcitu je nám tu predvádzaný príbeh štrnásť ročného Bennyho pochádzajúceho s relatívne šťastnej a ekonomicky aj sociálne zabezpečenej rodiny ktorej ku šťastiu nechýba relatívne nič. Pravdepodobne tento uspokojený pocit bez štipky interakcie okolia spustia v chlapcovi isté procesy. Zbožňuje kameru a všetko čo s tým súvisí.. Takto sa mu raz podarí nahrať na zabíjačke smrť prasaťa ktorú skolila zabíjačková puška.. Onedlho na to opäť postaví pred kameru aj s zbraňou ale tentoraz pred ním nestojí prasa ale dievča ktoré chladnokrvným spôsobom zabije. Iný tvorcovia, hoci by boli akokoľvek kvalitný, by pravdepodobne týmto spôsobom zakončili túto snímku... Avšak Haneke nie, on práve v tomto momente iba začína rozohrávať psychický teror v audiovizuálnej podobe.. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Skutečně hodně zajímavý film... Začátek rychle traumatizuje diváka tím, co vidí. Připadá si jako svědek něčeho, co vůbec vidět nechtěl. Seznámí se rychle s Bennym, puberťákem bavící se videokamerou a videofilmy obecně, psychopatem a největším hajzlem, jakého jsem kdy ve filmu viděl ... Po děsivé "tragédii", kterou můžeme nazvat také krutou popravou se film obrátí vůči jeho rodičům a zde začnou všechna kolečka skřípat ... Nechci spoilerovat a proto nebudu uvádět víc. Každopádně jsem si říkal celou dobu: "Tak to ne, takhle rozhodně ne ... takhle to nechodí. Ze sociálního a psychologického hlediska blbost." Haneke se ukáže jako špatný psycholog a dlouhou stopáž rozplizne do sledování trapného výletu Bennyho s matkou do nějaké exotické země ... Zde jsem měl už jasno, že film je těžkým průměrem s excelentním nástupem, ale naprosto zabitým následováním a zbytečně dlouhou stopáží ... Jenže pak příjde závěr filmu a ten opravdu stojí za to... Atˇ tak či tak, špatná psychologie a chování postav ve vypjatých situacích, nesmyslné řešení problémů a hlavně absolutně "laxní" přístup k problému. Závěr filmu dává příběhu "trnovou korunu" a jak jsem již psal ... Benny je největší a nejhorší lidská zrůda, jakou kdy kdo ve filmu vytvořil ... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Ve videopůjčovně je možné zahlédnout plakát k filmu Tango a Cash (1989). (pórek)
  • Když Benny (Arno Frisch) opouští telefonní budku v Egyptě, je kameraman viditelný v několika odrazech v okně. (Fediak22)

Reklama

Reklama