Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružný film z čias, keď sa veľkí cestovatelia vydávali do hlbín neprebádanej divočiny, aby zaplnili ďalšie biele miesta na mapách. Patrick Bergin ako vzdelaný dobrodruh Sir Richard Francis Burton a Ian Glen ako poručík John Hanning Skeke v druhej polovici 19. storočia spoločne podnikli dve odvážne a nebezpečné výpravy k nepoznaným prameňom Nílu, ktoré mali podľa domorodcov ležať vysoko v mesačných horách. Cestou ich čakala dravá zver, nepriateľsky ladení domorodci, malária a ďalšie choroby, fyzické aj duševné vyčerpanie. Nakoniec ich však rozdelila a zničila viktoriánska spoločnosť, ktorá odmietala výnimočných hrdinov... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

mm13 

všechny recenze uživatele

Svedomité. V prístupe k téme, aj samotnou filmárčinou. Až mi prišlo ľúto, že som to nevidel tých 30 rokov dozadu. Mesačné hory dodnes predstavujú hrdého zástupcu žánru "dobrodružná dráma", ktorý to inak od filmárov častejšie nepekne schytá, než aby sa mu dostalo opatery, akú zaslúži. (A Richardovi Burtonovi som na rozdiel od Percyho Fawcetta veril každé slovo... tvorcovia si dali záležať, aby tomu tak bolo. Áno, svedomité!) ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Zajímavý doklad soudobé etiky: Film nemá zábrany zobrazit souložící bělošský pár, zdráhá se však ukázat nahé černochy (a hlavně černošky) - čímž falšuje realitu. Teprve poslední dvě generace (asi 50 let) obyvatel Tanzanie se začaly odívat a zakrývat kozy a další zajímavé části těla. Nic takového neexistovalo za časů Burtona a Spekeho. Spíš je namístě pochybovat, že Burton svou partnerku dostal do postele před svatbou; to by bylo opravdu neobvyklé. --- Tyhle falzifikace jsou dvojnásob smutné, vezmeme-li v úvahu, že film se celkově snaží o serióznost a věrohodnost. Za tu snahu klobouk dolů, ale nezbavuje mě to pochybností. Je to trochu uspěchané. Navzdory velkorysé stopáži. Chtěli-li ukázat Afriku, jaká byla, nejspíš měli vynechat pasáže z Británie. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

perfektny dobrodruzny film nielen o hladani pramena Nilu v 19. storoci, ale aj o siahnuti si na dno fyzickych a psychickych sil + nepriatelska fauna a casto aj miestne cernosske kmene. Jo, uz len natocit tento film musel byt masaker pre hercov a rezisera, nazivo niekde v 19. storoci - to si ani radsej nepredstavujem. Presne taketo filmy milujem : 100 % ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pěkný a zajímavý dobrodružný film. Obsahuje mnoho pravdivých informací, které mi rozšířily obzory. Také mě napadlo, po kom asi dostal jméno slavný americký herec Richard Burton. Kdo ví. Pátrání po pramenech řeky Nilu, Afrikou plnou divé zvěře a nepřátelských domorodců, zkrátka potěší většinu diváků, kteří mají rádi dobrodružství, historii a zeměpis. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mi na filmu vadí, je zbytečně dlouhý a strašně nudný úvod. Když se ale dobrodruzi vydají na cestu, začne být film dost zajímavý a už funguje jak má až do svého konce. Splňuje to i své žánry, dobrodružné je to přesně tak jak má být, akorát nechápu, co tady dělá žánr mysteriózní, jelikož mysteriózní ten film fakt není. Kvůli tomuhle jsem se na ten film chtěl taky podívat, jelikož spojení dobrodružného a mysteriózního se mi dost zamlouvalo, ale jelikož zde ten žánr chybí, tak jsem se (zase) nedočkal. I tak se mi ale Měsíční hory dost líbily, protože jsou správně dobrodružné, velmi dobře vedené, zahrané a natočené a kromě toho úvodu se na to i dobře dívalo. 4* ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama