Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iris Boelens (Angela Schijf) je právnička a slobodná matka malého autistického Arona, ktorého výchovu nezvláda. Jedného dňa sa Aron znepokojí pri pohľade na mŕtvu rybku v akváriu, a tak Iris privolá starého rodinného známeho, chlapíka, ktorý má obchod s akváriovými potrebami, aby jej pomohol. Avšak malý Aron dostáva záchvat a starý pán v jeho správaní nachádza podobnosť s Irisiným bratom. Iris ale tvrdí, že brata nemá. Jedna nevinná príhoda s rybkou odkrýva nepríjemné rodinné tajomstvo... (sochoking)

(více)

Recenze (18)

verbal 

všechny recenze uživatele

Já vím, jsem špatný, oni za to nemohou! Nicméně nemůžu si pomoct, vozíčkářům s gustem nabízím walkmany, němým házím banán, jen co začnou artikulovat, slepcům se raději klidím z uší, u epileptiků si měřím čas, jak dlouho se na nich udržím při záchvatu a agresivních babek v tramvaji se neváhám zeptat, proč si chtějí sednout, když se zanedlouho naleží do alelujá. Jo, a ze všeho nejvíc mě serou autisti. Ty bych poslal do prdele dřív, než by mi stihli spočítat, kolik je zrnek rýže v mém rizotu. Obzvláště bývám otrávený, musím li čumět dvě hodiny na film, který velmi malebně začíná vyšetřováním dětského porna, aby pedofilního diváka nalákal, během pěti minut je píchání týnejdžrů to tam a zvrhne se to v umorousanou žvanivku o tom, kdo komu nasmrkal nějakého toho vraždícího degena, plnou autistického vycukávání, naprosto debilních dějových situací a s pointou, po které jeden jen zívne a pustí si na doražení Rejnmena, aby měl ty sračky odbyté už za čtvrtek a v pátek konečně mohl zhlédnout nějaký dobrý film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VYBRALA JSEM SI TEBE…“ /// Rodinný tajemství, který má rodinnej přesah a Iris, studovaná a tedy i chytrá (?) žena, která po X letech neví, jak se má chovat k autistickýmu klukovi, kterej často strhává emoce na sebe, byť je v tom chudák nevině a vlastně jsou tak úplně zbytečný. Když už je to nuda dlouho, dostávaj prostor prostřihy do minulosti, který teda taky nejsou zábavnou přehlídkou, ale maj tady svoje místo. Budiž. Vono totiž to tajemství – co si budem nalhávat – je sice větší, než mám třeba já, ale že bych kvůli tomu nespal…(spíš teda spal, furt mě to u toho bralo…). (Zvlášť když je vod začátku divákovi naznačeno, vodkud vítr fičí.) Jenže nespí kvůli tomu někdo jinej a mělo by začít přituhovat. Podivně se začínaj kromě Iris chovat i jiní občané, a jí se konečně plní přání, že může na svoji debilitu umřít. Jestli to teda nejmíň důvtinej zabiják, kterýho potkala ona (i já) zmákne. Finálový rozuzlení, ke kterýmu se protloukám celou věčnost je nakonec i filmově celkem zajímavý, ale chtělo to tak vo 20 minut míň. A přitom Belgičani uměj! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2008 napsala Marion Pauw jsem nečetl. 2.) Pochopím, proč autistovi rozumí nejlíp zase jen autista. (a dvěma autistům? Asi zase dva autisti.) 3.) Zjistím, jaká by mohla bejt Sophiina volba po Belgicku. 4.) Thx za titule ,,iqtiqe“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý krimininálny thriller z holandskej produkcie. Má celkom dobrý príbeh o úspešnej právničke, matke autistického syna, ktorá sa raz náhodne dozvie, že má brata, o ktorom jej matka dlhé roky tajila. Zistí, že je zavretý v ústave za vraždu, ale aj tak chce využiť všetky svoje znalosti a kontakty, aby mu pomohla, no postupne si uvedomuje, že pozadie toho celého je väčšie, než si spočiatku myslela a tak sa dostáva do problémov. So spracovaním som dosť spokojný, v tomto prípade sa našťastie nejedná o žiadny prehnaný konšpiračný thriller na medzinárodnej úrovni, aké sú známe hlavne z americkej produkcie, ale je to taká uveriteľnejšia a aj napriek tomu nadmieru zaujímavá kriminálka. Prvá polovica ešte pôsobí tak relatívne nevinne v rozmedzí pár hlavných postáv, potom sa to už viac rozbehne, no úroveň filmu zostane stále rovnaká. Po celý čas to úplne ideálne graduje, postupne sa dávkujú informácie, nájde sa tu viacero nečakaných a rozhodne vydarených zvratov, chválim všetky tie vzťahy medzi postavami, ktoré sú veľmi dobre podané a celé to osvieži ešte aj ten prvok autizmu a tak si v rámci žánru ani nemám na čo sťažovať, bavilo ma to od začiatku až do konca. O nejakú akciu tu vôbec nejde, nájde sa tu prakticky len pár situácií typických pre kriminálny žáner, takže nejaká tá naháňačka, prípadne havária, no s tým nemám žiadny problém, keďže prvoradý je príbeh. Len to mohlo byť trochu napínavejšie, viaceré situácie po tejto stránke mali potenciál, ktorý sa nevyužil, ale to je skôr len detail, v priebehu mi to vôbec neprekážalo. Herecké obsadenie je na tom dobre, sympatická hlavná hrdinka a množstvo zaujímavých vedľajších postáv. A spokojný som aj s réžiou a technickou stránkou, pre potreby filmu úplne ideálne. Vôbec som nevedel, čo od tohto filmu môžem očakávať, ale som nadmieru spokojný. Slušný kriminálny film s kvalitným scenárom a zaujímavými postavami. 77% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Iris je právnička v jednej veľkej advokátskej firme. Jej syn Aron trpí autizmom, v škole ho na čas prepustia z povinnej školskej dochádzky, aby sa dal vyšetriť u psychológa. Nakoľko sa Iris nepodarilo Aronovi nájsť žiadnu opateru, nasťahuje sa na pár dní k svojej matke. Jediné čo ho totiž ukľudnuje je akvárium s rybičkami. Zhodou náhod privolaním opatrovateľa o akvárium vyjdu najavo skutočnosti, o ktorých Iris ani len netušila. Má brata, ktorý je umiestnený vo väzenskom psychiatrickom oddelení. Trpí rovnakou diagnózou ako jej syn. Rozhodne sa ho navštíviť aby tak dostala odpovede na určité otázky. Ray bol totiž pred 30 rokmi obvinený z vraždy prostitútky a jej malého dievčatka, ktorej telo sa nikdy nenašlo. Pravda je však niekedy krutejšia ako sa môže zdať. Thriller bez výrazných emocionálnych výkyvov. Až na záver, žiadna extra veľká dávka napätia, ale ... ten príbeh. To čudesno, vložené do deja, ktoré tento príbeh postupne rozbaľuje, ten spôsob akým sa tento film rozuzlí a uzavrie - to sa len tak nevidí. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film je o tom vlastne, ako jedna nevinná príhoda s akváriovou rybkou odkryje nepríjemné tajomstvo jednej rodiny. Tých rybičiek je tam viac a už ma po čase začínali i srať rovnako, ako ten malý upišťaný zmrd, ktorému by som najradšej utrhol hlavu! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mladá právnička se dílem náhody dozvídá, že má bratra a poté, co ho vypátrá začíná zjišťovat, že ne všechno je v její rodině košér. Zprvu možná až příliš pomalé, ale jakmile Iris Boelens začne odkrývat jednotlivé vrstvy temné rodinné minulosti, nabírá film grády a spěje k vyvrcholení, které jsem ale vůbec nečekal. Potěší to i v tom, že ačkoliv i tady se udál jeden celkem zásadní zvrat, nebylo těch obratů tolik, jak je poslední dobou, zejména v americko-britské produkci, ve zvyku. Potěší velmi dobrý projev hlavní představitelky. Mimochodem je to drama, je to krimi a je to i thriller, ale co si to rozhodně nezaslouží, je nálepka akční. 80% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Příběh už tady vypsali ostatní. (SPOILER - tak trochu) Má to grády a když jsem si tak po půlhoďce říkal, že vím, jak to dopadne, tak jsem se sakra seknul. No, dopředu bylo jasné, že se nějak využije onoho podobného vidění světa dvěma autisty, nečekal jsem ale, že vyvrcholí bude jakousi variací na kanadsko-francouzské Incendies. Takže ano, oc dobře udělaný thriller a spíše drama, než "Akční", protože akce je tam krom dvou bouraček a jednoho nožejku naprosto (a to jako totálně!) nulová. Pozdravy a poděkování za pěkný film posílám do tulipánové Holandie :) //Tohle u nás v kinech asi neuvidíme, což? Ale spoustu jiného americko-česko-slovenského škváru zcela jistě ano... ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina. Takhle překomplikovanou krimi jsem snad ještě v životě neviděl. Autisti všech zemí, spojte se! ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, u kterého bych i čekala více kontroverznější hodnocení. Ne že by byl Daglicht přeceňovaný, jen bych byla u hodnocení opatrnější. Ona má tato nizozemská tvorba dost dobře našlápnuto, ale přijde chvíle, kdy těch 114 min je nekonečně dlouhých i když víte, že tato časová smyčka zase taková hrůza být nemusí. Podle mě, má tento thriller stejně tak plusů, jako mínusů, ale ten nekonečný koloběh, který nekončí a nekončí a nekončí..moc ovoce nepřinese..škoda. ()

serioga 

všechny recenze uživatele

Ako jedna mŕtva rybka v akváriu spôsobí,že postupne začne na svetlo vystupovat nemilé rodinné tajomstvo hlavnej hrdinky, ktorej sa pri pátraní snažia hadzat polená pod nohy.Ale ona sa nevzdáva a nakoniec sa dozvedá čo by radšej ani nechcela vediet.Film plynul tak rychlo,že som si ani poriadne nevšímol a už tu bol koniec.Skvelý scénar a spracovanie.Dej vás stiahne a donúti premýšľat čo to vlastne je za tajomstvo.Vrelo odporúčam. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujimavy europsky thriler. To, "Nizozemsko" vzbudilo zaujem a tesil som sa tak na vitane trilerove osviezenie. Ako to dopadlo? Nuz, okrem odhaleneho silneho pribehu o rodine a vztahoch z temnej - tajenej minulosti, vnimate ako divak i temu autizmu. Hoci obe tieto "temy" su zahrane pomerne slusne (hoci autisticky) a taktiez herci (s vynimkou prave autistickeho syna slobodnej Iris) boli autenticki, pri tak dlhej stopazi by som ocakaval, ze sa bude dej hybat o cosi sviznejsie. Kazdopadne zaver bol velmi silny. Mierny nadpriemer, cakal som ovela viac. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné veci sa dejú pod slnkom na Zemi. Holanďania natočili skvelý triľer! A to zase nie je taká sranda ako by sa niekomu mohlo zdať. Dobrý triľer potrebuje dobrý príbeh, postupné budovanie atmosféry a nejaký ten zvrat + aký taký soundtrack. A Denné svetlo to všetko má. Možno to všetko trochu preceňujem a každému tento snímok asi nesadne, ale poznáte ten pocit, keď Vás niekto niekam pozve a Vám sa strašne ale strašne nechce ísť? Máte z toho blbý pocit no nakoniec sa premôžete a kývnete nato. Nó, a keď je po všetkom tak si uvedomíte: "Koxo, to bola zábava, ako dobre, že som šiel". A takýto pocit mi zostal z tohto filmu. Absolútne neznámi herci, režisér, proste všetko a predsa sa mi to vrylo pod kožu. V jednoduchosti je krása a Daglicht je v zásade jednoduchý ale i tak prekvapivý film. Je to taká odbočka od prekombinovaných houlyvúdskych počinov, ktoré tu teraz nechcem vymenúvavať. Mne to ozaj "posadilo" a neľutujem hodinu päťdesiat zo svojho lacnocenného času. 80% ()

mauro 

všechny recenze uživatele

film se strašně vleče, člověk pořád nic neví, žádné střípky, nic, a na konec takový masakr, ten mě dostal :-) ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Děj filmu popisuje pár uživatelů z vyšších pozic žebříčku - tomu se nebudu věnovat. Za mě jen krátký komentář o tom že je to průměrný film zabývající se autismem a jednom velkém tajemství rodiny v Nizozemsku. Slušnej dějovej zvrat v posledních 10minutách filmu, ale že by to stálo za 2h toho celého, si nemyslím.. Rozhodně žádná perla - nedovedu si představit příležitost, při které bych to ještě viděl, ale zase bahno to není.. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Tak dojemný a lidský příběh jsem už dlouho neviděla, nádherné, chlapec velmi roztomilý, a vůbec mi nevadilo, že je autista, však i postižení mohou mít krásnou duši, o které se nám jako normálních ani nesnilo, ano, takto si představuji skodo dokonalý film o odpuštění, nalezení pravdy ()

pryskuda 

všechny recenze uživatele

Asi v první třetině filmu jsem si říkala že tohle by se dobře četlo...až na konci jsem se podívala že film byl natočený podle knižní předlohy..škoda, už číst nebudu...dobrá kriminálka, celou dobu jsem ten konec měla někde v podvědomí, ale jakobych se pořád nemohla dopočítat a srovnat si to.. bavilo mně to od začátku do konce, až na ty "akční" scény, zápletka s nájemným vrahem mně přišla až směšná...rozhodně bych tento film neřadila k akčním, ale hodně dobré krimi a rodinné drama...jen mně trochu vadilo jak všude tahala toho kluka, i tak moc se to holandanům povedlo a za mně 4 hvězdičky ()

Faldicek 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl nic z holandské produkce a o to víc mě to překvapilo. Děj je na tolik zajímavý, že se prostě od obrazovky neutrhnete a budete se spolu hlavní hrdinkou prokousávat temnou rodinnou historií. Rád dám plnou palbu, opravdu skvělý film... ()

Reklama

Reklama