Reklama

Reklama

The Tango Lesson

  • Francie La Leçon de tango (více)

Obsahy(1)

Filmová režisérka Sally hledá inspiraci pro nový scénář v Paříži, místo toho ale podlehne kouzlu podmanivého tanga. Seznámí se s obdivovaným tanečníkem a začne u něj brát lekce tance. Kvůli své nové vášni dokonce cestuje do Argentiny. Po návratu do Francie začne vystupovat jako tanečnice a rozhodne se změnit námět svého připravovaného filmu, bude o argentinském tangu. (Akbara)

(více)

Recenze (7)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ nesadlo. Všetky argumenty pre a proti sú zbytočné, ak subjektívny čas filmu v mojom prípade predstavoval zhruba dvojnásobok času premietania a nemal som tento pocit pri odchode z kinosály sám. Potterová si ale možno splnila týmto filmom životný sen a Lekcie tanga vyzerajú presne tak, ako chcela. S tým nemám žiaden problém. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jde o absolutně jiný žánr, navíc natočený částečně formou hraného dokumentu, přesto způsob kompozice (členění do kapitol - "lekcí") i zachycení vývoje vztahu žena-muž-dílo silně přibližují The Tango Lesson nejlepšímu a nejznámějšímu filmu Sally Potterové Orlando. K podobnosti přispívá opět i její originální hudba, na níž u ubou snímků spolupracovala s Fredem Frithem (u Orlanda ještě s dalšími dvěma skladateli). Černobílá stylizace, promyšleně vybrané civilní interiéry a exteriéry,např. tanec na nočním nábřeží v pozadí s ozářenou plující výletní lodí je strhující. Velmi působivě je budováno napětí nejen mezi oběma povahově tak protikladnými protagonisty a jejich rozdílnými kulturami (aneb jak praví argentinský taxikář britské režisérce: tango můžou chápat jenom ti, kdo se tady narodili), ale i mezi tématem - vášnivým, expresivním tancem - a decentní introvertní intelektuálkou. Sally Potter zde může sloužit jako vzor všem zralým ženám, které fňukají nad ztraceným mládím, namísto aby žily, tvořily - a tančily tango. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Jiná Sally Potter, než jakou známe z Orlanda a Muže, který plakal. Hrdinkou je tentokrát sama režisérka, která v Paříži narazí na tanečníka tanga a poprosí jej o několik lekcí. Mezi jednotlivými schůzkami (které později přerostou v regulérní vztah, ovšem žádnou soulož neuvidíme, na to si radši netroufla - už na to přece jen nemá věk) tvoří svůj další film... Nepodařilo se mi The Tango Lesson sehnat v původním znění, ale v italském dabingu, ovšem část dialogů vedených v jiném jazyce než angličtině má stále anglické titulky... ()

Akbara 

všechny recenze uživatele

Filmu The Tango Lesson nelze nepřipustit jisté autobiografické prvky. Sally Potter se celý svůj život věnovala střídavě tanci, filmu, hudbě a ve svém životopise přiznává, že v určitý moment propadla kouzlu tanga stejně jako hrdinka filmu a přitom s tímto pro ni neobvyklým tanečním stylem zápasila. Filmová Sally se navíc ocitá v podobné situaci, jako Sally Potter po úspěchu filmu Orlando (1992). Filmoví producenti z Hollywoodu se k ní jen hrnou s nabídkami, ale jejich vize je nakonec diametrálně odlišná. Sally Potter se rozhodla nevstoupit do pozlacené brány, kterou jí nabízela Amerika, ale vrátila se opět k svým avantgardním a uměleckým kořenům. Střet reality a fikce je skrývaným ústředním tématem filmu, hranice mezi nimi nejsou nikde osvětleny, film čerpá ze skutečných situací, ale rozhodně jej nelze chápat jako plně autobiografický. V hlavní roli a na tanečním parketu lze obdivovat režisérku filmu Sally Potter a slavného argentinského tanečníka Pablo Verona, který sestavoval pro film i choreografie. V malých rolích lze objevit herce z předešlého filmu Orlando, básník Nick Greene alias Heathcote Williams si střihnul roli opraváře, který s dobrým úmyslem zničí Sally byt a básník Pope alias Peter Eyre se mihnul v roli obdivovatele tanga v Argentině, který vyzve Sally na tanec. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1997 získal snímek na mezinárodním filmovém festivalu v Mar del Plata cenu pro nejlepší film. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama