Reklama

Reklama

Archanděl Gabriel a paní Husa

  • angličtina The Archangel Gabriel and Mrs Goose
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní
Československo, 1964, 29 min

Režie:

Jiří Trnka

Předloha:

Giovanni Boccaccio (kniha)

Scénář:

Jiří Trnka

Kamera:

Jiří Šafář

Hudba:

Jan Novák
(další profese)

Obsahy(1)

Adaptace jedné z povídek z Dekameronu Giovanniho Boccaccia. Darebák okrade mnicha o šaty, přijde do Benátek, kde předstírá, že je zpovědník. Využije a zneužije hlouposti krásné měštky, ale potrestání neujde. Renesanční fraška s barokními motivy, mistrovská excelentní animace. Jedno z nejdokonalejších Trnkových děl, plné humoru, poetiky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nu, pravda, >náš český anděl< Trnka už v oněch dobách trošku (pomalu!) klesal k zenitu, ale pořád je tu ta okouzlující křehká poetika co nepotřebuje slov, byť jde o pikantní Boccacciovské téma... ;-} . . . Čtyři a půl hvězdy tedy za tu renesančně rozkošnou >anekdotnost< , zaokrouhleno pak v dobrém rozmaru i za tu vše vtipně dokreslující laškovnou hudbu nahoru. - - - - - (Poprvé viděno 15.7.2011 na >husím prostoru< v rámci cyklu M.Č.A.F., hodnocení 74., komentář zde jako třetí - 15.7.2011) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud si film vystačí beze slov a sděluje své myšlenky a emoce obrazem, je to vždycky plus a známka tvůrčí invence a dobrého řemesla, ale v případě Trnky jde o víc a nevystačíme si s konstatováním, že se mohl opřít o světoznámou a silnou knižní předlohu. Trnka totiž dekameronovskou povídku zpracoval k obrazu svému a vzniklo tak originální a osobité satirické dílko na falešnou morálku oné doby, pokrytectví a monopol na vzdělanost církve. Trnka sice do církve silně tepe, ale nemá to nic společného s tehdejší oficiální komunistickou doktrínou. Jeho film je výtvarně vyšperkovaný a opravdu se jedná o svým způsobem vrchol jeho tvorby, nicméně zádrhel je v tom, že je to dílko vyžadující soustředěnou pozornost, místy až abstraktní ve výtvarném sdělení a ocení ho spíš menšina fajnšmekrů než nejširší divácká obec. Osobně nejvíc oceňuju jízlivý sarkasmus a smysl pro detail, kde jediný záběr stačí charakterizovat postavu a chytrému naznačí, co se odehrávalo v zákulisí. Celkový dojem: 95 %. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tandem Trnka/Boccaccio? Zřejmě si po tom Shakespearovi ukousl ještě větší sousto a nasměřoval svou tvorbu dál a výš, než jeho publikum bylo ochotné vstřebat. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Zajímavá byla přítomnost, byť samozřejmě velice decentní, erotiky a hodně se mi pozdávaly také kulisy (např. náměstí). Ve výsledku byl film ale zbytečně dlouhý a na Trnku takový nemastný, neslaný... ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Úchvatné v každém detailu, včetně hudebního doprovodu. Je dobré sledovat pozorně od úvodních titulků, ať člověku nic neunikne. Pak absence slov vůbec nevadí, ani u toho, kdo nečetl předlohu, nebo ji už trochu, jako já, pozapomněl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Trnkův krátký snímek se mi líbí z hlediska experimentálního, kdy si hraje s klasickou loutkovou animací, ale také statickou ilustrací, respektive obecně vůbec výtvarným uměním. Technicky je to jednoznačně dílo zajímavé, a to i díky téměř němému provedení. Animace sama o sobě mi místy přijde trochu moc kostnatá, kostrbatá, sekaná. Prolínání různých stylů mi moc nesedne, ale tak to je o vkusu. Nebudu ale jediný. Jak říkám, tohle je hodně osobité a místy hodně podivné. Dějově těžko prokouknutelné. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Archanděl Gabriel a paní Husa je loutkovým anekdotickým uličnictvím dle jedné ze sta peprně satirických povídek Dekameronu Giovanni Boccaccia. Jiří Trnka naložil energii do mumraje loutek, jež místy proložil kresbou, do svého osobitého výtvarného výrazu postav i prostředí, do sarkastické poťouchlosti, do kradmé sexuality lidské podstaty a do prostopášnosti a vytrestání. Naivní pýcha je zneužita základním lidským pudem a autorita moci podléhá svodům vlastních slabostí. Trnka je v anekdotě rozverně hravý a nápaditě kousavý do nejmenších podrobností. Toť zářivě zábavný sarkasmus! ()

cogi 

všechny recenze uživatele

Trnkovu práci mám ráda, ale zrovna tohle dílko mi dělalo hodně problémy, abych se na něj soustředila ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Teda. Musím říct že by se těch loutek a jiných postav po grafické stránce člověk i bál. Asi to není dobré jako pohádka na dobrou noc. ()

Elnarrya 

všechny recenze uživatele

Takový poetický sarkasmus nezvládne každý - jak shlédnout, tak i natočit. Ochotnému napoví, neochotného od filmové zpovědi požene pryč. ;-) Kvality v autorském zpracování renesanční satiry, nejen o falešné morálce té doby a pokrytectví určitých zákoutí církve i společnosti, ocení asi jen odvážní. Je to animátorský koncert, který dokáže pikantnost předlohy vystihnout i beze slov a oživit o šibalský sarkasmus. Charakteristický vizuál, zvuk a loutky k Trnkovu týmu zkrátka patří, i když jsou děsivě zvláštní. Na tyto filmové hrátky je potřeba soustředění, představivost a trochu znát předlohu, což může být pro někoho větší doušek vína, než snese; v podstatě je to jediným mínusem, který ale nejspíš mnohé diváky odradí. I když na mě všechna Trnkova díla pořád působí děsivým dojmem (i to, co bylo určeno pro děti), patřím k výtvarným obdivovatelům. A ne proto, že by to měla být povinnost z národního hlediska. ;-) ()

Reklama

Reklama