Reklama

Reklama

Árie prérie

  • USA Song of the Prairie
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Western
Československo, 1949, 23 min

Obsahy(1)

Jeden z mála českých westernů, byť loutkový, získal v roce 1955 cenu BAFTA za nejlepší animovaný film. Proradný desperát s tlupou hrdlořezů usiluje o krásnou ženu a bednu se zlatem, které převáží dostavník kočírovaný věčně opilým vozkou. Naštěstí je nablízku chrabrý hrdina se svým věrným ořem. Film s muzikálovými prvky později posloužil jako předloha pro dnes mnohem známějšího hraný snímek Limonádový Joe aneb koňská opera. (J.Connor)

(více)

Recenze (35)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Opravdu výtečná parodie na westerny, která využívá snad všechna osvědčená klišé (jízda na koni pozpátku, triky s pistolí...). Na loutkový animák musím vypíchnout skvělou akci, především kráčení na propastí a následné drama na laně. A hudbu snad ani zmiňovat nemusím...ta je zmíněná už v názvu filmu a to bohatě stačí. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že existuje loutková kovbojka - a hle, tato navíc vznikla notnou dobu před zlatou érou westernu. A nepostrádá žádné pro žánr charakteristické prvky! Největší sympaťák je hrdinův nelítostný stopovací bělouš... o zábavu se stará i párek supů úřadujících při sebemenším náznaku zdechnutí. Drsná scéna. A taky se ukáže, že než slovo i meč je někdy silnější takový zapálený doutník... ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Ty jeho minifilmy na jakékoli téma jsou prostě nehorázně poetické, jak řemen! Je mi opravdu líto dnešních dětí s těmi jejich chujovinami typu Ledové království, Mončičáci z Francie apod. cgi sračky, které si za 10 let (a to ještě přidávám), nikdo nebude pamatovati. A taky, proč by měl??? Ano, kdysi před 300 lety, jsme byli triková/loutková velmoc. To uznával jakou danou věc, celý svět. Ta doba je už samozřejmě nenávratně pryč. Když se omylem podívám na čt:D/art, nebo jak se tomu nadává, chce se mi zvraceti nad těmi kokotinami pro (asi) děti z Itálie, Francie a bohužel i z Británie.:( O naší produkci, raději nepsat. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Velmi akčně natočený animovaný předobraz budoucího filmového kultu. Každá postava je svou sebeparodií, včetně "stopařského koně" jdoucího za dostavníkem podle prázdných lahvích od whisky. Nejlepší je ovšem hlavní kladný hrdina, kterého nic nezastaví a když mu na hlavu spadne stotunový balvan, jen si upraví pocuchané vlasy a spěchá hájit barvy dobra dál... ()

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

Loutková studie k Limonádovému Joovi. Už tu najdete spoustu věcí, které se o patnáct let později objevily v hraném filmu: Základní westernový motiv, lehký parodizující humor, padoucha nápadně podobného Miloši Kopeckému a ústřední píseň "So far to you I may", tentokrát jako duet. Vozka na kozlíku je potom mistrův (míněn Trnka) autorportrét :-) ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama