Reklama

Reklama

13. komnata - Série 8 (2012) (série)


13. komnata Tomáše Kvocha (S08E31)

(epizoda)

Obsahy(1)

Tomáš Kvoch si užíval jako každý mladý kluk, měl spoustu plánů a cílů. Hrál fotbal, tenis. V jednadvaceti letech se mu sny i plány rozplynuly kvůli nešťastnému pádu. Stal se obětí nevlídného a neohleduplného postoje průvodčí. Jediný její pohyb způsobil Tomášův pád pod rozjetý vlak. Ze dne na den se mu život obrátil naruby. Průvodčí nebyla nijak potrestána, policie dospěla k prohlášení, že si Tomáš za pád mohl sám.
Při nehodě přišel o obě dolní končetiny, amputovali mu je nad koleny. Protézy mu nevyhovovaly, proto se rozhodl pro vozík. Už před nehodou byl aktivním sportovcem, s fotbalovým míčem na trávníku nebo s ping-pongovou pálkou. Ztráta nohou nebyla překážkou, byla výzvou.
Nohy vyměnil za speciální vozíky, sportovní i normální, ale také za kola upravená pro vozíčkáře - handbike, na kterých s kamarády ujeli Tour de Labe.  A když to nejde s vozíkem, tak to jde po rukou. Sám vyjel na vozíku na Sněžku. Díky tomuto kousku se zapsal i do Guinessovy knihy rekordů. Začal se aktivně věnovat sledge hokeji, díky němuž mohl reprezentovat Českou republiku na paralympijských hrách ve Vancouveru v roce 2012 a nyní s vervou bojuje o další účast na paralympijských hrách v Soči.
Díky pomoci své sestry i díky své povaze a vůli se z nesnadného období dostal. Potkal velkou lásku, stal se otcem malého Jakuba. Ten je pro Tomáše motivací. Snaží se být jako normální táta, se svým synem leze po horách, jezdí na výlety. Sám také rád rozdává radost a pomáhá ostatním, kteří se setkali s podobným problémem. O tom přesvědčí nejen vás, ale i průvodkyni pořadem Šárku Volemanovou. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama