Reklama

Reklama

Čertův mlýn

  • USA The Devil's Mill
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1949, 21 min

Obsahy(1)

Starý vysloužilý voják putuje se svým flašinetem krajinou, ale jeho hraní se nesetkává s dobrým ohlasem. O poslední kus žvance se na sklonku dne rozdělí se staříkem, který mu na oplátku věnuje novou kličku k jeho nástroji. Voják zatím netuší o jak cenný dar se jedná a v noci se před bouřkou ukryje ve starém mlýně, kde ho uvítá bohatě prostřený stůl. Hostitel nikde, a tak se vyhládlý muž pustí do jídla... (J.Connor)

(více)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Krásná a celkem si myslím že i zdařilá loutková pohádka o vysloužilém vojákovi, který vyžene čerty ze strašidelného mlýna. Na animaci tohoto snímečku se podílel alespoň je tak uvedeno v titulcích další známý dětský animátor Břetislav Pojar. Taková malá zajímavost na konec. Údajně se tenkrát Trnkovi čerti zdáli dobovým schovatelům příliš hrůzní, obávali se totiž o zdravý psychický vývoj mládeže! Dnes opravdu už úsměvné..! Kdyby tak viděli čím dnes děti běžně procházejí, čím vším je televize krmí, jakými hrůzami a traumaty a to nejen z onich televizních obrazovek. 4*. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Oj, když spadla na zem první chlupatá drápatá tlapa, tak jsem si k sobě přitáhnul peřinu blíž. To mi bylo asi sedm a byl to nervák. Žádný pištivý transsexuální čertík paní Blanarovičové, ale pěkná bestie. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je-li člověk dítko pohádkomilné, je to pro něj předvídatelné již ve věku, kdy je jen o fous větší než ty loutky. Ač předvídatelné, strašidelné to je pořád. Havěť hnusná všelijaká nohatá, křídlatá, vlezlá, čert a jezdící kamna, no nevím, čeho bych se jako dospělá bála víc. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Len mi je tak trochu ľúto, že je to len kraťas...ale tu sa asi fakt nedalo z minimálneho námetu spraviť niečo, čo by sa natiahlo na celovečernú podobu. Každopádne animácia je topka. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Dnes viděno v kině - a přiznávám, že chvílema jsem se opravdu bála, nejen pavouků, ale i toho čerta! Ještě že Stará Vojna měl tu kliku... ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Krásný loutkový příběh o tom, jak starý vysloužilý voják vyžene z mlýna čerta ani po skoro 70 letech neztratil nic ze svého kouzla a napětí. Podmanivá hudba Václava Trojana , každé malé dítě musí mít v sobě malou dušičku po shlédnutí této pohádky. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Pěkný loutkový horor o osudu válečného invalidy, který je vyprávěn za vřískání kouzelného flašinetu. Mistrná práce bez jediného lidského slůvka, o to však působivější a s atmosférou, co mrazí. Hrůzy tajemného mlýnu však musí být poraženy a starý voják se ujme tohoto nelehkého úkolu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Zase jedna vzpomínka na dětské odpolední představení - za korunu do první řady. Hezké i po těch letech. Vysloužilec táhnoucí se s flašinetem do svahu k Božím mukám vypadá opravdu k politování, úplněk vycházející nad černými lesy je vzorově romantický a čert má vskutku ďábelský smích a famózní nástup na scénu. Krásná Trojanova hudba ladí s Trnkovou obrazností. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásně hororová pohádka, která je nádherná hlavně tou animací. Loutková animace v sobě má prostě něco krásného, romantického, nostalgického, díky čemuž se na tyhle filmy nesmírně rád koukám. Jiří Trnka měl navíc cit pro celkem hororovou atmosféru, která se v tomhle případě jednoznačně ukázala jako nosná. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Překrásná loutková pohádka v režii Jiřího Trnky je opět důkazem, že česká animace je nejlepší. Václav Trojan parádně hudebně ladí s představivostí Jiřího Trnky. Zvuk toho flašinetu, který má vysloužilý voják je mazec, ať už je to rozvrkaná falešná melodie nebo zvučný a skočný šmrnc. Nádhera! A také to nasvícení loutek, mlýnu nebo noční oblohy i s krajinou je podmanivé a kouzelné. A ta všemožná havěť, kterou voják svou písničkou vyžene ze mlýna nebo samotný čert včetně jeho nástupu na scénu je zapamatování hodné. Tohle by televize měla dětem pouštět místo těch novodobých paskvilů. Holt je jiná doba a mistři jako byl Jiří Trnka nebo Břetislav Pojar jsou nenahraditelní. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Čertův mlýn je půvabně ironickou loutkovou pohádkou z českých lidových zdrojů. I ten Václav Tille alias Říha ji zařadil do své sbírky pohádek, ale Jiří Trnka dal přednost jinému průběhu, nepotřeboval slov a pro rozverně ironickou nadsázku využil hudební doprovod Václava Trojana. Trnkův výtvarný svéráz mi působí potěšení, navíc se všemi doplňky, jež vtipnou anekdotu rozjasňují do nejmenších podrobností. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem nebyl malý v roce 1949, tohle je opravdu docela horor a ne ani tak pro obsah jako pro tu formu, nevím, mně osobně se Trnkovy filmy líbí, ale někdy z nich jde taková zvláštní hrůza. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku od Jiřího Trnky se mi moc líbila animace, například těch myší a havěti. Jinak poměrně klasický příběh o někom, kdo přespal přes noc v mlýně, kde strašil čert. Barvy, osvětlení i hudba dodávají celému snímku zlověstný strašidelný podtón ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Filmy pana Trnky mám rád a Čertův mlýn rozhodně není vyjímkou. Ani nachvilku nepochybuju, že i dnes vtáhne tahle pohádka každého špunta do děje tak dokonale, že se při příchodu čerta bude určitě trochu bát a vojákovi nepřestane pevně držet pěsti. Snad jen zub času, by mohl dětem tohle dílko znechutit. PS-To Bean: Příchod čerta do mlýna je na velkém plátně pořád docela hnusný :-) Jedna ruka. Druhá... ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Pozor mozny spoil! Ac varovan zapl jsem to ve 22:00 a zhasl a zapalil svicku a to byla mela! Vojak je hrozne smutna osoba co bloudi krajem a jeho hrani se nelibi ani broukum. S dobrym srdcem obdarovaneho sam obdaruje a vyfasuje kliku...diky ktere starej rozvrzanej flasinet spusti jinou pisnicku. Mlejn je dosti ratejna...kam se behem priserne noci vojak musi ukryt. Dost se divim, ze je v blizkosti domovu, kde bydli ten hodny chlapecek (takova hruzo budka jen kousek od baraku hodnych lidi...) Musim rici, ze si cert udrzuje svetnici dosti v poradku a cistote...az na tu havet! Vojak se nam zde ukazuje jako celkem flegmous, coz se ukazuje uz behem spaci sceny! Cert pak zacne nebohemu vojackovi davat co proto, ale ten ma pro strach udelano a hned mu da co proto! Ve mlejne je takovej herberk, ze to probudi i kluka vedle v baraku :D a cert jen hleda kde nechal tesar diru! A je vymalovano. No a odedneska se mele! (Vyborny!) dekuji pane trnko. ()

Reklama

Reklama