Reklama

Reklama

Vášeň

  • USA Passion
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní
Československo, 1962, 8 min

Režie:

Jiří Trnka

Obsahy(1)

Vášeň je ostrou satirou na neomalenou a sebedestruktivní posedlost po ohromující rychlosti (a to nejen motoristické) z loutkové dílny Jiřího Trnky. (tomtomtoma)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Reliéfní loutkový film který pranýřuje vášnivou touhu motoristů po závratné rychlosti. Nebezpečné a přesně se hodící do dnešní doby. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Krutá satira stylizovaná do tehdejší současnosti. Trnkův klasický styl je podřízen nové módní vlně a vytrácí se jeho původní charakteristický výtvarný projev. Zároveň Trnkův apel na určité hranice v každém z nás jde až přes mrtvoly. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jiří Trnka ukazuje, že dokáže v animovaném filmu použít skutečně zajímavá témata, která nejsou pro animáky až tak typická. Tady jde o vášeň, která je nezadržitelná. Chceme pořád něco dělat, za každou cenu, nevadí, když si ubližujeme, hlavně že to, co děláme, milujeme. Sice o motorismu, ale snadno vztáhnutelné v podstatě na jakoukoli vášeň. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vášeň je docela drsnou loutkovou satirou. Vášeň, byť výstižnějším slovním termínem by byla posedlost, je zdrojem lidské energie, vytrvalosti a vůle. Jiří Trnka je autorem scénáře, výtvarné podoby snímku a byl režisérem, za kamerou stál Jiří Šafář, zvuk měl na starosti Emanuel Formánek a jako hudební podkreslení je použita varhanní skladba Toccata a fuga d moll (tu měl s největší pravděpodobností spáchat Johann Sebastian Bach). Člověk, respektive neomalené mužské plémě, v zajetí řvoucích motorů a zběsilé rychlosti od dětství (kde nejde vyloženě pouze o motorismus) až do stáří. Je to ostré, nápadité, nadnesené a výstižné. Břitká satira jak má být! ()

Reklama

Reklama