Reklama

Reklama

Zvířátka a petrovští

  • Slovensko Zvieratká a Petrovskí (festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1946, 8 min

Obsahy(1)

Legendární film Jiřího Trnky na motivy pohádky bratří Grimmů je hudební feérií o několika nešťastných zvířátkách, která vyzrála na tlupu zlých loupežníků. Trnka s ním slavil obrovský úspěch na filmovém festivalu v Cannes, kde celý svět hleděl s otevřenou pusou na poctivé české mistrovství. Tento film podtrhl úspěšnou formaci evropské animace a rozdělil celosvětový vliv Disneyho v animovaných filmech pro děti. ZVÍŘÁTKA A PETROVŠTÍ jsou teprve druhým filmem geniálního českého tvůrce. (Zrzunda)

(více)

Recenze (22)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Za sedmero horami a sedmero řekami leží tajemný les žijící vlastním životem, do kterého se jedné noci zatoulají zvířátka a loupežníci. Za zvuků děsivé hudby na sebe navzájem narazí, a pak všichni před strachem peláší. Oceňuji hudební stránku, která odpovídá původním pohádkám od bratří Grimmů. Člověk by nevěřil, jak mohou být karty divoké - skoro jako v Alence. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to trochu smutné, ale tohle je moje první pořádné seznámení s Jiřím Trnkou, alespoň v dospělosti ano. Myslím, že jsem jako dítě něco od této umělecké legendy viděl, ale prostě si to nepamatuji. Tenhle krátký film nijak zásadně nevyniká, snad jen těmi rýmovanými texty, na druhou stranu je ale animace ladná, přesná, jen to pozadí je takové hodně zjednodušované. Na druhou stranu nechybí kraťasu atmosféra a nápad. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zvířátka a Petrovští: Táborita Václav Tille alias Říha napsal pohádku, Táborita Oskar Nedbal složil hudbu k baletu Z pohádky do pohádky (a byl vyvolen i k hudebnímu podkreslení filmu), a Plzeňák Jiří Trnka vykouzlil ve svém osobitém rukopisu (režie, scénář a výtvarná stránka) rozkošný kreslený film. Radostně nezbedný komentář z Hrubínových veršů přednesla Jiřina Stránská. Rytmus je dynamický, neposedný, až zlomyslnější, skotačí ironií, neboť vítězem je zde strach z nočního dobrodružství v temném lese. Lehkost kresleného vtipu, toť rozkoš k pohledání! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nádherná Trojanova hudba, výborné poetické výtvarné pojetí. Jako lyrický příběh však slabší. Nicméně i tak se jednalo o zdařilou spolupráci Jiřího Trnky s Eduardem Hofmanem a Stanislavem Látalem. Ten hlas vypravěčky byl opravdu zajímavý:-) Nebyla to náhodou Jana Dítětová? Snímek, kterým Trnka na sebe upozornil i v zahraničí, kde získal cenu za nejlepší trikový film na festivalu v Cannes. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla krásná vzpomínka na dětství.. Takového Trnku jsem měla ráda jako malá a mám ho ráda i dnes.. Tato pohádka je prostě krásná, o tom není pochyb.. Ale ty verše, ty prostě nemají chybu! Jsou bezpochyby dokonalé stejně jako hudba a milé animace.. No a hlas vypravěčky.. Ten byl nesmírně zajímavý a pro mě opravdu nádherný a libý :) Milá pohádka :) ()

Reklama

Reklama