Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 1

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (92)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O jedné nadmíru rozzlobené veliké mamince. A taky o jednom dosti nezodpovědném ovdovělém tatínkovi, který sebere své dvě nezletilé ratolesti a společně se dvěma dalšími individui dobrodružné povahy a jedním místním průvodcem podnikne prázdninovou výpravu na území nikoho, aby se cele věnoval pátrání po tajemném vikingském pokladu. Jenomže ... jak už to tak bývá, nalezne něco zcela jiného. Příběh "Ragnaroka" si neuměle hraje na Indyho, ale přitom neprohrává díky řekněme ne zcela originální zápletce - ke dnu ho posílá její zpracování, které pochází z laciného kraje, je na štíru s logikou a přitom neprojevuje žádnou přehnanou snahu, o kreativitě ani nemluvě. A tak se stává jen podřadným a trochu nezáživným béčkem na jedno podívání. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Maminka je po všech stránkách sympatická - a krom toho i neobyčejně inteligentní ... ví, koho sežrat a koho nesežrat. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru rodinný film, tj. dobrodružný příběh pro větší děti, v krásné přírodě se to dá v pohodě zvládnout, ovdovělý archeolog se dvěma potomky na prázdninách pátrá po bájném vikingském pokladu.. Sympatický herecký ansámbl příběhu výrazně pomáhá, zejména Pål Sverre Hagen a Sofia Helinová to příjemně podepřeli svou účastí.. ()

Reklama

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Zatímco Hollywood zmírá ve světě sequelů, prequelů, remaků, rebootů, apod. Ostatní produkce vzkvétají originalitou a především láskou, která srší z každého okénka. Famózní kamera, excelentní hudební složka a neuvěřitelně zábavná rodinná podívaná, která tu od dob Jurského parku nebyla (nemluvě o několika úsměvných, však funkčních, narážek na legendární dinosauří dobrodružství). Obrovská škoda uspěchaného a nedotaženého konce, mohlo se jednat o silné čtyřky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCEME SE DOZVĚDĚT, CO TADY VIKINGY, PŘED TISÍCI LETY, POTKALO.“… /// Sigurd natrefil na indicie, že by sám Indiana Jones vokamžitě sbalil kufr. Proto balí parchanty a vyrážej na archeologickou cestu, která nevede do středu Země, nýbrž k jezeru, který obývá příšera z Jurskýho parku… Dobrodružná podívaná pro rodiče a starší potomky, jenž by klidně mohla běžet v kinech a nikdo by se u toho neunudil xsmrti. Je to totiž asi tak 756x zajímavější (možná i 757x…) než ta píčovina s Kopím osudu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád příšery, co nerozlišujou národnosti a žerou se stejnou chutí jak Vikingy, tak i Rusáky. 2.) Nebál jsem se s děckama navštívit park Jurský, nevystraší nás ani hvozd Norský! 3.) Thx za titule ,,Sizok“. (S těma švédskejma to fakt nešlo!) /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Takže premisou by mohlo byť, že nórska PR agentúra cestovného ruchu oživuje záujem o Nórsko (wallpaperov na tony) a zvyšok bude priblblé hľadanie pokladu dementnou rodinkou v štýle Jackov, Johnov, variácií Indyho (Ivan Sergei) pri nemeckom alebo americkom nazeraní. Omyl. Nóri idú absolútne vlastnou cestou, ktorá zahatí všetky pochyby a vypracuje fantastický (rozumej pre tento štýl, pre TV) rozmer civilného pátrania so severským minimalizmom, skvelo podaným priestorom a európskymi emóciami. O žiaden rodinný výlet tu nejde, maloletí si môžu pár krát cvrknúť, kvôli niekedy až hororovému podaniu. Čo dodať, pesimizmus sa obrátil do veľmi sviežo stráveného času a uznanie je za slzy dievčaťa v skrinke v bunkri. Tak nejako... (videné 29.12.2014,JOJ archív) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Na lodi Oseberg je runový nápis, který se běžně překládá jako „litet-vis maðr“, což znamená „člověk ví málo“. (Johnny.ARN)
  • Ragnarok je název, kterým předkřesťanští Seveřané označovali konec svého mýtického cyklu, během něhož je vesmír zničen a následně znovu stvořen. (Johnny.ARN)
  • V jeskyni najdou ve vodě kovovou vikingskou helmu. To není možné, protože voda kov/železo vůbec neuchová v původním stavu. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama