Reklama

Reklama

Mostar včera, dnes a zítra - historie jedné války

(TV film)
  • Itálie Mostar Yesterday, Today and Tomorrow
Itálie, 2010, 53 min

Obsahy(1)

Městečko Mostar v Bosně a Hercegovině bylo odedávna proslulé především svým starým mostem přes řeku Neretvu. Most byl postaven už v 16. století a spojoval muslimskou a chorvatskou část města. Legendárním se stal díky tzv. „skokům dospělosti" – tradičnímu rituálu nebezpečných, ale ohromujích skoků místních mladých mužů do Neretvy. Když přišla jugoslávská válka, byl most jako symbol soužití dvou etnik zlikvidován. Dnes už stojí na jeho místě jeho věrná kopie, ale vztahy mezi obyvateli Mostaru se ozdravují jen velmi pomalu a válečné jizvy jsou daleko hlubší než údolí Neretvy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Naložili všetkým stranám. Ak chcete však počuť aj názory jednotlivých strán po čase, aj na to je to dobré dielo. Zaujímalo by však, či aj v roku 2018, ktorý bude za pár minút, to bude zhruba rovnako zlé alebo sa veci už pohli k lepšiemu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Smutný a znepokojivý dokument, o jehož objektivitě ale nejsem zcela přesvědčená. Nelíbí se mi např. postoj vůči katolické církvi, jednostranné posuzování osoby J.B.Tita aj. Musím přiznat, že se autorovi povedlo obrátit mou pozornost po dlouhé době opět k Balkánu, označovanému v minulosti jako "moneta za uplaćivanje" a dodnes stálému ohnisku nepokoje a potenciálních etnických konfliktů a naplnit mne obavami o jeho další osud. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama