Reklama

Reklama

Konec zabíjení

  • Čína Zhi sha (více)
Čína / Japonsko / Jižní Korea, 2013, 96 min

Obsahy(1)

Film nás zavede do třináctého století, kdy se taoistický kněz Qiu Chuji (známý též jako Ch'iu Ch'u-chi) vydává na dvouletou cestu, jejímž cílem je zamezit Čingischánovi a jeho vojsku v drancování Evropy a Asie. Příběh se odehrává v pozdějších letech Čingischánovy vlády. V době, kdy jeho moc dosáhla vrcholu a jeho říši se nic nevyrovnalo, se rozhodl vpadnout na západ a rozšířit svou říši tak, aby se rozprostírala "z místa, kde vychází slunce až po město, ve kterém zapadá". Chytrému, mazanému a podlému stratégovi se v dané životní etapě nikdo nemohl rovnat a nikdo se ho neodvážil napadnout. Tedy až do chvíle, než za ním sestoupil hlavní taoistický kněz Qiu Chuji ze svého kláštera v horách, odkud ho tři roky pozoroval, a přesvědčil Čingischána, že nesmrtelnosti lze dosáhnout pouze za předpokladu, zanechá-li násilí a zabíjení. A tak byl mocný chán zkrocen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, zda žánrový popis není vlastně na škodu, protože pak zákonitě nesplní očekávání většiny diváků v touze po epickém spektálu, plném řežby o jednom z největších vládců dějin Čingischánovi. ve Filmu An End to Killing běží o něco zdaleka jiného. Taoistický mnich se vydává z Číny k mongolskému vládci, aby mu pomohl zaplašit strach ze smrti. Akční scény ve filmu jsou, dokonce na velice dobré úrovni, ale nepředstavují to hlavní, máte před sebou spíše komorní drama, relativně nenásilné a bez patosu. Mongolové v některých chvílích mluví dokonce mongolsky, jinak mandarínština převažuje, za japonskou hereckou účastí je třeba zmínit autora OST, Kenji Kawai je prostě děsivě produktivní autor. Kamera moc pěkná, stejně jako výprava, ale historicky se obávám tento film nemůže příliš uspět, protože je to určitý revizionismus dějin z pohledu pacifismu, čínského etnika. Neboť Mongolové to fakt nešetřili a chápu, že je to zajímavý úhel pohledu na dějiny, ale bohužel s jen velmi volně zprostředkovaným vztahem k realitě. Jako film relativně dobré, jako historie velmi diskutabilní, byť oceňuji výpravu a snahu o věrné kostými, zbraně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na parádní asijský historický film, který mi předvede tamní kulturu, získám o ní pár dalších informací a všechno bude pečlivě a poctivě natočeno tak, aby to byl opravdový epický zážitek. Většinou to u historicky laděných filmů tak mám, že pokud to takhle nevyjde, většinou film stojí za prd. Konec zabíjení přesně takový případje, tudíž stojí za prd. Většina podstatných scén plných akce byla odstřelena vyklepanou kamerou. Také jsem měl problém se v příběhu vůbec jenom orientovat. Postupem času jsem si zpětně uvědomoval, co ten mistr vlastně chce a po kom jde. Nejúžasnější je vlastně samotná příběhová linka, kde si Čingischán uvědomí, že je krutý a tak si pozve mnicha, který ho má naučit pokoře. Toho následně nepřímo zabije a tím pádem zjistí, že je ještě horší, než předtím. Tak nějak zhruba shrnuto. Filmařina je to ale strašná, takže to pochopíte až v moment, kdy Vám to v dovětku tvůrci napíšou. Celou dobu jsem nevěděl co se děje, kde kdo je, střihy příšerný, příběh těžko uchopitelnej. Škoda. Takové filmy mají vypadat úplně jinak. ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera, poslouchatelný soundtrack, stopáž tak akorát. Jenom to nemá s Čingischánem nic moc společného. Spíš je to o víře. Přesto nebo možná právě proto se mi na film dobře koukalo. Chce to nebrat jako dějiny, ale prostě jako skazku, která má s nimi společná v podstatě jenom jména. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ďalšia variácia na Čingischána, ale hoci sa to podľa prológu a epilógu chce tváriť ako historický film, nie je. Viac ide o filozofické pravdy múdreho starca a samotného Čingischána. A aj keď sa tu vyskytné pár akčných stretov, nudil ma tento polovýpravný príbeh častejšie, než by to bolo vhodné. Inak fajn kamera a aj obsadenie. ()

Galerie (75)

Reklama

Reklama